UČENICI OSNOVNE ŠKOLE OKUČANI UPOZNATI S OPASNOSTIMA KOJE PRIJETE OD MINA ZAOSTALIH OD RATA

2606 0

OKUČANI – Dana 14. studenog 2017. godine u vremenu od 11,00 do 12,00 sati u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje, Općine Okučani, PU Brodsko-posavske, Policijske postaje Okučani i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u Društvenom domu u Okučanima, održano je predavanje i edukacija od minskoj opasnosti pod nazivom „Manje oružja – manje tragedija“.Predavanje je održano pred 100-tinjak učenika Osnovne škole Okučani i njihovih nastavnika.

Prezentacija opasnosti od mina i eksplozivnih sredstava započela je uvodnom riječju pom. načelnika za poslove policije PP Okučani, gosp. Roberta Šocha, koji je nazočnima predočio značaj i važnost svjesnosti o opasnostima od mina i drugih zaostalih eksplozivnih sredstava te iznio podatke o broju dragovoljno predanog i pronađenog oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava u ovoj godini.

Nakon toga je načelnik Odjela za edukaciju i pomoć minskim žrtvama, Hrvatskog centra za razminiranje, gosp. Dražen Šimunović upoznao učenike s opasnostima od rizičnog ponašanja u opasnim zonama te ih poučio kako se trebaju ponašati i što učiniti u takvim situacijama. Prikazao je način rada Hrvatskog centra za razminiranje, projekte koji se provode, kao i prezentaciju minskog informacijskog sustava RH „misportal.hcr.hr“, koji je dostupan građanima na internetskim portalima s kartama minsko-sumnjivih područja, te nekoliko filmova o samom činu razminiranja.

U nastavku predavanja, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu PU brodsko-posavske, gosp. Krunoslav Erdeši, je prisutnima pokazao različite primjerke školskih minsko eksplozivnih sredstava i upoznao ih s njihovima karakteristikama te opasnostima od njih.

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, u okviru akcije „Manje oružja – manje tragedija“, građani su u vremenu od 1. siječnja do 31. listopada 2017. godine, policiji dragovoljno predali:

– 12 komada automatskog vatrenog oružja,

– 283 komada rasprskavajućeg oružja (najviše ručnih bombi 198, mina 59 kom, 26 komada ostalog oružja) iz kategorije „A“,

– 8 komada dugog i kratkog oružja,

– 6890 komada streljiva za dugo oružje,

-18 komada streljiva za kratko oružje,

– 6.2 kilograma eksploziva.

Iako je od Domovinskog rata prošlo više od dvadeset godina, nesavjesni građani još uvijek kod kuća drže različito vatreno oružje, streljivo, ručne bombe, mine i ostala eksplozivna sredstva. Policija ih i ovim putem podsjeća da je i dalje na snazi akcija „Manje oružja – manje tragedija“ i te ih poziva na dragovoljnu predaju oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava, bez ikakvih sankcija. Potrebno je nakon odluke pozvati policiju na 192, a više detalja o akciji građani mogu dobiti putem besplatnog telefona broj: 08008892 (PUBP)

Related Post