Od danas dozvoljeno korištenje pirotehnike: Visoke kazne za one koji ne poštuju zakone  

602 0

Među onima koji smatraju da treba zabraniti  upotrebu svih vrsta pirotehnike  su prijatelji životinja koji mole građane da ju ne koriste jer je  opasna, a uz to uznemiruje ljude, posebno kućne ljubimce. Sve je više  apela i inicijativa građana koji smatraju da treba prestati i s novogodišnjim vatrometima u gradovima, kao što su neki gradovi već učinili

Autor Franjo Samardžić, Foto MUP

NOVA GRADIŠKA – Policija i ove godine  tradicionalno provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija koja počinje 15. prosinca i završava 8. siječnja. Pored ostalog, cilj joj je smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme. Iako se akcija  provodi više od 20 godina  brojni pojedinci pirotehniku koriste u nedozvoljeno vrijeme, prije i za vrijeme Božića, naprimjer., a uz to koriste  i nedozvoljena  pirotehnička  sredstva. 

 -Upozoravamo građane na opasnost od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebice od improviziranih sredstava kućne izrade. Nažalost, neželjene posljedice koje nastaju korištenjem oružja, raznih eksplozivnih i pirotehničkih naprava dio su stvarnosti koja se ne događa drugima, već svima nama. Upravo iz navedenih razloga ukazuje se potreba da policija provodi pojačane mjere sigurnosti u cilju zaštite svih naših građana.- navodi Ministarstvo unutarnjih poslova. 

Među onima koji smatraju da treba zabraniti  upotrebu svih vrsta pirotehnike  su prijatelji životinja  koji mole građane da ju  ne koriste jer je  opasna, a uz to  uznemiruje ljude, posebno kućne ljubimce. Sve je više  apela i inicijativa građana   koji smatraju da treba prestati i s novogodišnjim vatrometima u gradovima, kao što su  neki gradovi  već  učinili.

Podsjetimo da je zabranjena  prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3  mogu se prodavati  samo  građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja.   Dozvoljenu pirotehniku mogu koristiti samo osobe starije od 18 godina.

Za korištenje nedozvoljene pirotehnike kazne su visoke i  kreću se od 5 do 15 tisuća kuna, a za pravne osobe od 10 do 30 tisuća kuna.

Related Post