GRADSKI MUZEJ: Rekli su o izložbi “Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura, strukturne odrednice” 

1619 0

Autor Ivanka Herceg

-Zadovoljstvo nam je što se unutar ove izložbe nalaze i dva lokaliteta na kojima rade djelatnici Arheološkog odjela Gradskog muzeja Nova Gradiška. Riječ je o srednjovjekovnoj templarskoj utvrdi Račeša ili Rašaška (Bobare) na kojoj imamo izvanredne rezultate u pokretnim i nepokretnim nalazima te plemićkoj utvrdi Bijeloj Stijeni – kazala je dr. Marija Mihaljević.

NOVA GRADIŠKA – “Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura, strukturne odrednice”  naziv je izložbe otvorene 22. veljače u Gradskom muzeju Nova Gradiška. Autori su povjesničar umjetnosti, konzervator Ministarstva kulture Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Ratko Ivanušec i arhitekt Zorislav Horvat.

Autore i njihov rad je ukratko predstavila dr. Marija Mihaljević,ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška.

Oni su na temelju svog istraživačkog, terenskog rada i dugogodišnje suradnje opisali jednu ovako usku temu o kojoj se dosta pisalo u različitim radovima i sintezama, ali rijetko izdvojeno. Zadovoljstvo nam je što se unutar ove izložbe nalaze i dva lokaliteta na kojima rade djelatnici Arheološkog odjela Gradskog muzeja Nova Gradiška. Riječ je o srednjovjekovnoj templarskoj utvrdi Račeša ili Rašaška (Bobare) na kojoj imamo izvanredne rezultate u pokretnim i nepokretnim nalazima te plemićkoj utvrdi Bijeloj Stijeni“.

-Srednjovjekovni plemićki gradovi, utvrde, kašteli i drugi fortifikacijski sklopovi, gledajući u cjelini, uslijed niza faktora najugroženija su i najranjivija skupina naše graditeljske baštine. Danas su to većinom ruševni ostatci nekada arhitektonskih i fortifikacijskih cjelina i sklopova koji su građeni na našim prostorima u razdoblju od 13. do 16. stoljeća. Za srednjovjekovnu fortifikacijsku arhitekturu pored morfoloških i tipoloških karakteristika, s kojima određujemo tipove fortifikacija, u odnosu na položaj u prostoru, tlocrtne oblike i stilske karakteristike, jedan od bitnih elemenata za njezinu valorizaciju analiza je materijala, načina zidanja na temelju kojega možemo odrediti dataciju izgradnje i graditeljsku slojevitost. Na ovoj iznimno vrijednoj izložbi upravo ti nalazi prezentirani su na 10-ak srednjovjekovinih utvrda na području Slavonije od Iloka do Okučana (Rašaška ili Račeša, Ružica grad, Velika, Bedemgrad, Šarengrad, Ilok, Bijela Stijena,Viškovci, Kolođvar, Gračanica).

Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura određena je svojim vremenom, financijskom moći investitora, znanjem arhitekata graditelja i srednjovjekovnih cehovskih majstora, ali ponajprije gradivnim materijalima, bilo da je riječ o kamenu, opeci ili drvetu-rekao je, među ostalim Ivanušec.

Također je istaknuo kako je izbor kamena za zidanje često ovisio o vrsti kamena koji se nalazio u blizini gradilišta. -Ovisno o čvrstoći, podatnosti za obradu i oblikovanje postoji nekoliko vrsta kamena koji se koristio u izgradnji: kamen pješčenjak,vapnenac i eruptivni kamen. Vrsta kamena određivala je konačni izgled, način zidanja i u konačnici njegovu završnu obradu. Paralelno s kamenom koristila se i opeka čija uporaba kao gradivnog materijala potječe još iz razdoblja Rima. Srednjovjekovni zid od opeka prepoznaje se po dvjema karakteristikama: načinu slaganja opeka u zidu, uzdužnjak, vežnjak, uzdužnjak i raznolikosti boja opeka koje su korištene za zidanje-naglasio je, među ostalim Ratko Ivanušec, jedan od autora ove vrijedne izložbe.

Vrijedno je istaći kako je prema riječima Ivanušca upravo na lokalitetu Račeša ili Rašaška riječ o vrhunskoj fortifikacijskoj arhitekturi gdje su zidovi građeni pravilnim klesanim kamenim blokovima-klesancima gdje su tijekom sustavnog višegodišnjeg istraživanja Konzervatorski odjel Slavonski Brod i Gradski muzej Nova Gradiška našli i kamenu arhitektonsku plastiku i profilacije karakteristične za 13. st.

– Bit će to vrhunski eksponati u postavu Muzeja Nova Gradiška jer ovakve profilacije-rebra, pronađena su u RH samo još u cistercitskoj opatiji u Topuskom i u crkvi sv. Marije u Čazmi gdje je riječ o sakralnoj arhitekturi, a na lokalitetu Račeša prvi puta je riječ o takvom reprezentativnom nalazu na fortifikacijskoj arhitekturi- naglasio je Ratko Ivanušec.

U sklopu izložbe prikazan je i dokumentarni film o srednjovjekovnoj fortifikacijskoj arhitekturi, strukturnim odrednicama- kamenu i opeci.

Na otvorenju ove vrijedne izložbe među posjetiteljima su bili i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, njegov zamjenik Borislav Vidošić, kao i Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge grada Nova Gradiška.

Marija Mihaljević

Related Post