NEZADOVOLJNI PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA JOSIP MIKŠIĆ PREKINUO SJEDNICU VIJEĆA

933 0

RASPADA LI SE KOALICIJA SDP – HDSSB?

NOVA GRADIŠKA, 10. ožujak 2011. – Nakon samo petnaestak minuta predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić prekinuo je sjednicu Gradskog vijeća i novu sazvao za 15. ožujak. Sjednica je uobičajeno počela usvajanjem dnevnog reda i zahtjevom Mate Bilonjića da se u dnevni red napokon uvrste tri točke

o kojima oporba uporno traži da se raspravlja. Za govornicu je tada izašao Josip Mikšić. Donosimo što je rekao i razloge zbog kojih je prekinuo sjednicu. 

 

Medijska blokada

 

– Poštovane vijećnice i vijećnici sve vas još jedanput pozdravljam i želim uspješan rad na rješavanju vrlo značajnih pitanja za naš grad i naše građane. Mi smo izabrani od strane građana i sa njima moramo dijeliti sve, i ono što je dobro i ono što nije. Naši građani trebaju znati što mi to radimo, o čemu raspravljamo i kave mi to odluke donosimo. Pitam vas da li to naši građani zaista znaju o čemu Gradsko vijeće raspravlja i koje odluke mi donosimo. Odgovor je vrlo kratak i jasan, ne znaju, pošto ih uopće ne informiramo jer imamo medijsku blokadu. Kao predsjednik Gradskog vijeća sam vrlo nezadovoljan sa time, ali to ne znači da bježim od svoje odgovornosti. Prema Poslovniku Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška čl. 82, stavak 4 piše: Osim članova Vijeća, poziv za sjednicu Vijeća dostavlja se predstavnicima sredstava informiranja i gostima (uzvanicima). Iako sam urgirao kod gradskih službi kod gradskih službi i tražio da se toga pridržavaju, to se do sada nije u potpunosti ispunjavalo. Također u članku 123. piše: Izvjestitelji sredstava javnog priopćavanja imaju pravo pratiti rad Vijeća i radnih tijela i obvezu objektivnog izvješćivanja javnosti o njihovom radu. Gradska služba ne obavještava sve predstavnike javnog priopćavanja, nego vrši selekciju po nekom osobnom ključu. Tražim da se pozivi i materijali dostavljaju svim našim vijećnicima, koji su izabrani u Skupštinu Brodsko-posavske županije, a pozive s dnevnim redom dostave svim predstavnicima koji se bave javnim priopćavanjem.

 

Pitanja bez odgovora

 

U članku 83 stoji da se moraju članovima vijeća dostaviti pisani odgovori na postavljena pitanja. Pojedini članovi vijeća nisu dobili odgovore i na to su se žalili. O tome piše i u čl. 78 Poslovnika. Stoga tražim da se ovo poštuje. Oporba je tražila izvanrednu sjednicu po tri točke dnevnog reda, a na 13. sjednici su zahtjev izmijenili i tražili da se to uvrsti u redovne sjednice. Taj njihov zahtjev nije uvršten niti u prijedlog plana rada za ovu 2011. godinu. U čl. 89 stav piše4: Sjednici vijeća kao gosti mogu prisustvovati svi oni koje je pozvao predsjednik Vijeća. Kada ja kažem osobi koja je za to zadužena da ih pozove dobivam odgovor da mora pitati gospodina Zlatka Zebića, a onda se ja ozbiljno zapitam što će nam Vijeće i predsjednik Vijeća, kada to u ime njih netko drugi odlučuje.

  

 

Zašto nema radio prijenosa

 

U čl. 121 između ostalog piše: Izravno se putem radija prenosi Aktualni sat, a ostale točke prema odluci predsjednika Vijeća donesenoj u suglasnosti sa predsjednicima klubova vijećnika. To se već dulje vrijeme uopće ne poštuje i ne izvršava, a naši građani i vijećnici me pitaju zašto se ne prenose sjednice. Na temelju iznesenih propusta u primjeni Poslovnika i bitnih odstupanja od istog predlažem da se prema čl. 102 prekine sjednica Gradskog vijeća, a da se 15. sjednica Gradskog vijeća nastavi 15. ožujka 2011. godine u 12 sati. Tražim da se za to vrijeme otklone svi propusti u sazivanju i održavanju sjednica Gradskog vijeća, te da se poštuje poslovnik Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška – obrazložio je vijećnicima Josip Mikšić prijedlog za prekid sjednice. Vijećnici su većinom glasova oporbenih vijećnika (HDZ, HSS) i HDSSB-a podržali Mikšićev prijedlog. Iako je Zlatko Zebić pokušavao uvjeriti vijećnike da odluka nije u skladu s Poslovnikom rada Vijeća, Mikšić mu nije dao riječ i vijećnici, koji su izglasali prekid sjednice, napustili su gradsku vijećnicu.

 

Raspada li se koalicija  SDP-a i HDSSB-a bilo je prvo pitanje koje se postavljalo nakon prekida sjednice. Ima i drugih pitanja zanimljivih za javnost. Jedno je hoće li SDP prihvatiti Mikšićev ultimatum da sjednicu prenosi Radio postaja Nova Gradiška u vlasništvu Radio Psunja. Kao i do sada politika će odgovoriti na ova i druga pitanja, kao i na pitanje pretvara li se „afera radio“ i novo političko preslagivanje u Gradskom vijeću.

  

 

 

Related Post

ZA SIGURNIJI I LAKŠI PROMET

Autor - 07/11/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 7. studeni 2014. – Na križanju ulica Maksimilijana Benkovića i Bana Josipa Jelačića sa prometnicom iz naselja Urije…