23. OBLJETNICA VRO „BLJESAK“: U spomen poginulim hrvatskim braniteljima otkriva se spomen obilježje “Kristalne kocke vedrine“

2986 0

OKUČANI Uz 23. obljetnicu jedne od najvećih i najznačajnijih vojno-redarstvenih operacija u Domovinskom ratu, bit će upriličeno i svečano otkrivanje spomen-obilježja “Kristalne kocke vedrine” u spomen hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata poginulim u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak” 1995. godine, prilikom oslobađanja okupiranog državnog teritorija.

Svečanim programom, 24. siječnja 2017. godine otvorena je u okučanskom mjesnom Domu izložba idejnih likovnih i urbanističko-arhitektonsko-krajobraznih rješenja Spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulima u VRO “Bljesak” u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja RH i općine Okučani.

Na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja prošle godine raspisan je natječaj za izradu idejnog likovnog i arhitektonsko–urbanističko–krajobraznog rješenja Spomen obilježja u Okučanima, a u spomen svim poginulim braniteljima koji su dali svoje živote u Vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”. Na natječaj je pristiglo 15 radova, od čega je ocjenjivački sud odabrao i nagradio 4 rada, sukladno natječajnim uvjetima, a jedan rad dodatno je pohvaljen.

U ime Ocjenjivačkog suda o ovom projektu govorili su supredsjedatelji prof. Peruško Bogdanić, akademski kipar i dr. sc. Siniša Justić, dipl. ing. arh na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. U ime nagrađenih obartio se akademski kipar Dalibor Stošić, autor prvonagrađenog rada: “Prva asocijacija na VRO Bljesak je čistoća. I stvarno je ta akcija bez mrlje. Akcija se događa u proljeće što je isto bio jedan važan moment. U jednom velikom parku između škole, crkve i općinske uprave će se nalaziti taj spomenik. Trebalo je pomiriti sve te parametre. Nakon velikog broja skica došao sam do one najjednostavnije. To je jedna prostrana kompozicija, koja će biti izrađena od reflektirajućeg materijala gdje bi se kaleidoskopski trebala događati jedna čarolija između tih kocaka (simbol šahovnice ) otprilike metar visine. Mislio sam na tu protočnost djece iz škole u školu, ljudi koji će ići u crkvu. Zapravo to bi bilo jedno mjesto okupljanja, jedno nadasve pozitivno i vedro mjesto. Zato smo i zasadili aleju magnolija (arhitektonski je briljntno sve odradio Hrvoje Bilandžić,dipl.ing.arh.) koje cvatu 1. svibnja i mislim da će sve zajedno saživiti i biti dostojno obilježje veličanstvene akcije “Bljesak”- istaknuo je tada akdemski kipar Dalibor Stošić.

Radovi izgradnje Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak počeli su u ljeto ljeto 2017. godine, a bit će otkriveno 1. svibnja ove godine.

Skulptura je riješena kao specifična prostorna instalacija koja se sastoji od kocaka od visoko poliranog inoksa koje levitiraju iznad polirane betonske površine. Visina svake kocke je 103 cm, a dilatacija od poda je 3 cm. Forma kocke koja se ponavlja izvedena je iz motiva hrvatske šahovnice kao prepoznatljivog nacionalnog simbola. Oblikovanje je vođeno idejom jake, ali istovremeno diskretne nacionalne simbolike. Uglačane zrcalne plohe kocki pod nebom, okružene magnolijama, parkom i ljudima koji prolaze, stvaraju kaleidoskopsku čaroliju koja s izmjenom godišnjih doba postiže mimikričan efekt. Na taj način, rješenje ujedinjuje racionalnu konstruktivističku estetiku koja ilustrira obnovu i gradnju novog društva i poetičnu viziju procvata u slobodi za koji su zaslužni poginuli branitelji, a čiji su plodovi na najljepši način prikazani kao cvijet magnolija. Ideja ovog prostorno-plastičkog rješenja je stvoriti interaktivan prostor velike pročišćenosti i jednostavnosti koji podsjeća na pravilnu vojnu formaciju.

U pravilnom prostornom rasteru kocaka stvoren je memorijalni prostor kojem je glavni prilaz blagom rampom s juga. Postavljanje vijenca predviđeno je u podnožju prvog reda kocaka, na način da se na njih naslanjaju, gdje se također mogu upaliti i svijeće.

U obrazloženju Ocjenjivačkog suda dodano je kako se od ostalih radova pristiglih na natječaj upravo ovaj- Kristalne kocke vedrine izdvaja jednostavnošću i poetičnom snagom ideje koju ne razvija govorom oblika već upravo odustajanjem od oblikovanja oslobađa prostor za snažan doživljaj kao nenametljiv i univerzalno prihvatljiv način dostojanstvenog izricanja uzvišenosti duha mjesta. „Tijek vremena koji se multiplicirano zrcali u „kristalnoj kocki vedrine“ osigurava ovom radu trajnu mijenu. Ostvarena je otvorenost oblika prema beskonačnom broju dovršetaka u osobnim doživljajima i potencijal za nastanak lijepog mjesta kojim će se potvrditi njegov identitet.

Related Post

Iskopao minobacačku minu 

Autor - 19/08/2021 0
SLAVONSKI BROD, 19. kolovoza 2021. –  – Jučer  u 18.30 sati, u Slavonskom Brodu, 45-godišnjak je prilikom prekopavanja zemlje, iskopao…