Infobip – tehnološki lider na afričkom kontinentu

388 0

Div iz Vodnjana u Africi je organizirao niz meetupova na kojem je okupio stotine developera te time potvrdio svoju poziciju lidera na kontinentu koji se ubrzano tehnološki razvija

 

Vodnjan, 6. travnja 2023. – Infobip je u sklopu prve “Infobip Connect“ turneje uspješno održao developerske meetupove diljem afričkog kontinenta. Ova serija sve popularnijih meetupova nastavak je prošlogodišnje koja se održala u SAD-u te u Nigeriji i Gani. Hrvatski je jednorog tako potvrdio svoju poziciju tehnološkog lidera i na afričkom kontinentu, a meetupovi su se nedavno održali u Accri (Gani), Nairobiju (Keniji), Cairu (Egiptu), i Casablanci (Maroku).

Infobip je već više od desetljeća lider u svom segmentu poslovanja na propulzivnom afričkom kontinentu na kojem se nalazi čak 19 od 20 najbrže rastućih gospodarstava na svijetu. Komunikacijske usluge ovogtehnološkog giganta koriste najveće afričke telekomunikacijske tvrtke, banke, fintech tvrtke te brojne druge tehnološke kompanije.Meetupovi u Africi dio su Infobipove globalne inicijative za povezivanje s developerskim i startup zajednicama diljem svijeta koje vodi Ivan Burazin, član uprave za developersko iskustvo te osnivač Shift konferencije: ”Nakon serije meetupa u SAD-u započete prošle godine, raduje nas što i u Africi imamo prigodu organizirati ovakve evente. Jako smo sretni zbog iznimno velikog odaziva lokalnih developera i startupa kojima smo predstavili naša rješenja i proizvode koji im mogu pomoći u njihovom poslovanju. Također, raduje nas interes nekih domaćih IT tvrtki za naše inicijative u Africi, te ćemo im temeljem našeg iskustva rado pomoći u izlasku na afričko tržište”.

Meetupovi su sve popularniji oblik stjecanja raznih znanja te su odlično mjesto za umrežavanje s osobama sličnih interesa. Organiziraju se kako bi na jednom mjestu okupili osobe na temelju njihovih preferencija prema određenim interesima ili tehnologijama, te je atmosfera na njima generalno opuštenija nego na sličnim konferencijama. 

Voditelj Infobiovih inicijativa prema developerima u Africi te arhitekt uspješnih meetupova Marijan Čipčić ističe kako su veliku podršku u organizaciji dali lokalni Infobipovi uredi u Nigeriji, Gani, Keniji, Egiptu i Maroku. ”Nakon uspješne prve ovogodišnje turneje na kojoj je prisustvovalo gotovo 400 sudionika, jedva čekamo iduću koja će se održati krajem travnja i početkom svibnja i u sklopu koje ćemo organizirati meetupove u Nairobiju (Keniji), Kampali (Ugandi) i Abidjanu (Obali Bjelokosti). Koliko nam je poznato, Infobip je jedina tech tvrtka uz Google koja sustavno organizira ovakve evente diljem Afrike”, dodao je Čipčić

Most između Hrvatske i Afrike 

Infobipove aktivnosti doprinose razvoju developerske scene u Africi, te se na ovaj način otvaraju mogućnosti za nove suradnje – i za Infobip i za ostale tehnološke kompanije iz Hrvatske. Stoga, inicijative Infobipa prema developerima i startupima u Africi podržavaju Antonio Šeparović, suosnivač i direktor financijskog startupa Oradian i Kristijan Luburić, direktor IT tvrtke venITure. 

”Oradian je neraskidivim nitima vezan uz Afriku u kojoj već godinama uspješno poslujemo te u tom kontekstu snažno podržavamo Infobipov angažman među lokalnim developerskih i startup zajednicima”, ističe Šeparović, a Luburić dodaje: ”S obzirom na to da je afričko tržišto za venITure potencijalno jako zanimljivo, s posebnom pozornošću pratimo Infobipove aktivnosti u Africi i izvrsne meetupove za developere koje oni tamo organiziraju”. 

Startup i developerski ekosustav u Africi doživljava veliki procvat u proteklim godinama. Prema izvješću koje je pripremio The Disrupt Africa tim, 633 afrička startupa osiguralo je čak više od 3,3 milijarde američkih dolara investicija u protekloj 2022. godini. Prema istom izvješću, ukupno godišnje financiranje afričkih tehnoloških startupa poraslo je za više od 1.000% od 2015. godine. U Infobipu su uvjereni kako će njihove inicijative pomoći daljnjem razvoju i jačanju developerskog i startup ekosustava u Africi, ali i hrvatskim kompanijama otvoriti vrata kontinenta koji velikim koracima grabi naprijed.

O Infobipu: 

Infobip je krenuo kao mala startup kompanija iz Vodnjana u Istri. Danas, sa 16 godina iskustva u IT industriji, globalno zapošljava više od 3700 ljudi te posluje na šest kontinenata kroz više od 70 ureda. Razlog ovolikom uspjehu su Infobipova komunikacijska platforma i usluge za poslovne subjekte koje mogu doprijeti do gotovo 7 milijardi korisnika i stvari u više od 190 zemalja. Time je omogućena besprijekorna mobilna komunikacija poslovnih subjekata s njihovim krajnjim korisnicima – na svakom kanalu i uređaju, u svakom trenutku i bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta nalaze. Kompanija surađuje i u partnerstvu je s vodećim mobilnim operatorima, kompanijama koje razvijaju messaging aplikacije, bankama, e-commerce kompanijama, društvenim mrežama i tehnološkim kompanijama. Infobip je u svijetu prepoznat kao dobitnik brojnih nagrada za kvalitetu usluga koje provodi pri čemu surađuje s najvećim svjetskim chat aplikacijama poput WhatsAppa, Vibera, Telegrama te s globalno poznatim brendovima poput Virgin Megastore, Strave, Ubera, Zendeska, Burger Kinga i mnogim drugima.

Related Post

NITKO JU NE ŽELI

Autor - 19/11/2012 0
Za sada nema onoga tko bi mogao oživiti Mljekaru, u kojoj je svojevremeno radilo 30-ak radnika.