OSNOVANA UDRUGA BRANITELJA 121. BRIGADE-PUKOVNIJE NOVA GRADIŠKA (foto)

934 0

Za predsjednika je izabran Mato Modrić, a zamjenike predsjednika Zdravko Lang i Vlado Bićanić

NOVA GRADIŠKA, 11. lipnja 2011. – Udruga branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška nova je udruga proistekla iz Domovinskog rata. Osnovana je sinoć u gradskoj vijećnici, koju su napunili branitelji novogradiškog

kraja, s ciljem da se organiziraju, čuvaju dignitet Domovinskog rata i branitelja, te na razne načine promiču i čuvaju od zaborava značaj koji je imala novogradiška bojišnica u obrani Nove Gradiške i Hrvatske. 

Za prvog predsjednika izabran je pukovnik Mato Modrić, a za zamjenike Zdravko Lang i Vlado Bićanić. Izabrani su Izvršni i Nadzorni odbor i Sud časti, a Izvršni odbor izabrati će tajnika i rizničara.

 

U Izvršni odbor su izabrani Željko Žgela, Radovan Valentić, Ivan Prša, Zdenko Matošević, Drago Matošević, Antun Karlik, Željko Klarić, Mihajlo Matokanović, Krešimir Baković, Pero Paurević, Ivan Marjanović, Željko Valešić, dr. Ivan Marković, Ante Kikić, Ivan Pralas, Slaven Jurišković, Krešo Ćalušić, Antun Piškulić , Slaven Klarić i Mirjana Vuković. Članovi Izvršbnog odbora su predsjednik i zamjenici predsjednika udruge.

– Osnivanje udruge nije bio hir već potreba da se vrati ugled čast i ugled 121. brigadi-pukovniji, da se vrati mjesto i uloga novogradiškom ratištu koje je bilo jedno od najbolje organiziranih ratišta, na kome su naši najbliži poginuli za Republiku Hrvatsku. Udrugo smo osnovali i zato da se Nova Gradiška ubuduće kod obilježavanja obljetnica na nivou države ne zaobilazi. Organiziranje obrane i planiranje akcija odvijalo se u Novoj Gradiški i zato bi obilježavanje „Bljeska“ trebalo krenuti iz Nove Gradiške i završiti u Okučanima. Obilježavanje je do sada bilo na način kako je odgovaralo kojoj politilkoj opciji. Nisu oni ti koji će stvarati povjest Domovinskog rata. To ćemo reći jasno i glasno. Ovo je krovna udruga na razini brigade i udruga običnih ljudi. Udruga je otvorena za sve, ali u nju će biti jako teško ući – kazao je pukovnik Mato Modrić i dodao da na spisku ima 1640 branitelja s datumom 28. lipnja 1991. godine što su tri brigade, a zna se da ih toliko nije bilo.

 

– Mogu biti sretan i zadovoljan. Ostaje nam da sve ono što smo ovdje rekli na Izvršnom odboru, kroz jedan kratkoročni program preciziramo, vidimo koliko smo snažni i što možemo napraviti u narednih godinu dana. Ne treba bit preambiciozan. Trebamo surađivat s ostalim odrugama, biti udruga koja će se ravnopravno moći nositi sa ostalim udrugama i normalno funkcionirati. Hvala vam svima što ste se odzavali, kazao je brigadir Željko Žgela i dodao da će na slijedećem okupljanja gradska vijećnica za članove udruge biti mala i da će se morati pronaći veći prostor.

Poseban gost branitelja novogradiškog kraja bio je Mario Filipi. Nazočni su bili Vjekoslava Karešin, predsjednica Udruge udovica poginulih branitelja, Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja i Antun Staklarević, opredsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Zebre“.

 

Related Post

SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE

Autor - 21/02/2014 0
Veoma značajnim za budući rad Ogranka MH Miroslav Prpić smatra uključivanje mladih i novogradiških intelektualaca NOVA GRADIŠKA, 21. veljače 2014.…