OKUČANCI U POSJETI PRIJATELJSKOM GRADU TASZARU

744 0

TSAZAR / OKLUČANI, 11. kolovoza 2014. – U povodu Dana grada Taszar izaslanstvo općine Okučani na čelu s općinskim načelnikom i članovi KUD-a “Tkanica” uzvratili su posjet prijateljskom gradu Taszar u Mađarskoj.

 

Ova dva mjesta vežu poratne godine kada je na “Pustari” kod Novog Varoša bio stacioniran mađarski inženjerijski kontigent u sastavu mirovnih snaga SFOR-a. Pripadnike tog kontigenta Okučanci će pamtiti po mnogočemu, a naročito po tome što su iskopali i odvezli tisuće kubika zemlje za kriptu župne crkve sv. Vida u Okučanima a iz Budimpešte dovezli helikopter koji je na vrh zvonika novoizgrađene crkve podigao stožac od nehrđajućeg čelika, sanirali “divlje” deponije smeća u Cagama, Lađevcu i na drugim mjestima, te pročistili rječicu Sloboštinu od različitih nanosa i zapuštenu za vrijeme Domovinskog rata i poslije njega.

 

Jubilarne 2000. godine u parku Hrvatskih vitezova u Okučanima je podignut Stup mira u znak prijateljstva, a 29. rujna 2004. godine općinsko vijeće općine Okučani je donijelo Odluku o potpisivanju Povelje o bratimljenju ta dva mjesta.

U znak prijateljstva od 1998. godine se trči SPOMEN MARATON Okučani – Taszar pod nazivom “Bio jednom jedan kontigent” u duljini od oko 200 km, a u povodu desete obljetnice spomen maratona je tiskana i monografija pod naslovom DESETI – JUBILARNI SPOMEN MARATON koju je priredio Milorad Oršulić – Mican.

 

U povodu Dana grada Taszar, njihovom pozivu se je odazvao načelnik općine Aca Vidaković u pratnji predsjednika općinskog vijeća Ivice Pivca, tajnika općinskog vijeća Milorada Oršuilića – Micana i direktora Komunalnog poduzeća “Sloboština” Ivana Goluba te članovi KUD-a “Tkanica” iz Okučana koji su za nazočne upriličili cjelovečernji koncert narodnih plesova iz Hrvatske. To im nije prvo gostovanje u Taszaru kao i u Mađarskoj.

 

Domaćini su za svoje goste iz Hrvatske omogućili posjet Muzeju ratnog zrakoplovstva u Taszaru – bivšoj zračnoj vojnoj bazi, znamenitostima grada Kapušvara i ono, za nas Hrvate vrlo značajno mjesto, Sigetvar u kojem je 7. rujna 1566. godine Nikola Šubić Zrinski – Sigetski junački poginuo braneći grad Siget od Sultana “veličanstvenog” koji je u pohod krenuo sa 100.000 vojnika, a u Sigetu ih je dočekalo 2.500 ratnika.

 

Već za mjesec dana, točnije 30. kolovoza u Okučane će doći Taszarski pjevači zbor koji će nastupiti na 13. SUSRETIMA POVRATNIČKIH FOLKLORNIH SKUPINA koji će se održati u Okučanima a pod kraj listopada iz Okučana će poteći još jedan – SEDAMNAESTI SPOMEN MARATON PRIJATELJSTVA.

Related Post