Gradski proračuni

696 0

Gradonačelnik je još jednom nabrojao projekte koji će drugi realizirati u naredne tri godine, a u koje će Grad uložiti samo dio svojih sredstava. Radi se o projektima koji će, kada se izgrade, promijeniti izgled, ali i život u Novoj Gradiški.

 

NOVA GRADIŠKA, 29. prosinac 2011. – Uzrokovana brojnim primjedbama Mate Bilonjića (HDZ) na izmjene gradskog proračuna i programa za 2011. i 2012. godinu vodila se na Gradskom vijeću rasprava o najvažnijim gradskim financijskim dokumentima i programima u ovoj i naredne tri godine, koji će obilježiti realizaciju temeljnih smjernica aktualne gradske vlasti i pokazati njenu uspješnost.

 

Bilonjić kritizirao proračune i najavio povratak HDZ-a na vlast

 

Izmjene i dopune proračuna grada za 2011. godinu vijećnici HDZ-a nisu prihvatili jer je to, kako je kazao Bilonjić, proračun s previše minusa. Smatra da je veliki problem punjenje proračuna i zato rebalans od 16 milijuna kuna naziva katastrofalno fulanje. Bilonjić se ne slaže da Grad subvencionira kredite ugostiteljima i trgovcima, a protiv je da se udruge proistekle iz Domovinskog rata, koje imaju petnaestak članova i ne održavaju skupštine, financiraju iz gradskog proračuna. Zatražio je i transparentno izvještavanje o financiranju Gradskog radija, koji se kako kaže ne može sam financirati pa zato, kako kaže ne vidi potrebe da bilo što skriva. Prigovorio je zašto Grad nije „povukao“ ni kune iz fondova EU te ustvrdio da je Grad prezadužen.

 

-Zastupnik Bilonjić bi trebao znati da je Grad iskoristio sredstva Eu fondova za određene projekte i da je u prilici za projekt Zelenog tehno-parka dobiti 19,5 milijuna eura. Grad nije subvencionirao niti jedan kredit ugostiteljima i molim da se s time ne barata. O rebalansu proračuna govorio sam na posljednjoj sjednici Vijeća i kazao da smo se morali umanjiti proračun za 14 milijuna kuna potpora i pomoći koje nam država i Županija nisu uplatile. Tome treba dodati smanjene porezne prihode i od 2 milijuna kuna što ukupno iznosi 16 milijuna kuna za koliko je proračun smanjen – odgovorio je gradonačelnik Josip Vuković.

 

Razvojni i socijalno osjetljiv proračun

 

Proračun za 2012. godinu za Matu Bilonjića je samo spisak dobrih želja u kome su povećani troškovi za plaće, izdvaja se, kako je kazao, novac za vozni park u vrijeme krize, a ne zna se što će se to graditi u Industrijskom parku. Bilonjić je poželio da rebalans proračuna za 2012. godinu bude u plusu i najavio da će za godinu i pol dana HDZ-e sa koalicijskim partnerima doći na vlast.

 

Za razliku od vijećnika HDZ-a, koji su se suzdržali kod glasovanja vijećnici SDP-a, HDSSB-a i nezavisni vijećnik Josip Stanešić su podržali prijedlog Proračuna za 2012. godinu s projekcijama za 2013. i 2014. godinu. Franjo Kikić i Marijan Radić (SDP) su istaknuli da je proračun razvojni i usmjeren razvoju gospodarstva, a i socijalno osjetljiv jer ostaje na nivou dosadašnjih davanja socijalno najugroženijim kategorijama građana. Za Dubravka Gubića (HDSSB) proračun je uravnotežen i usuglašen s programom.

 

Anđelko Pojatina (HDZ) i Zvonimir Mokrović (HDSSB) založili su se za uvrštavanje u program modernizaciju nogostupa i kolnika u naselju Mala i okolnim ulicama, te u naselju Jug do župne crkve.

 

-Maksimalno realno smo pravili proračun. Razliku do 17 milijuna kuna više u proračunu za 2012. godinu čine sredstva riznice, a to su prihodi proračunskih korisnika od 2,4 milijuna kuna, Javne vatrogasne postrojbe od 1,7 milijun kuna (sredstva iz državnog proračuna), povrat poreza koji se smanjuje za milijun kuna i 12,5 milijuna kuna su pomoći od države- obrazložio je gradonačelnik razliku od 17 milijuna kuna između proračuna u ovoj i narednoj godini – a potom odgovorio na upite tvrdnje Mate Bilonjića.

 

Projekti koji mijenjaju život

 

-Grad Nova Gradiška nije zadužen. Dug HABOR-u za vodoopskrbu od 3,5 milijuna kuna, još od prije 10 godina, sveli smo na milijun kuna. Ne volim da se barata da je Grad zadužen ili prezadužen. U masu plaća je uvrštena Javna vatrogasna postrojba, a plaće, odnosno prihode za zaposlene strogo držimo pod kontrolom.

 

Što se tiče kapitalnih ulaganja, svi rashodi su manje ili više ostali isti, osim kapitalnih ulaganja koja su u 2011. godini iznosila 14,5 milijuna, a 2012. godine planirana su u iznosu od 21,6 milijuna, što je ponovo 40 posto proračuna. Definirali smo Zonu malog gospodarstva 3 sa parcelama od 5,5 do 6 tisuća kvadrata. Na tim parcelama će se graditi hale od 1200 kvadrata s mogućnosti proširenja do 2.400 kvadrata . Imamo izuzetno puno zainteresiranih koji će preuzeti financiranje – kazao je gradonačelnik Vuković.

 

Gradonačelnik je još jednom nabrojao projekte koji će drugi realizirati u naredne tri godine, a u koje će Grad uložiti samo dio svojih sredstava. Radi se o projektima koji će, kada se izgrade, promijeniti izgled, ali i život u Novoj Gradiški. Južna gradska obilaznica investicija je Hrvatskih cesta vrijedna 21 milijun kuna, a zajednička investicija Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica je izgradnji nadvožnjaka također vrijedna 21 milijun kuna. Investicija Hrvatskih voda na izgradnji vodovodne mreže u Ljupini i radovima na akumulaciji Bačica vrijedna je 7 milijuna eura. Fond za zaštitu okoliša u regionalno odlagalište otpada utrošit će 16 milijuna eura, a Hrvatske vode u izgradnju kanalizacije i pročistača otpadnih voda 31 milijun eura.

Related Post

POČAST BRANITELJIMA

Autor - 30/04/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 30. travanj 2012. – Sjećajući se povijesne težnje stvaranja hrvatske države, prigodom obilježavanja Vojno redarstvene akcije „Bljesak“ i…

KUDA IDU DIVLJE SVINJE

Autor - 21/08/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 21. kolovoz 2012. – Snimajući porušene i razbijene spomenike na pravoslavnom groblju uočili smo jedan nevjerojatan prizor. Lovački…