EU PARLAMENTARKA BILJANA BORZAN

862 0

Potrebno je uvesti oznaku sigurne interenet kupovine

– Bruxelles, 27/01/2015. – Zamjenska članca u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamneta Biljana Borzan (SDP) uputila je inicijativu prema Europskoj komisiji za označavanje sigurnih stranica za online trgovinu u cilju veće potrošača i privilegiranja trgovaca koji postupaju po pravilima Direktive o pravima potrošača EU.

 

Direktiva o pravima potrošača na razini EU obvezuje interenet trgovce sa sjedištem u EU da, između ostaloga, moraju prihvatiti povrat robe u roku 14 dana od prodaje, bez da im kupci objašnjavaju zašto su je vratili. Isto tako, troškove povratne dostave, ukoliko nije drugačije dogovoreno u trenutku kupnje, snosi trgovac.

 

Također, trgovci sa sjedištem u EU moraju davati jednoznačnu informaciju o svim troškovima kupnje, a svaki tzv. “skriveni trošak” kupac mora izričito kliknuti na oznaku da ga potvrđuje. “

 

U okolnostima kada je čak 62% građana EU prilikom online kupovine zabrinuto oko mogućnosti da budu prevareni, ova Direktiva nudi veliki iskorak koji je nužan za procvat online trgovine. Procjenjuje se da bi njeno povećanje za 10% dovelo do porasta BDP-a za 1,7% na razini EU. Zato Komisija mora činiti sve u svojoj moći da osvijesti potrošače o njihovim pravima i da im olakša snalaženje na tržištu te s druge strane, pomogne trgovcima koji poštuju prava potrošača”, kazala je Borzan.

 

Prosječnom potrošaču je vrlo teško odrediti ima li online trgovac sjedište u EU. Čak ni web stranice sa domenom “.eu”, “.hr” ili pak “co.uk” ne jamče europsku lokaciju trgovca i zbunjuju potrošače.

 

“Zato sam u zastupničkom pitanju predložila Europskoj uniji razvoj sustava certificiranja sigurnih online trgovaca. Trgovci koji posluju prema Direktivi tj. imaju sjedište unutar EU bi trebali imati jedinstvenu i lako uočljivu oznaku na stranici. Na taj način na taj način bi potrošači sigurnije kupovali, a trgovci unutar EU-a koji poštuju pravila zaštite potrošača bili privilegiraniji u odnosu na one iz primjerice Švicarske, Kine i slično. U prilog ovoj inicijativi govori i podatak Europske komisije da se samo prilikom kupovine digitalnih sadržaja potrošače godišnje ošteti za 64 milijarde eura”, objašnjava Borzan.

Related Post