ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA

2190 0

NOVA GRADIŠKA, 7. prosinac 2017. – U povodu Dana grada, u nazočnosti gradonačelnika Vinka Grgića i njegovog zamjenika Borislava Vidošića, a pod predsjedanjem Melani Posavčević, održana je svečana sjednica Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma.

Na sjednici Dječjeg gradskog vijeća, održanoj 12. studenog, novi vijećnici su postali Marija Svilić, Anja Kovačević, David Maglov i Tea Mijatović iz OŠ „Ljudevit Gaj“, Ester Faccio-Andrijić, Rebeka Akmačić, Lorena Fišer, Borna Franić, Andi Vapenski, Iva Češić i Melani Posavčević iz OŠ „Mato Lovrak“.

Za predsjednicu je izabrana Melani Posavčević, a za zamjenicu Anja Kovačević.

U prikazu rada Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma, te u izlaganjima dječjih vijećnika, gradonačelnik, njegov zamjenik Borislav Vidošić i pročelnica u gradskom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Mihaela Đeraj imali su što čuti.

Uz pohvale za nova dječja i sportska igrališta, kino, uređen grad, posebno gradski park u adventsko vrijeme, za djecu je, kako se moglo čuti, Nova Gradiška poseban, najljepši i voljen grad. To ne znači da su sa svime zadovoljni i da nemaju zahtijeva i prijedloga.

Žele pomoći da se djeca u Novoj Gradiški bolje osjećaju i da grad bude ljepši i boji. Žele reći svoje mišljenje i razgovarati o temama koje se odnose na djecu, njihovim problemima i predlagati što treba Novoj Gradiški po mjeri djeteta.

Najviše zahtjeva i prijedloga odnosilo se na školu i boravak u školi. Uz opetovanu primjedbu o teškim đačkim torbama, nužnim smatraju postavljanje školskih ormarića i duže odmore, ali i prostor za dnevni boravak. Žalili su se da u gradu nema adekvatnih prostora za druženje tinejdžera i predlagali otvaranje plesnjaka na kojima bi se okupljali i družili. Nije izostao ni zahtjev za gradskim bazenom, ali i za uređenje pješačkih staza u naselju Jug i Kovačevcu.

Tijekom godine sudjelovali su u brojnim akcijama kao što su Dječji pokladni dan, Međunarodni dan obitelji, Zdravi koraci, i obilježavanju međunarodnog dana djeteta. Organizirali su kreativne radionice za djecu mlađe dobi i vršnjake, raznim aktivnostima poticali na čuvanje okoliša što će i ubuduće biti njihove aktivnosti.

-Prošle godine imali ste puno zahtjeva i dobrih prijedloga. Neću reći da smo sve riješili, jer nitko ne može sve riješiti, ali dobar dio smo uspjeli napraviti. Govorim da je od vas dvadesetak, koji su prošle godine govorili, 90 posto zaželjelo kino. Otvorili smo kino, napravili dječja igrališta na Urijama i u Prvči, otvorili ŠRC „Ivo Petranović“. Mogu reći da će sljedeća godina biti jednako kreativna i stvaralačka godina, jer pokušavamo što više raditi za vas djecu, jer vi ste nama najvažniji”- kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

-Grad Nova Gradiška i gradonačelnik Vinko Grgić sigurno stoje iza sve djece. On, i mi kao njegovi suradnici, dobrim smo dijelom već ispunili neke dječje želje, ona su nam se na tome zahvalili, izrekla nove želje i mi ćemo nastojati svim snagama da ih ostvarimo jer su mnogi projekti već pokrenuti. Najvažnije i najbolnije od pitanja su naši gradski bazeni. Imate obećanje od gradonačelnika i njegovih suradnika da se na tome radi i da će gradski bazeni vrlo brzo biti u funkciji- kazao je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Zadovoljna aktivnostima i nastupom članova Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma je Verica Lukačević, njihova voditeljica i predsjednica Gradskog društva „Naša djeca“.

-Osobito sam ponosna i sretna kako nastupom, tako stavovima i govorom, te prezentacijom najmlađih forumaša i starijih članova Dječjeg gradskog vijeća. Kad se osvrnemo godinu unazad svi su uočili kontinuitet u radu s djecom odnosno njihovo realno razmišljanje. Naravno da imaju niz želja i ideja, ali su isto tako realni i vide promjene u gradu. Zato su pohvalili sve ono što su lani tražili i što su dobili. Uistinu sam ponosna što aktivno participiraju u zbivanjima, što uočavaju i što tim svojim razmišljanjem, prijedlozima i stavovima doprinose kvalitetnijem življenju djece u našem gradu – kazala je Verica Lukačević.

Related Post