NOVOGRADIŠKO LJETO GLAZBE I KULTURE

777 0

Predstavljeno je na konferenciji za novinare 30. lipnja u Gradskoj vijećnici, a učinili su to u ime organizatora grada Nova Gradiška, Turističke zajednice i Agencije „NG glazbeno ljeto“ magistra Ljiljana Lukačević, zamjenic gradonačelnika, direktorica

Dinka Matijević i Željko Brčić- Duša. I predstavnici udruga, ustanova i institucija u kulturi predstavili su svoje programe i način sudjelovanja u NG ljetu glazbe i kulture, a nazočna je bila i Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada.

 

– Jedna inicijativa da i grad Nova Gradiška ima svoje ljeto glazbe i kulture rodila se još prošle godine i pomalo samozatajno ušla u život ovoga grada sa skromnim promo materijalom. I zato zahvala onima koji su na neki način već tada dali svoj udio u NG ljetu glazbe i kulture. Nit vodilja je bila u, što spontanim, što dogovorenim sastancima, na kojima sam sudjelovala s Agencijom NG glazbeno ljeto, Turističkom zajednicom i Odsjekom za društvene djelatnosti i tada smo razgovarali da malo proširimo to naše tradicionalno NG glazbeno ljeto, ove godine 20-o jubilarno. I zato smo ovogodišnje NG ljeto glazbe i kulture uspjeli započeti 12. lipnja, prije kalendarskog početka ljeta, a odvijat će se oko 30-ak različitih zanimljivih i vrijednih manifestacija. U usporedbi s nekim većim gradskim sredinama doista se možemo ponositi, jer jedan ovako mali grad s 10-12 udruga i svega nekoliko ustanova u kulturi uspio je organizirati pravo bogatstvo sadržaja – istaknula je, među ostalim, magistra Ljiljana Lukačević.

Sadržaji su počeli promocijom nove zbirke pjesama „Ruke od sjećanja“ Evice Kraljić, a završit će tek 25. kolovoza organizacijom male kazališne radionice u POU „M.R.Relković“. – Sve ove ljetne tjedne naši će sugrađani imati niz prigoda da se okupe, a cilj NG glazbenog ljeta samog za sebe i ovako proširenoga, glazbe i kulture, i jest onaj ljudski, da se stvore prigode kako bi se ljudi družili u svome gradu. Jako je dobro što su udruge u kulturi ponudile sadržaje za koje će svaka dobna skupina naših sugrađana naći svoje zanimanje, pa tako primjerice imamo i jedno večer posvećeno djeci, čak tri večeri i nekoliko popratnih sadržaja za mlade ovoga grada što me jako veseli. Veseli me što se u pogon stavljaju neki prostori koji dugo nisu korišteni, od ljetne pozornice, prostora terase bivše kavane, naša tradicionalna i obnovljena pozornica u središtu grada. Zaista vjerujem da će svi sugrađani naći nešto za sebe.

Puno programa nudimo i u području folklora, dakle ne samo kroz četvrtu večer NG glazbenog ljeta, Pjevačke skupine su se angažirale,….. naglasila je magistra Lukačević završavajući retoričkim pitanjem – Zar nije prekrasno živjeti u našem gradu?

Željko Brčić – Duša i Zlatko Štefanac predstavljali su na konferenciji Agenciju „NG glazbeno ljeto“. Kako je naš Duša istaknuo, zapravo je ideju o početku NG glazbenoga ljeta prije 20. godina dao Josip Pintarić Puco, a u realizaciju je angažiran veliki broj ljudi. Svake godine su obogaćivani sadržaji zanimljivim popratnim programima. Od početka je dana i prilika mladim ljudima ovoga grada, kako različitim sastavima tako i nadarenim solistima, a mnogima je upravo NG glazbeno ljeto bila „odskočna daska“ za daljnju glazbenu karijeru.

Dinka Matijević, direktorica TZ ,upoznala je s detaljima organizacije važnima za sudionike, te pozvala, male proizvođače, predstavnike OPG-a, kućnih radinosti, udruga koje se na različite načine bave očuvanjem baštine da se svakako prijave i za sudjelovanje na Sajamu eno, gastro ponude i suvenira od 21. do 23. kolovoza, a brigu oko ovog dijela sadržaja vodi, kao i svake godine, Zdravko Sokić.

Uz promidžbu svih ovih sadržaja na našim medijima, organizatori su pripremili i plakate, letke, a na ulazu u grad sadržaji NG ljeta glazbe i kulture bit će prezentirani i džambo plakatima. Svaki sadržaj zasebno uz datume i termine održavanja bit će promoviran putem medija i portala.

 

IZJAVE ZAMJENICE GRADONAČELNIKA mr. LJILJANE LUKAČEVIĆ POVODOM NOVOGRADIŠKOG LJETA GLAZBE I KULTURE TE 35. OBLJETNICI PRIJATELJSTVA NOVE GRADIŠKE I HERZOGENAZRACHA:

 

{saudioplayer}../audio/ngljk1.mp3{/saudioplayer}

 

{saudioplayer}../audio/ngljk2.mp3{/saudioplayer}

 

Sadržaji NG ljeta glazbe i kulture 2015.

 

Promocijom zbirke pjesama „Ruke od sjećanja“ naše Evice Kraljić su zapravo i počeli ovogodišnji sadržaji: HPS „Slavča“13. je lipnja upriličila tradicionalnu „Lipanjsku večer“. Održan je 15. lipnja i završni koncert učenika glazbenoga odjela OŠ „Mato Lovrak“; 26. lipnja predstavljen je 15. broj Godišnjaka Matice Hrvatske Ogranka NG uz svečanu dodjelu knjiga najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola, a subotama u lipnju uživali smo i u promenadnim koncertima Gradske glazbe NG.

Ovogodišnje „Ljeto u knjižnici“ (od 1.-10. srpnja) predstavila je prof. Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice NG. Za 4. srpanj najavljen je 15. Međunarodni oldtimer susret u organizaciji Oldtimer kluba „Classic 99“, a ovu zahtjevnu i vrijednu manifestaciju, koja je zapravo i doprinos očuvanju tehničke baštine, ukratko je, kao i Klub predstavio Dejan Ivanković, novinar i jedan od članova. Sadržaje Plesne večeri posvećene djeci, najavljene za 10. srpnja, u kojoj će sudjelovati Novogradiške mažoretkinje, Plesni studio Marine Mihelčić i Rođendaonica Nova Gradiška, ukratko su predstavile predsjednica mažoretkinja Stana Cota, trenerica Nataša Ledić, a što priprema Rođendaonica ostaje iznenađenje. Na ljetnoj terasi nekadašnje Gradske kavane dogodit će se 11. srpnja Večer pjevačkih skupina – HPD „Graničar“, HPS „Slavča“ i PS „Tkanica“, istoimene udruge čuvara pučke kulturne baštine, a program su predstavili Ivan Koren, predsjednik „Graničara“, Marija Kičić, predsjednica „Slavče“ i Milan Rosić, predsjednik udruge „Tkanica“. Na Strmcu će se također 11. srpnja dogoditi 18. MOTO susreti uz nastup domaćih rock sastava, a ugostit će i popularno „Hladno pivo“. O moto susretima u organizaciji MK Nova Gradiška detaljnije je upoznao Saša Baković i ujedno najavio ove godine i utrku ubrzanja koja će biti organizirana na južnoj obilaznici grada NG. Prostor bivše trgovine „Varteks“ od 15. će srpnja biti oplemenjen Likovnom izložbom u organizaciji Udruge stvaratelja u kulturi grada NG o čemu je govorila predsjednica Zdravka Džimbeg. Prvoga dana kolovoza na pozornici u središtu grada u organizaciji udruge „Tkanica“ bit će upriličena tradicionalna manifestacija „Nismo mladi al’ smo lipi – izbor najljepše snaše, baje i para u narodnim nošnjama uz sudjelovanje natjecatelja iz kontinentalnog dijela RH, uz pokroviteljstvo grada, TZ i Ministarstva kulture. Istoga dana već od jutarnjih sati na Cvjetnom će trgu biti upriličen Sajam starih zanata. O svemu je detaljnije izvjestio Milan Rosić.

Novogradiško amatersko kazalište „KUGLA“ , 7. kolovoza zaigrat će predstavu „Nepozvani gosti“ i predstaviti se široj publici te upoznati s obnovom kazališnog amaterizma u našemu gradu o čemu je govorila prof. Marija Karlovčan Subić, ravnateljica POU „M.A.R.“. Manifestacija „Konji bili, konji vrani“, 2. natjecanje u vožnji zaprega, u organizaciji Novogradiške konjogojske udruge, najavljeno je za 9. kolovoza na livadi ispred tvornice „Slavonijaslad“.

Prostor Ljetne pozornice-stari zatvor- oživjet će 14., 15. i 22. kolovoza koncerti Fresh air party, Technovation i In your face u organizaciji UMPASK-a s čime su upoznali Mislav Erpačić, Darko Vuković i Mario Arić.

U organizaciji Češke besede za grad Novu Gradišku i okolicu bit će upriličen Dan češke kulture uz, kako je najavila predsjednica Milada Konjić, gostovanje još dvije Češke besede.

Tradicionalni programi u sklopu NG glazbenoga ljeta u organizaciji Agencije NG glazbeno ljeto, koje je predstavio Željko Brčić, počinju 16. kolovoza na Trgu glazbenika (prolaz za tržnicu) koncertom „U ljetnu večer“, a na otvorenom će nastupiti mladi i nadareni. „Šuma okom šumara“ izložba je koju u prostoru stare robne kuće organizira Šumarsko društvo NG, a radi se o izložbi Bjelovarskog salona fotografija. I na ovom je nagrađen naš Goran Dorić.

Na središnjem gradskom trgu Rock večer je 20. kolovoza uz nastup rock bandova: Oceanic, Herzogenaurach, Vatra, Zagreb i Zabranjeno pušenje, Sarajevo. Slijedi Tamburaška večer 21. kolovoza koju otvara Gradska glazba NG, a potom je predviđen nastup TS Satir iz Davora, Stjepana Jeršeka Štefa i Najboljih hrvatskih tamburaša. Toga dana u jutarnjim satima počinje i Sajam eno, gastro ponude i suvenira. Zabavna večer je 22. kolovoza uz dječji festival „Djeca pjevaju hitove“ u organizaciji udruge „Hobotnica“ ,a potom će nastupiti Barbara Dautović, Berny i Begini iz Jastrebarskog. Večer tradicije i folklorne baštine je 23. kolovoza uz nastup Udruge matice umirovljenika NG, HKUU „Trenk“, Folklornog ansambla mladih NG i KUD-a „Mala“, a programe su predstavili Julijana Žirovčić, Vesna Vlaović, Kristina Straga Šašić.

Sadržaji ovogodišnjeg NG ljeta glazbe i kulture završit će 25. kolovoza u Domu kulture radionicom zlatoveza „Zlatom vezeno“ (POU „M.A.R.“ i udruga „Tkanica“), te NG stand up festom – kazališnom radionicom.

tekst: Ivanka herceg

foto: Dejan Ivanković

 

KLIKNITE NA POSTER:

 

Related Post

Komunalni redar upozorava

Autor - 07/02/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 7. veljače 2012. – Četrdesetak centimetara snijega donijelo je dosta, rekli bi uobičajenih zimskih problema na novogradiškim ulicama.…

PODJELA CVIJEĆA

Autor - 12/04/2014 0
Ljepša Nova Gradiška, za ljepšu Hrvatsku NOVA GRADIŠKA, 12. travnja 2014. – Pod motom „Ljepša Nova Gradiška, za ljepšu Hrvatsku“…