Kada će se modernizirati kuglana u Novoj Gradiški?

905 0

 

29. prosinac 2011. Sinoć je na obilježavanju 15. obljetnice

rada Ženskog kuglačkog kluba Obrtnik, među brojnim razgovorima dominirala jedna neobično vrijedna i do krajnjih granica aktualna tema, a to je pitanje stanja novogradiške kuglane gdje se natječu novogradiške kuglačice i kuglači. Istaknuto je od svih neodrživo stanje. Dok se još kuglačima izvjesno vrijeme tolerira natjecanje „na betonu“ jer se ove godine bore u konkurenciji Treće hrvatske lige, regija Istok, kuglačicama,međutim, već dvije godine to nije dozvoljeno iz prostog razloga jer su članice Druge hrvatske lige. Obveza je nastupati na modernim kuglanama „sa pločama“ koje novogradiška kuglana nema, pa su naše kuglačice izložene frustrirajućim uvjetima treniranja i igranja u udaljenom Pakracu. Sve su igračice manje-više majke ili obiteljski vezane uz dom, a one moraju, zamislete, ići trenirati u Pakrac gdje izgube mnogo vremena u dolasku i povratku i na treningu kojeg moraju uz to duplo više platiti nego da mogu trenirati u vlastitoj suvremenoj kuglani.

 

 

Zamjenica gradonačelnika, dr. Ljepša Rakas Vujčić, sinoć na proslavi je upravo tu temu načela i zainteresirala brojne nazočne, mahom kuglače i kuglačice, koji su željeli iz „prve ruke“ čuti kako riješiti taj gorući problem novogradiškog kuglanja, pa i sporta. No, ona, naravno, nije mogla ništa konkretno kazati do obećavajućih riječi, da će nastojati pokrenuti taj problem, jer su kuglačice jedine u ovom gradu koje imaju nenormalne uvjete za trening i natjecanje. I, uistinu, treba to postati tema sjednica Gradskog vijeća, pa i Poglavarstva, vodstva Grada, jer je stanje neodrživo.

 

Navodna investicija za dogradnju spornih ploča iznosi cca 700 tisuća kuna, što nebi smjelo biti toliki problem i pored uvažavanja teške ekonomske i društvene krize, jer je u pitanju budućnost ovoga sporta koji ima tradiciju gotovo osam desetljeća. Trebat će snage, dobre volje i općeg angažmana svih čimbenika da se to pitanje tijekom iduće godine riješi, jer je kuglanje jedna sportska grana koja nam je dugi niz godina donosila mnoge vrhunske trofeje. Konkretno, upravo sada, početkom siječnja u Ozlju naša najbolja kuglačica Marija Gašparović odlazi na državno prvenstvo, a praktički nema gdje trenirati jer joj redovni poslovi neomogućuju odlazak na trening u Pakrac, što je uvjet, kako bi se spremila na propisnoj kuglani za teške borbe sa najboljim kuglačicama Hrvatske.

 

Na slici koju je sinoć snimila Larissa Dokuzović vidimo novogradiške kuglače i kuglačice Obrtnika zajedno na kuglani u revijalnom susretu prije svečane proslave 15. obljetnice Ženskog kuglačkog kluba.

Related Post