KONFERENCIJA HDSSB-a

1967 0

Podsjetio bi da južna obilaznica nije ušla u državni proračun. Saborski zastupnici HDSSB-a su to amandmanom tražili, a odbila kukuriku koalicija u kojoj glavnu riječ ima SDP-e. Pa koga mi to sada lažemo? – upitao je Josip Mikšić.

 

NOVA GRADIŠKA, 7. lipanj 2012. – Kolege iz SDP-a moraju biti svjesni da lopta i dalje ostaje kod njih i da jedino oni mogu zabiti autogol – kazao je Dubravko Gubić na jučerašnjoj konferenciji za novinare HDSSB-a, aludirajući na pismeno očitovanje predsjednika Vijeća Mirka Golovrškog koji je odlazak vijećnika HDSSB-a sa sjednice i prekid sjednice Vijeća nazvao autogolom na štetu građana.

Bio je to i razlog zbog kojeg je GO HDSSB-ea sazvao konferenciju za novinare.

Kako je rečeno HDSSB-e će i dalje biti partner SDP-eu u obnašanju vlasti u gradu i pokušati mandat dovesti do kraja. I dalje će, međutim, inzistirati na svojim programima, koje SDP-e zaobilazi, i kritizirati sve ono što smatraju da nije dobro za grad i građane. Za prekid sjednice najodgovornijim smatraju vijećnike SDP-a , koji zajedno s gradonačelnikom i zamjenicima, nisu došli na prvu sjednice, koja nije održana zbog nedostatka kvoruma.

 

JOSIP MIKŠIĆ: Golovrški obmanjuje javnost

– Bio je to planski režiran nedolazak, kako bi se sjednica odgodila i izbjegla rasprava o izvršenju proračuna za 2011. godinu i izvršenje programa jer je učinjen niz propusta. Skidanjem tih točak dnevnog reda na drugoj sjednici bilo je i kršenje zakonske obveze jer je izvršenje proračuna za 2011. godinu Gradsko vijeću trebalo na raspravu dobiti do 1. lipnja.

Nakon prekinute sjednice gospodin Mirko Golovrški obmanjuje javnost kako su na kocku stavljeni vitalni projekti, koji su navodno dogovoreni i navodi izgradnju južne obilaznice, obnovu dječjeg vrtića i muzeja. Podsjetio bi da južna obilaznica nije ušla u državni proračun. Saborski zastupnici HDSSB-a su to amandmanom tražili, a odbila kukuriku koalicija u kojoj glavnu riječ ima SDP-e. Pa koga mi to sada lažemo? – upitao je Josip Mikšić.

Mikšić je iznio i niz primjedbi na izvršenje gradskog proračuna za 2011. godinu. Ostvareni gubitak od 2,5 milijuna kuna smatra pokazateljem da se nije vodilo računa o trošenju novca poreznih obveznika. Neprihvatljivim smatra da se proračun puni na štetu tvrtke Slavča iznosom od 6,2 milijuna kuna od prodaje vodovoda i kanalizacije za koji su Slavči smanjena redovna sredstva, ugroženo poslovanje, koje, kako je kazao Mikšić, tu tvrtku može odvesti u stečaj.

Mikšić je stavio primjedbe na nepotrebno plaćanje PDV-e na račune za plaće dva djelatnika koji rade u Industrijskom parku i Slavči za potrebe grada. Stavio je i primjedbu i na izdvajanje novca za šest djelatnika Gradskog radija, koji nije dobio dozvolu i frekvenciju za rad. Plaćaju se, kako je kazao, novcem poreznih obveznika, umjesto da prihod ostvare na tržištu.

– HDSSB-e je od početka funkcioniranja novo izabrane vlasti u 2009. godini bio transparentan i podržavao sve projekte od interesa građana. Međutim, nismo zadovoljni njihovom realizacijom, jer smatramo da se moglo više uraditi – kazao je Josip Mikšić i zbog čega to nisu zadovoljni: od izrade prostornih planova, prilaznog puta crkvi Kraljice sv. Krunice, nastavak projekta Vodeni park i početka rada Suvenirnice, do reguliranja prometa u ulici Slavonskih graničara, prihvaćanja prijedloga izgradnje hala u Industrijskom parku od strane tvrtke Beton i donošenja odluke o namjeni DPU Centar.

HDSSB-e je tražio da se rebalans proračuna donosi prema potrebi, a najmanje dva puta godišnje. Tražili su održavanje sastanka sa županom kako bi se poboljšali odnosi. Sastanak nije održan, a Grad zbog toga, kaže Mikšić, gubi svake godine 2 do 2,5 milijuna kuna.

 

DUBRAVKO GUBIĆ: Ne možemo prihvatiti krivnju za propale projekte

– Iz današnje perspektive vidljivo je da je strpljenja s naše strane bilo na pretek. Predugo se priča i planira a malo realizira. To vide građani, a i naši članovi, koji nas s pravom kritiziraju kao dio ove vlasti, kao i rad Gradskog vijeća i izvršne vlasti. Mi sa svoje strane prihvaćamo odgovornost, ali smo se korektno ponašali. Stvar je u tome koliko se nas htjelo koristiti i uključiti. Korektno smo upozoravali na nedostatke u našim odnosima. Često smo dobivali informacije o pojedinim projektima i odlukama, o osnivanju tvrtki naprimjer, kada su oni bili u završnoj fazi realizacije, ili o neizvršenje pojedinih programa u kapitalnim ulaganjima. Često smo dolazili do samog ruba neprihvaćanja pojedinih izvješća. Prihvaćali smo ih iz želje da ne usporavamo pojedine odluke i projekte koji su bili makar mali pomak na bolje.

Nije problem u odlukama i stavovima HDSSB-a. Naši sugrađani koji su imali priliku čuti korektno prenesenu vijest iz gradske vijećnice znaju da smo se ponašali odgovorno. U svim našim istupima na sjednicama Gradskog vijeća često smo upozoravali i tražili pojašnjenja i kritizirali odluke za koje smo smatrali da nisu dobre i da ih treba dograditi. Dosta toga u biti je trebala odraditi oporba, a njima je to promaklo ili su smatrali da nije bitno. Stojimo čvrst o na zemlji, nismo se postavili megalomanski i zahtijevali nešto nerealno svjesni naše gospodarske i društvene situacije.

Kolege iz SDP-a moraju biti svjesni, kako je napomenuo predsjednik Gradskog vijeća, da lopta i dalje ostaje kod njih, a autogol mogu jedino oni zabiti. Želim naglasiti da ne traže isključive krivce u HDSSB-eu u slučaju da se ne ostvare razna obećanja koja daju. Mi ne možemo prihvatit krivnju za propale projekte. Kao i na početku ostat ćemo podržavat ćemo i dalje sve projekte i odluke koje su u interesu razvoja grada i poboljšanja uvjeta života u našem gardu. Sigurno nećemo biti ti koji će kočiti bilo koji projekt. Stavljamo se na raspolaganje svim svojim mogućnostima i znanjem, kako građanima, tako i izvršnoj vlasti i kolegama iz SDP-a da zajedno nađemo najpovoljnija rješenja da u situaciji kakva je napravimo maksimalno – kazao je Dubravko Gubić.

DINKA MATIJEVIĆ: Vijećnici SDP-a su se pokazali neozbiljni i neodgovorni

Na izvršenju proračuna za 2011. godinu su se lomila koplja. O njemu SDP-e ne želi raspravljati, a zakonska odredba kaže da mora. Ako izvršna vlast nešto nije dobro činila ne vidim razloga da se to na vrijeme ne kaže i na to upozori. Ne govorimo generalno da ništa ne valja, jer je Proračun u jednom dijelu dobro izvršavan, poštivane su zakonske odredbe, realizacija je bila u stopostotnim iznosima. U dijelu u kojem nismo zadovoljni mislim da imamo puno pravo to reći.

Ono s čime smo mi najnezadovoljniji su naši programi, i njihova realizacija, a za koje naši koalicijski programi kažu da su neke sitnice. Za njih možda jesu, ali za HDSSB-e nisu, a mislim da nisu ni za naše građane. Ne mogu sitnice biti ako se program gradnje objekata i uređaja nije realizirao ni u jednom segmentu koji je tražio HDSSB i ako nisu izgrđeni prostorni planovi, kao temeljna priprema za izradu projekata. Pitam da li mi imamo uopće takve projekte i dali se mi uopće bavimo pripremom projekata za korištenje europskih fondova. Koji su to projekti i tko je za to odgovoran?

Svjesni smo mi činjenice gdje se nalazimo i teškom zaostajanju grada i gospodarstva , visokih stopa nezaposlenosti i općeniti vrlo teške situacije u gradu. Dali smo podršku i stavili naglasak na razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta jer se tada puni proračun i mogu osiguravati sredstva za sve ostalo. Podržavali smo taj razvoj. Sada nakon tri godine i u ovom izvršenju proračuna stoji da je za razvoj gospodarstva utrošeno oko 8,5 milijuna kuna kroz tvrtku Industrijski park. Nama bi bilo lakše raspravljati na sjednici Vijeća da znamo gdje je taj novac. Na kraju smo mandata i već smo trebali imati rezultate.

Smatram da je najveća odgovornost na članovima Vijeća iz redova SDP-a na čelu s predsjednikom stranke. Oni zajedno s nama čine zakonodavnu vlast u ovom gradu i mi smo ti koji tražimo izvješća i pozivamo na odgovornost izvršnu vlast. Nama izvršna vlast podnosi svoja izvješća , mi o njima trebamo raspraviti i vidjeti da li je ta izvršna vlast radila dobro ili nije. Ja se i danas pitam da lije predsjednik SDP-a dao bilo kakvu izjavu za javnost. Da li je on kao predsjednik Kluba vijećnika SDP-a ima bilo kakvu primjedbu ili odgovor na postupke vijećnika SDP-a što se tiče održavanja sjednica. Ne znam kako su se oni na čelu s predsjednikom dva puta odlučili da ne raspravljaju o izvršenju proračuna, a da o tome nisu sjeli s koalicijskim partnerima i rekli što to žele činiti. Mi za to nismo znali.

Smatram da su vijećnici SDP-a pokazali se kao vrlo neozbiljni i neodgovorni i da bi trebali razmisliti o svojim postupcima i daljnjem načinu komuniciranja i donošenja odluka koje su u interesu grada i građana. Mi nismo ti koji rušimo vlast mi nismo ti koji provociramo izbore niti mi to želimo. Ovdje javno prozivamo da sjednemo i da se dogovorimo kako ćemo dalje komunicirati , kako ćemo donositi odluke i kako ćemo završiti ovaj mandat. Htjeli smo upozoriti kroz izvršenje proračuna izvršnu vlast na radnje koje nisu dobre i s kojima se ne slažemo i svoje nezadovoljstvo o neizvršavanju programa HDSSB-a – kazala je Dinka Matijević.

 

DR. DAMIR JAPUNDŽIĆ: U Bolnici se nije poštivala struka

Dr. Damir Japundžić osvrnuo se na događanja u Općoj -Jučerašnji dan za sve građane i one koji gravitiraju Novoj Gradiški je bio užasan. Pojavili smo se kao nekakva priča užasa. I kao što je rekao predsjednik Udruge pacijenata nije to bolnica užasa, to je grad užasa. To nije rekao čovjek koji je toliko bolestan a da ne zna što govori, već je to rekao sa spoznajama koje je imao. Svi se trebamo zamislit nad sudbinom grada Nove Gradiške.

Apetiti pojedinaca su nadvladali opće interese prije desetak godina kada se više ništa nije pitala struka . Formirali smo Upravna vijeća, i Nadzorne odbore po principu – vi ćete naše mi ćemo tvoje – i sada imamo to što imamo. Razlog stanja u bolnici je samo u tome što se nije struka poštivala i ništa drugo – kazao je dr. Japundžić dodajući da nije normalno da u Upravnom vijeću bolnice sjede dva veterinara i jedan šumar i dodao da već godinama na Županijskoj skupštini upozorava na stanje u bolnici.

Related Post

HDSSB

Autor - 13/04/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 13. travanj 2013. – Pod predsjedanjem Dinke Matijević sinoć su u gradskoj vijećnici održane izborne Skupštine mjesnih ogranaka…

KONFERENCIJA HDSSB-a

Autor - 02/10/2012 0
Na žalost HDSSB-a naš vijećnik gospodin Mokrović, iz samo njemu znanih razloga, rekao je osobnih, a ja bih rekao iz…