„JUHA OD BUNDEVE” bila je još jedna edukativno-zabavna radionica na Dječjem odjelu Gradske knjižnice

1176 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 30.  listopada 2018. – U povodu  Mjeseca hrvatske knjige  danas je  na Dječjem odjelu Gradske knjižnice  bilo edukativno, ali  i veoma zanimljivo  i zabavno za  mališane iz  Dječjeg vrtića „Radost“. Mališane  iz Starije dobne skupine „Točkice“ u  knjižnicu su dovele njihove „tete“ Jadranka Kaksa i Sonja Medvedović, a  knjižničarka Renata Matijašević za njih je pripremila radionicu  pod nazivom  „Juha od bundeva“.

Što su to narodni običaji, što oni znače i  zašto ih treba čuvati od zaborava, te koliko su  značajni za narode  mališani su  saznali u razgovoru s  Renatom Matijašević,  a mora se reći  da su i dosta znala  o  pojedinim običajima koji se danas od zaborava čuvaju i afirmiraju u raznim manifestacijama, a neki su još uvijek i  dio  svakodnevnog života.

Cilj ove radionice bio je  potaknuti mlade  naraštaje da  izgrade  veću svijest o važnosti nematerijalne kulturne baštine koja je živa i stalno se mijenja. Najbolji primjer su narodni običaji koji mogu odumrijeti ako ih se ne njeguje. Isto tako se mogu i mijenjati ili ih drugi narodi mogu nesvjesno preuzeti te tako, s vremenom, postaju dio njihove kulture.

 

Related Post

VATROGASTVO KAO OBITELJSKI POZIV

Autor - 17/02/2020 0
Kroz priče s vatrogascima upoznat ćete svakodnevne ljude čiji je životni poziv isprepleten s obitelji, tradicijom i dugogodišnjom predanosti vatrogastvu…