KAKO BOG DA: Iako ratari, povrtlari i voćari traže zaštitu, ove godine teško će biti učinkovite obrane od tuče

1007 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Jakša Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 27.  ožujka 2023. – Nekada je 1. svibnja  počinjala  sezona obrane od tuče. Iako prijepori i suprotstavljena mišljenja o njenoj učinkovitosti  i dalje traju ove godine, kao i  prethodnih, kako sada stvari stoje,   neće biti  protugradne obrane, a sa Gorica  gdje se nalazi protugradni centar, neće se čuti ispaljivanje  protugradnih raketa i štititi ratarske i povrtlarske kulture, voćnjaci i vinogradi.  

Aktualnost protugradne obrane i zaštite od tuče nikako da se skine s dnevnog reda pa još uvijek  negoduju ratari i voćari bojeći se većih šteta od tuče  i dalje tvrdeći da je ona nekada bila učinkovita i sprečavala veće štete.  Veći proizvođači   su čak bili spremni   sudjelovati u njenom financiranju. Međutim, prema tvrdnjama  stručnjaka iz Hrvatskog hidrometeorološkog   zavoda  protugradna obrana nije učinkovita.. Uz to i  stoji puno novca, od kojih  Ministarstvo poljoprivrede  mora namiriti  85 posto, a ostalo ratari, povrtlari i voćari te, Županije.       

 Na sjednicama  Županijske skupštine  pitanje obrane od tuče  postavlja se  gotovo redovito početkom  svake godine, a olujna  nevremena praćena tučom  događaju se sve ranije. Bilo je tako i na  posljednjoj sjednici  održanoj prošli tjedan. 

Pitanje je postavila saborska zastupnica i nestranačka vijećnica Ružica Vukovac.  Odgovorio je pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović i obrazložio  da  je zakonom   DHMZ zadužen za operativnu provedbu na području 13 branjenih županija i Grada Zagreba a također je precizirao i tri izvora sredstava, od  kojih je treći izvor Brodsko -posavska županija sa 1  posto  izvornih proračunskih sredstava. Kazao je  da je prema DHMZ-u takva vrsta protugradne obrane  neučinkovita i prema nekim procjenama ponekad povećava učestalost tuče. U raspravu se uključio i župan Danijel Marušić koji je kazao da je  cijeli program  teško uskladiti s djelovanjem uz granicu  i sa susjednim zemljama jer je riječ o raketama koje se koriste u obrani od tuče. . Uz to gradonosni oblak ne poznaje granice pa  je nužno  uskladiti  protugradno djelovanje  da bi ono bilo učinkovito. 

Related Post