NAŠLI MIR U HRVATSKOJ

1046 0

CERNIČKA ŠAGOVINA 21. kolovoza 2015. – Oko 50-ak djece, školske i predškolske dobi i njihovih voditelja iz Ternopiljske oblasti iz Ukrajine, koji su, zahvaljujući suradnji Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda,

11 dana proveli u slavonskobrodskom Dječjem odmaralištu u Starom Gradu na otoku Hvaru, na dolasku u Hrvatsku boravila su dva dana u Cerničkoj Šagovini. Isto tako i na odlasku iz Hrvatske su ih u dvodnevni boravak prihvatili u spomenutom mjestu u općini Cernik. Veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandr Levčenko, župan Danijel Marušić, njegova zamjenica Dunja Magaš i načelnik općine Nikola Jugović posjetili su ih 21. kolovoza, s njima porazgovarali o dojmovima boravka u Republici Hrvatskoj te im poželjeli sretan put prema domovini. Susret je upriličen u prostoru Škole u prirodi u Cerničkoj Šagovini.

 

Dio je ovo projekta Ukrajine i RH kojim je, prema riječima veleposlanika Levčenka, obuhvaćeno ukupno 615 ukrajinske djece, kojima se na ovaj način željelo omogućiti ljetovanje u Hrvatskoj, ali i sretni trenuci bez ratnih zbivanja.

 

– Djeca su zadovoljna, a to je navajžnije. To su uglavnom djeca poginulih i ranjenih ukrajinskih branitelja i važno je da bar na kratko dobiju mogućnost življenja u pozitivnom ozračju. Cilj ovoga projekta je da djeca, koja su budućnost Ukrajine, vide što su europske vrijednosti, kako se u Europi živi. Ukrajinski je narod prvi koji gine za EU vrijednosti, a Ukrajina nije članica EU. I to što su u Cerničkoj Šagovini i općini Cernik za njih je poučno jer je i ovo mjesto bilo dio bojišta tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj u borbi za slobodu i državu. Siguran sam da ćemo i mi izaći na svoje granice i mislim da će dobro pobijediti zlo. Europska demokracija mora pobijediti projekt stvaranja velikih država, koje su već na Balkanu propale. Ponovno stvaranje velikih država ne prolazi u 21. stoljeću i siguran sam da će Ukrajina uz Hrvatsku i slobodarsku Europu stati uz to da međunarodno pravo mora pobijediti one lične ambicije, a onaj koji lične ambicije neće zasutaviti mora završiti u Hagu- istaknuo je Oleksandar Levčenko ukrajinski veleposlanik u RH najavljujući i daljnju suradnju s RH i BPŽ na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i inom području.

– Na žalost doživljavamo sličnu sudbinu. Djetinjstvo ukrajinske djece kao i djetinjstvo naše djece na grub je način prekinuto ratnim događanjima. Ipak, oni su budućnost Ukrajine i vjerujem u njihovu bolju i ljepšu sudbinu. Ugostili smo ih u Cerničkoj Šagovini u dolasku i odlasku u njihovu zemlju i ovom prilikom zahvaljujem načelniku Nikoli Jugoviću, njegovim suradnicima, mještanima, kao i gradonačelniku grada Slavonskoga Broda Mirku Duspari, jer troškove ljetovanja djece županija je podijelila s gradom Brodom. I ovo mjesto bilo je dio bojišnice tijekom Domovinskog rata i mještani su ovu djecu vrlo dobro razumjeli i objeručke ih prihvatili uz puno ljubavi. Omogućeni su im i popratni sportski sadržaji, a bili su i na prvoj glazbenoj večeri NG glazbenoga ljeta 20. kolovoza u Novoj Gradiški. Zahvala i veleposlaniku Ukrajine. Na području BPŽ žive pripadnici ukrajinske nacionalne manjine u Posavini, a odnosi ukrajinskog i hrvatskog naroda tradicionalno su dobri. Veleposlanik Levčenko je glasnik ukrajinskog naroda, cijeni hrvatski narod i bori se za što bolje odnose RH i Ukrajine kao i BPŽ i Ternopilske oblasti iz koje su Ukrajinci tijekom povijesti doselili i na naše područje- rekao nam je župan Danijel Marušić također izražavajući uvjerenje da će se u budućnosti ostvariti i čvršća suradnja Ukrajine i BPŽ na gospodarskom planu.

 

– Uz dogovor sa BPŽ i našim županom ostvaren je i prijem ukrajinske djece na naše područje gdje su mještani također preživjeli ratna stradanja i to je razlog više da smo ih otvorena srca odmah primili. Djeca su ovdje prihvaćena, pružili smo im jedan topao kutak, zadovoljni su i nadam se da to nikada neće zaboraviti – bio je kratak, ali vidno emotivno dirnut, načelnik općine Cernik Nikola Jugović.

 

Na susretu s djecom bio je i Mihajlo Semenjuk predstavnik Ukrajinaca iz Slavonskoga Broda. Susret je završio druženjem uz poklone koje je djeci podijelio ukrajinski veleposlanik, a potom su ljubav prema svojoj domovini izrazili zajedno pjevajući ukrajinsku himnu. Djeca su za Ukrajinu otputovala 21. kolovoza navečer.

Related Post