JESEN U BRĐANIMA – Prekrasno uređene kuće pretvorile su Brđane u jedinstven prostor (FOTO)

577 0

BRĐANI, 25 rujna 2011. – Nakon treće manifestacije „Jesen u Brđanima“ može se reći da se u Brđanima mnogo toga promijenilo. Zahvaljujući Udruzi žena Brđani, svim njenim članicama, posebno prvoj predsjednici Slavici Španić i sadašnjoj Ivanki Grgić, koja je, kako je otvarajući ovu manifestaciju rekao dožupan Davor Vlaović, pronijela

ime svog sela, općine Rešetari i Brodsko-posavske županije, kao najuzoritija žena Hrvatske, u Brđanima se organizira manifestacija koja na jedinstven način njeguje seosku tradiciju i običaje. Ova manifestacija, zamišljena kao prezentacija obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i njihovih proizvoda, pretvorila je spontano Brđane u svojevrstan izložbeni prostor. Trebalo je zato doći, proći kroz Brđane i vidjeti prekrasno uređene kuće i ambijent koji je odisao tradicijom i životom predaka. U takav ambijent uklopile su se i svečane konjske zaprege koje su prošle kroz selo. Mora se složiti sa brojnim komentarima koji se svode na jednu zajedničku konstataciju da danas Brđani prekrasno izgledaju.

– Ovo je treća manifestacija „Jesen u Brđanima“ na koju smo mi mještani jako ponosni. Selo je prekrasno uređeno.Volim reći da smo prve godine krenuli spontano i bilo je prekrasno. Druge godine, iako je bila kiša, uredili smo kuće i okućnice, a ovo što se danas vidi, doprinos je žena Brđana, koje su još jučer krenule s uređivanjem.

Pred kućama su izloženi stari ručni radovi i stare alatke. Ispred nekih kuća prikazan su neki radovi. Ispred jedne kuće je prikazana svinjokolja, odnosno topljenje čvaraka, ispred drug kuće je povrtlarski štand, a treće seoska soba. To su sve već pomalo zaboravljeni motivi.

 

Mislim da ovakve i slične manifestacije nema. Sve je krenulo s idejom i namjerom Udruge žena brđani da se nešto kulturno dogodi u našem selu. Selo smo koje nema svoje kulturno-umjetničko društvo pa smo krenuli s manifestacijom koja je imala za cilj prikazati obiteljska gospodarstva s područja naše općine i brodsko-posavske županije. Već prve godine krenulo se s kićenjem i uređenjem kuća. To je bilo nešto što nije nitko očekivao i vidite u što je to preraslo. Velik broj kuća je uređen,ukrašen i prekrasno izgleda – priča predsjednica Udruge žena Ivanka Grgić.

I ove godine svoj proizvode izlagala su obiteljska gospodarstva koja se bave komercijalnom i nekomercijalnom proizvodnjom, a svoj štand imali su i učenici OŠ „Vladimir Nazor iz Adžamovaca. Organiziran je i kulturno-umjetnički program na kome su se predstavili najmlađi folkloraši KUD-a Rešetari i KUD Drežnik. Posjetitelji ove manifestacije mogli su razgledati izložbu fotografija Igora Hercega na temu „Konji“.

Ovu jedinstvenu manifestaciju pohvalio je i Ivo Žinić, ravnatelj Uprave za integrirani regionalni razvoj pri Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Jesen u Brđanima organizirana je pod pokroviteljstvom Općine Rešetari i Brodsko-posavske županije.

 

Related Post

NOVO LICE SREDIŠTA REŠETARA

Autor - 12/11/2010 0
REŠETARI, 12. studeni 2010. – Zahvaljujući općini Rešetari , koja godinama ulaže napore na uređenju cestovne i ostale komunalne infrastrukture…

DAN OŠ „VLADIMIR NAZOR“

Autor - 25/05/2012 0
ADŽAMOVCI, 25. svibanj 2012. – Učitelji, učenici i djelatnici Osnovne škole „Vladimir Nazor“ danas su obilježili Dan škole, a ujedno…