OPĆINA DRAGALIĆ OD MINA OČISTILA 900 HEKTARA

763 0

Problema ima i s površinama u nadležnosti i Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda

Dragalić, 6. rujan 2012. – Na području Hrvatske još uvijek je više od 700 četvornih kilometara minsko sumnjivih površina, koje prema Strategiji nacionalne sigurnosti

RH trebaju biti očišćene do kraja 2019. godine. Nije to tako daleko, ali nije ni blizu kada znamo da se još uvijek često događaju nesreće zbog eksplozivnih sredstava zaostalih od rata. A građani s pravom od politike i struke očekuju da se očisti prostor zagađen minama kako bi se ispunili preduvjeti za bavljenje poljoprivredom, turizmom, eksploatacijom šuma…

 

Na području brodskog Posavlja svijetli je primjer općina Dragalić koja je nakon rata imala više od tisuću hektara minsko sumnjivog područja, no situacija se, prema riječima načelnika Zvonimira Karlika, znatno promijenila.

– U proteklih šest godina od 900 hektara minsko sumnjivog područja spustili smo se na stotinjak, ostao je onečišćen mali pojas uz autocestu, što je manje od deset posto nakon onoga što je ostalo poslije Bljeska. Uz to, ostalo je malo miniranih područja na krajnjem sjevernom dijelu općine – području Psunja, te južno u području Prašnika. To su površine Hrvatskih šuma koje također imaju obvezu izdvajanja novca za potrebe razminiranja. A problema donekle imamo i s kanalskom mrežom koja je u nadležnosti Hrvatskih voda – rekao je Karlik.

No, pojas uz autocestu važan je, jer se nalazi na 20-ak hektara poljoprivrednih površina. A on se prema važećem pravilniku ne smije razminirati (300 metara od autoceste), dok se promet ne obustavi ili ne preusmjeri obilaznim smjerovima.

– Mi se s tim borimo godinama, iako smo za te namjene prije godinu i pol čak osigurali i sredstva. U nekoliko navrata isti sam problem pokušao riješiti u kontaktu s osobama s najviše razine, ali nije bilo uspjeha – svjedoči načelnik, držeći kako bi pravilnik zapravo trebalo malo “omekšati”.

– Kod nas je bilo razminiranja (cesta Okučani – Stara Gradiška), bez posebnog zaustavljanja prometa. A ovdje strojevi ne moraju raditi u dva prohoda, nego se na prazno okretati kod autoceste i ići prema naselju Gorice, što je dovoljno udaljeno i bezopasno u slučaju eksplozije – pojašnjava “lakšu varijantu” Karlik, svjestan kako nitko na sebe ne želi preuzeti odgovornost.

Sada je na potezu HCR.

– Cijela priča je pri kraju. Prema sporazumu s HAC-om, ubrzo se kreće u akciju tako da krajem rujna očekujemo početak razminiranja područja uz autocestu, saznajemo od glasnogovornika HCR-a Mladena Crnkovića.

foto: FS

Rino će u staro željezo

 

Oni koji češće prolaze autocestom već dvije godine svjedoče propadanju stroja za razminiranje koji, obrastao korovom, stoji nedaleko od OMV-ove benzinske crpke na dragalićkom području i s pravom se pitaju nije li to bacanje novca u situaciji kada još goleme hrvatske površine čekaju razminiranje. “Riječ je o nekada najjačem stroju Rino, u vlasništvu tvrtke Mungos, još uvijek u stečaju, a koji je i dio stečajne mase. Doživio je veliki kvar i ne isplati ga se popravljati, a u međuvremenu je i zastario. Vjerovnici će nakon završetka stečaja odlučiti što će s njim, a kako su dijelovi već poskidani, pretpostavljam da će završiti na otpadu kao staro željezo”, rekao je glasnogovornik HCR-a Mladen Crnković.

Related Post

DRAGALIĆ U PJESMI I PLESU

Autor - 07/05/2017 0
DRAGALIĆ – Sinoć je u Dragaliću održana šesta po redu folkolorna manifestacija „Dragalić u pjesmi i plesu. Mještani Dragalića i…

OPĆINA DRAGALIĆ

Autor - 22/12/2015 0
DRAGALIĆ, 22. prosinac 2015. – Danas su se u Vatrogasnom domu okupili roditelji s djecom rođenom u ovoj godini na…