Obljetnica Nogometnog središta Nova Gradiška

1059 0

2. srpnja 2011. – Nogometno središte Nova Gradiška ove

godine obilježava pola stoljeća postojanja i kontinuiteta. Tim povodom u raznovrsnom programu polovicom lipnja je Središte bilo organizator utakmica mladeži u Cerniku. Nastupile su dvije selekcija Nogometnog središta Nova Gradiška protiv pionira nešto mlađeg uzrasta prvoligaške momčadi Osijeka. Za gledatelje i prijatelje nogometa bilo je zanimljivo vidjeti nastup pred cerničkom publikom petorice igrača s novogradiškog područja koji igraju za NK Osijek ( Malenica, Grgić, Lukić, Mikanović i Lulić). Međutim, Središte će do kraja godine, pored ovog gostovanja mladih Osječana, upriličiti još nekoliko gostovanja klubova, kako bi dostojno obilježili ovu značajnu obljetnicu. Uz to, još bi se nekim drugim manifestacijama koje su u planu do kraja jubilarne godine tako na svečan način obilježilo pola stoljeća utemeljenja prvog samostalnog nogometnog foruma u Novoj Gradiški.

Naš je prijedlog da se u tom sklopu organizira turnir mladeži naših klubova svih uzrasnih kategorija s područja Nogometnog središta Nova Gradiška i da se nazove Turnir ili Memorijal Josipa Bencetića Joke, velikog svojevremenog zagovornika i poticatelja natjecanja mladeži. Josip Bencetić je, naime, veliko ime novogradiškog nogometa, koji je nakon smrti prosto zaboravljen, a isključivo njegovom zaslugom, velikom borbom i dugogodišnjim zalaganjem je utemeljen Nogometni podsavez Nova Gradiška 1961. godine, današnje Nogometno središte. Josip Bencetić je uz to dobio i Trofej podmlatka, najviše priznanje nogometnim djelatnicima u bivšoj državi za zasluge na omasovljenju, promicanju i unapređenju rada sa mladeži. Uz samo, te dvije navedene velike Bencetićeve zasluge, a bilo ih je mnogo i drugih (organizacija kampova, selektiranje mladeži, izgradnja infrastrukture po selima, osnivanje klubova, poštivanje propisa, osnivanje sudačke i trenerske organizacije, licenciranje igrača i klubova, kažnjavanje incidenata na terenima i dr.), Nogometno središte, uzdam se, dalo bi posthumno moralnu satisfakciju Joki.

Što više, moglo bi uz predloženu organizaciju turnira mladeži, pa i dužnog sjaćanja na eventualnoj svečanoj jubilarnoj sjednici Središta za pokojnog Josipa Bencetića Joku, učiniti ovu polustoljetnu obljetnicu – povijesnom. Jer, Josip Bencetić Joka, prvo ime nogometa našega grada, uvaženi nogometni djelatnik Nove Gradiške, Slavonije i Hrvatske, to u svakom slučaju zaslužuje.

Related Post