MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2012.

837 0

Književni susret sa svjetski poznatim književnikom za djecu i odrasle,dramaturgom Mirom Gavranom uz predstavljanje njegove nove knjige; zbirke drama „PAROVI I SLIČNE SLABOSTI“, održat će se već u srijedu, 17. listopada u 17,30 h u prostoru

Odjela za djecu Gradske knjižnice (prizemlje), a u organizaciji Fan Cluba MIRO GAVRAN (osnovanom 2001. U GKNG) i Gimnazije NG.

 

Autor Biljana Dakić, prof.

 

NOVA GRADIŠKA. 12. listopad 2012. – Tradicionalna kulturna manifestacija ‘Mjesec hrvatske knjige 2012.’ održava se od 15. listopada do 15. studenoga. Ovogodišnja tema posvećena je Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Knjižnice širom Hrvatske te brojne druge institucije uključene su u manifestaciju s raznovrsnim programom. Mjesec hrvatske knjige odvija se u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.RH.

 

Od središnjih programa najavljuju se: svečanost otvaranja manifestacije, u ponedjeljak, 15. listopada, u 11 sati, u Scheierovoj zgradi, Matice hrvatske 4 u Čakovcu, Interliber od 13. do 18. studenog, Nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom ‘Ove su knjige nagrađene, provjeri zašto!'(provodi se u školama), zajednička akcija svih knjižnica 23. listopada pod nazivom ‘Čitajmo zajedno’ te obilježavanje ‘Dana hrvatskih knjižnica’.11. studenoga o.g.. I naša, Gradska knjižnica Nova Gradiška, pridružit će se , kao i prethodnih godina, brojnim programima obilježavanju ove važne manifestacije.

 

Vijest koja će obradovati mnoge korisnike je tradicionalna Akcija nenaplaćivanja zakasnine „zaboravnim“ čitateljima „ ZABORAVIMO ZAKASNINU, KNJIGE SU happy!, a koja će trajati od 15.10. do 15. studenoga. Zato, bez srama i s osmijehom, vratite knjige koje su „prekoračile“ rok vraćanja, bilo da se radi o nekoliko dana ili nekoliko godina. Mnoge su naše knjižnice ograničile ovaj rok na dan, dva ili samo tjedan dana, a naša Knjižnica pruža vam ovu mogućnost na punih mjesec dana kako biste i u budućnosti bili njeni sretni i zadovoljni korisnici.

 

Nove članove GKNG Dječjeg odjela i Odjela za djecu darivat će lijepo dizajniranim straničnicima („bookmarkerima“ ) ovogodišnjeg MHK te aktivnostima i susretima za koje donosimo kratak program, a redovito ćemo ih najavljivati i izvješćivati vas o njima:

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2012. U GRADSKOJ KNJIŽNICI NOVA GRADIŠKA

 

• „ZABORAVIMO ZAKASNINU, KNJIGE SU happy!“ – akcija“ nenaplaćivanja“ zakasnine za „zaboravljene“ knjige (15.10.-15.11. ; na oba odjela )

 

ODJEL ZA DJECU:

 

• Likovna radionica „ČUDOVIŠTA U KNJIŽNICI“ slikara i pisca Stanislava Marijanovića Sudjeluju: učenici likovnih skupina gradskih osnovnih škola sa svojim voditeljima te pjesnikom Dubravkom Marijanovićem (24.10. u 10,00 h)

 

• „MI VAS VOLIMO !“ – vedre literarne , likovne i dramske radionice za prvoškolce i osnovnoškolce posvećene našim „starima“ ; voditeljice:knjižničarke Mirjana Pranjić, Renata Matijašević i Anka Višić (15.10.-15.11.)

 

• „NOVOGRADIŠKI VJEČNI DJEČACI“ – KNJIŽEVNA VEČER s Titom Bilopavlovićem Sudjeluju: Ivan Slišurić, književnik, Pjevačka skupina „Slavča“ NG, učenici i voditelji OŠ Lj. Gaja i OŠ „M. Lovrak“ NG (studeni)

 

• „RIJEČI U POKRETU-VRIJEME KOJE NAS SPAJA“ – dramski igrokaz pjesnikinje Sanje Šimić i učiteljice Štefanije Milinović ; Sudjeluju: učenici i voditelji gradskih osnovnih škola i OŠ „I.G.Kovačić“ S.P.Selo (studeni)

 

ODJEL ZA ODRASLE :

 

• Predstavljanje zbirke drama Mire Gavrana „PAROVI I SLIČNE SLABOSTI“ u organizaciji Fan Cluba MIRO GAVRAN pri GKNG i Gimnazije Nova Gradiška (17.10. u 17,30 h u prostoru Odjela za djecu)

 

• „Knjige do umirovljenika i najpotrebitijih“ili „KAKO DO ČITATELJA?“- zajednički projekt GKNG, Udruge volontera NG i Udruge Matice hrvatskih umirovljenika NG (studeni)

 

• „ČITAJMO ORWELLA!“ – izložba Alojzija LOJZE Cindrića, Tihane Cindrić i Katarine Oršulić uz predstavljanje foto-slikovnice Tihane Cindrić „Zagonetka čitanja“ . U programu sudjeluju: učenici i voditelji Osnovne glazbene škole Učilišta Relković, članovi Udruge stvaratelja u kulturi NG ( sveč. otvaranje izložbe 05.11 2012.; izložbeni postav: 05.-15. 11. u auli dvorane Učilišta Relković i prostorima GKNG)

 

• Večer romske poezije i glazbe : „NEKA SE ČUJE ROMSKA RIJEČ- „Ašunen o romano lafi“uz otvaranje „Romske police“ u GKNG (07.11. u 18,00 h u Velikoj dvorani Učilišta Relković) Organizatori: GKNG, OGŠ Učilišta Relković, , Udruga Romski putovi iz Zagreba, OŠ Lj. Gaja, OŠ „M.Lovrak NG, Gimnazija NG, Industrijsko-obrtnička škola NG, Suorganizatori: Grad NG, TZGNG, Udruga Roma NG, Učilište Relković

 

• „BESKRAJNA LJUBAV“- Književno-glazbena večer s novogradiškom pjesnikinjom i umirovljenicom Evicom Kraljić .U programu sudjeluje: vokalna skupina LIRA iz Starog Petrovog Sela. Suorganizatori: MH-Ogranak NG, Udruga stvaratelja u kulturi NG, KLD Rešetari (studeni)

 

Prvo događanje, književni susret sa svjetski poznatim književnikom za djecu i odrasle,dramaturgom Mirom Gavranom uz predstavljanje njegove nove knjige; zbirke drama

 

„PAROVI I SLIČNE SLABOSTI“, održat će se već u srijedu, 17. listopada u 17,30 h u prostoru Odjela za djecu Gradske knjižnice (prizemlje), a u organizaciji Fan Cluba MIRO GAVRAN (osnovanom 2001. U GKNG) i Gimnazije NG.

 

Ulaz je slobodan!

 

Bit će to ležeran razgovor poznatoga, ali jednostavnog i pristupačnog pisca i čovjeka s našim sugrađanima, njegovim štovateljima svih uzrasta. Zainteresirani će, po pristupačnim cijenama moći kupiti najpoznatije knjige za djecu i odrasle Mire Gavrana u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba, a uz posvetu autora, a prije njegove nove predstave „LUTKA“ s Robertom Kurbašom i Doris Pinčić u glavnim ulogama koja će se održati u Velikoj dvorani Učilišta Relković u 19,00 h.

Related Post