Obilježena 27. obljetnica teških borbi i obrane zapadne Slavonije

1622 0

Autor Franjo Samardžić

STARA GRADIŠKA, 16. rujna 2018. – Odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima danas je u Staroj Gradiški pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, a pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije, gradova Slavonski Brod i Nova Gradiška, te Općina brodsko-posavske županije završeno trodnevno obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije. Organizator je bila županijska Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima okupili su članovi braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Brodsko-posavske županije koje je predvodio župan Danijel Marušić, predstavnici Grada Nova Gradiška prevođeni Vlatkom Grainerom, koordinatorom za braniteljske udruge, predstavnici Općina Stara Gradiška i Okučani, predvođeni načelnicima Velimirom Paušićem i Acom Vidakovićem, te načelnici Policijskih postaja Stara Gradiška, Okučani i Nova Gradiška, Mirtoslav Matić, Zrinko Kapetanić i Marin Marjanović.
Položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a molitvu za poginule branitelje predvodio je velečasni Mato Rukavina.
Sudionici su potom u mimohodu došli do crkve Sv. Mihovila Arkanđela gdje je svetu misu služio Mato Rukavina, župnik u Župi Sv. Mihovila Arkanđela Stara Gradiška.
Svečana akademija bila je prilika da se evociraju sjećanja na borbe koje su se vodile u starogradiškoj Posavini vodile u rujnu 1991. godine.
Obilježena je 27. obljetnicu teških borbi i obrane zapadne Slavonije. Bila je to prilika da se još jednom iskaže zahvalnost ljudima koji su se tada suprotstavili u oružju daleko nadmoćnijem neprijatelju, privremeno ga zaustavili na području Novog Varoša i omogućili da se konsolidira obrana. Današnji dan svi koji u tada sudjelovali u obrani pamte ga kao jedan od težih dana iz Domovinskom ratu.

Related Post