Iduće svjetsko prvenstvo IPCA u Hrvatskoj !

906 0

12. srpanj 2011. – PIEŠTANY -Svjetska organizacija tjelesnih

invalida IPCA (Međunarodna šahovska udruga tjelesni invalida ,članica FIDE ) organizirala je u Pieštany (Slovačka) od 01.do 10.srpnja 11 .Svjetsko prvenstvo invalida u šahu. Izbornik hrvatske reprezentacijem Mato Opačak o Svjetskom prvenstvu i plasmanu naših šahista nakon završetka desetdnevnih natjecanja rekao je slijedeće: – Turniri su igrani u 2 kategorije A i B, gdje je nastupilo ukupno 43 igrača. Svjetsko prvenstvo igrano je švicarskim sustavom u 9 kola, tempo igre 90 minuta, plus dodatak od 30 sekundi za svaki odigran potez. Glavni sudac turnira bio je IA Karol Pekar s pomoćnikom Vladimir Gubis.

Hrvatski igrači su nastupili na turniru A i B. Turnir A su igrali teži invalidi dok turnir B su igrali lakši invalidi.Svjetski prvak za 2011.godinu je internacioalni majstor Andrei Obodchuk iz Rusije sa osvojenih 8.0 bodova. Na turniru A igrao je jedan predstavnik hrvatske reprezentacije, Krsto Kovačević koji je zauzeo 16.mjesto sa 4.5 boda sa učinkom od 50 %. Na turniru B nastupila su naša dva predstavnika: prvokategornik Ivan Afrić zauzeo je sedmo mjesto sa osvojena 4.5 boda sa učinkom 50 % posto, dok je Tomislav Lukić ostvario lošiji rezultat sa osvojena 4.0 boda i zauzeo je 8. mjesto.

 

Kongres IPCA

 

Tijekom natjecanja održan je kongres IPCA (Međunarodna šahovska udruga tjelesnih invalida) na kojem su sudjelovali delegati IPCA: Zbigniew Pilimon (Poljska), Svetlana Gerasimova (Rusija), Vadym Bondarets (Ukrajina ), Mato Opačak (Hrvatska), Juraj Zawadzki (Slovačka), Nicolas Kurien (Švicarska),Harry Kestlane (Estonija), Anicetais Uogele (Litva),Bernard Ruben (Italija) , E.Konkoly(Češka i Dirk Jordan (Njemačka). Glavna tema Kongresa bila je odlazak IPCA na Olimpijske igre 2012.godine u Istambul, Turska.

Birana su i dva dopredsjednika IPCA .Predložena je Svetlana Gerasimova (Rusija) i jednoglasno je izabrana, a za drugog dopresjednika predložen je E.Konkoly(Češka) i M. Opačak (Hrvatska). Nakon glasovanja 5 prema 4 pobijedio je Konkoly. Predloženo je stjecanje titule međunardnog majstora i održavanja idućeg 11. Svjetskog prvenstva.

Prijedlog je da se 12.Svjetsko prvenstvo održi u Hrvatskoj u Splitu ili Sl. Brodu jednoglasno je prihvaćeno.. Nastup na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u Pieštany omogućio je Hrvatski Paraolipijski Odbor, naglasio je izbornik hrvatske reprezentacije Mato Opačak nakon jučerašnjeg završetka svjetkog prvenstva.

Related Post