“Otkrivam digitalni svijet” održana radionica za djecu na dječjem odjelu GKNG

714 0

Posljednjeg dana drugog dijela zimskog odmora za učenike, u petak 24.2.2023. na dječjem odjelu Gradska Knjižnica NG održana je radionica za djecu uzrasta nižih razreda osnovne škole na temu “Otkrivam digitalni svijet”.
Voditeljica Kristina Slišurić tijekom radionice vodila je učenike kroz različite aktivnosti kojima su naučili:
– koje uređaje koristimo za surfanje internetom
– kako na internetu izražavamo osjećaje emotikonima te kakvi sve emotikoni mogu biti
– koji su dobri, a koji loši savjeti za sigurnost na internetu
– koji su naši osobni podatci te zašto je važno čuvati ih od nepoznatih osoba te
– kada sve ostavljamo digitalne tragove na internetu.
Nakon razgovora polaznici su rješavali pripremljene vježbe objavljene na Padlet ploči:
https://bit.ly/osjecaji2023
Pripremljene vježbe, kao i igra koja se igrala u nastavku, dio su projekta Growing up on a safer Internet sufinanciranog od strane Google.org, a u realizaciji Udruge Suradnici u učenju. Igranjem
internetske igre “Dabrica Darka otkriva digitalni svijet” polaznici radionice su prethodno učenje o digitalnoj sigurnosti, emotikonima i pravilima sigurnog korištenja interneta učvrstili i učinili
interaktivnim i zabavnim te lako pamtljivim. Igranje ovakvih igara omogućuje poistovjećivanje učenika s likovima iz igre (dabricom, sovom, medom) i životnim situacijama kroz koje će, promišljanjem i donošenjem zaključaka, usvojiti nova znanja i vještine. Polaznici su se posebno veselili dijelovima igre između pojedinih razina kada su vježbama razgibavanja naučili kako razgibati tijelo kao i važnost kretanja i razgibavanja pri dužem radu za računalom.
Glavni lik u igri je dabrica Darka – zaigrana, nestašna, znatiželjna i hrabra, rado se upušta u pustolovine i istražuje, voli rješavati različite probleme, a u tome joj pomažu njeni prijatelji: medo Marko i Mudra sova. Oni su ujedno dobro društvo za vježbe istezanja jer je uz igranje i učenje na računalu važno voditi brigu o svom zdravlju.
Tijekom igre učenici dobivaju poticajne poruke i povratne informacije kako bi nastavili s rješavanjem i bili što uspješniji tijekom igre. Uspješnim završetkom nivoa učenici osvajaju značku, a za sva tri riješena nivoa dobivaju diplomu.
Polaznici radionice svoje su diplome objavili na našoj Padlet ploči, a na kraju su nacrtali i emotikone kojima su izrazili svoje osjećaje.
Zanima li vas više o sigurnom korištenju interneta kod djece i mladih, pročitajte priručnik Dabrica Darka otkriva digitalni svijet kojeg ćete zajedno s igrom pronaći na poveznici.

Tekst: Kristina Slišurić
Foto: Renata Matijašević

Related Post