OKUČANSKE RODE

1526 0

OKUČANI, 27. ožujak 2012. – U Okučanima već godinama obitavaju bijele rode. Do sada su okučanske rode svoje gnijezdo imale na jednom od četiri reflektora koji su služili za osvjetljenje športsko-rekreativnog centra.

Kako se na tome mjestu gradi športska dvorana reflektori su se morali ukloniti a s njima i gnijezdo. Rodama je ponuđeno samo desetak metara prilika za novo gnijezdo. Podignut je željezni stup i na njemu postolje za gnijezdo. Pokušalo se i cijelo gnijezdo prenijeti, ali uz najbolju volju djelatnika Komunalnog poduzeća “Sloboština” iz Okučana te tvrtke “Meseš” iz Nove Gradiške to nije bilo moguće, nego je inprovizirano novo. S nestrpljenjem se očekivalo što će biti.

 

Jedna roda je došla u Okučane 5. ožujka 2012. godine i nakon dugog kruženja ipak stala na mjesto gdje bi trebalo biti gnijezdo. Do 23. ožujka, kada je došla i druga ona je donosila materija i svijala novo gnijezdo. Poznato je da rode na partnera čekaju mjesec ili dva. Uz vrbovljanske ribnjake, bare i pašnjake, koje Sava plavi, i na okolnim oranicama rode nalaze dovoljne količine hrane.

 

Bijela roda (Ciconia ciconia) simbol je suživota čovjeka i priode te čini dio identiteta hrvatskog sela, možemo ju još i nazvati ”indikatorom čistoće staništa”.

 

Okučanskim rodama više nije upitan opstanak.

Uz pomoć dizalice podignut je željezni stub na kojem će biti  novo rodino gnijezdo.

Pogled na staro gnijezdo i mejsto gdje će biti novo.

Okučanske rode su prihvatile novo mjesto i nastavile praviti gnijezdo

Mjesto gdje će u buduće biti rodino gnijezdo  više nije upitno, ono je pored nove športske dvorane čiji su radovi pri kraju.

Related Post

NOVI BROJ „SUZE DOLINSKE“

Autor - 23/12/2015 0
OKUČANI, 23. prosinac 2015. – Ne posustaje uredništvo Suze dolinske, jedinstvene publikacije koja godinama kao tiskovina i web stranica nastaje…