DRVNA INDUSTRIJA NOVA GRADIŠKA

1406 0

NOVA GRADIŠKA 8. veljače 2013. – Za nešto manje od dvije godine dana otkako je predsjednik Ivo Josipović otvorio novogradiški DING – tvornicu za proizvodnju podnih obloga, kao dio projekta oživljavanja drvne industrije u ovome gradu,

iz te tvrtke “bježe” direktori. Nakon što je tvornicu, godinu dana od otvaranja napustio direktor Hrvoje Kekez, nedavno je i njegov nasljednik Dubravko Gubić podnio ostavku iako još odrađuje otkazni rok koji, prema ugovoru, istječe sljedeći tjedan. Zbog čega direktori odlaze iz, kako je najavljivano, perspektivne tvrtke nastale sporazumom o poslovno-tehničkoj suradnji i strateškom partnerstvu između novogradiškog Industrijskog parka i njemačke tvrtke Holz Savic GmbH, ne zna ni novogradiški gradonačelnik Josip Vuković, od kojega je i potekla inicijativa za tvrtkom zamašnjakom gospodarskog razvoja ovoga kraja.

 

– Kekez je otišao na, prema njegovu mišljenju, njemu bolje radno mjesto u bolnicu, a što se tiče Gubića, pitajte njega – šturo je odgovorio Vuković.

 

Dubravko Gubić, član HDSSB-a, nekadašnjeg koalicijskog partnera u gradskoj vlasti (SDP), naslijedio je Kekeza jer je imao dugogodišnje iskustvo u drvnoj branši. No, razočaran je, kaže, jer se nisu poštovali prvobitni dogovori. Potvrđuje kako je najveća vrijednost DING-a tržište jer se sve proizvedeno izveze, proda i naplati. No, kaže Gubić, s bankama nije uspio dogovoriti kvalitetno praćenje.

 

– Dali su nam sredstva za opremu, ali su značajno smanjili obrtna sredstva tako da je nastao problem sirovine, koju nismo mogli nabaviti kako bismo radili punim kapacitetom, a što se tražilo. Nitko nas nije pratio tako da nas podrži konkretno, a ne načelno – pojašnjava Gubić.

Postoje i ostali problemi, poput plaćanja enormnog najma za prostora (u bivšoj Slavonijaradinosti) od 92 tisuće kuna mjesečno, nerješavanje konačnog strateškog položaja (kupnjom Sekulića ili na drugoj lokaciji). Iako Gubić naglašava da njegov odlazak nema političke konotacije, ipak se pita “zašto nisu svi odgovorni stali iza DING-a, da mu se pomogne, da se politika izvuče iz svega, jer proizvodnja je porioritet”, ne precizirajući o kome je riječ.

 

Neslužbeno doznajemo da Gubić ima političke ambicije, tj. kandidaturu za mjesto gradonačelnika. I sam potvrđuje kako je jedan od kandidata unutar stranke, koja će o tome odlučiti. No ako ne uspije zauzeti gradonačelničku poziciju, pomirljivo kaže da će se vratiti u svoju obrtničku radnju.

 

Narudžbe za 10 milijuna eura

 

DING radi u zakupljenim proizvodnim pogonima prijeratne tvornice DI Sekulić (u stečaju) koja je ’90-ih godina zapošljavala 2.500 radnika. Od početka je u tvornici zaposleno 80-ak radnika, koji rade za sigurno njemačko tržište. Krajnji je cilj zapošljavanje 300 radnika, za što postoje pretpostavke: sirovina (35 posto površine pod šumama hrasta i bukve), kvalificirana radna snaga i zajamčeni inokupac. “Ove godine imaju narudžbi za 10 milijuna eura. Očito bi trebali imati podršku i resornih ministarstava”, kazao je gradonačelnik Vuković, koji čeka razrješavanje stečaja Sekulića (snižavanje prenapuhane cijene) jer je strateški partner zainteresiran za njegovu kupnju i daljnje proširenje kapaciteta.

Related Post