POLJOPRIVREDNO-PODUZETNIČKE IDEJE „NOVA GRADIŠKA 2015.“

713 0

NOVA GRADIŠKA, 23. siječanj 2015. – Danas i sutra u Domu kulture i Društvenom domu održava se tradicionalna edukativna i izložbena manifestacija Poljoprivredno-poduzetničke ideje „Nova Gradiška 2015.“.

Kao i prethodnih godina i ove je godine namjera Brodsko-posavske županije, kao glavnog organizatora, bila da ponajprije educira poljoprivrednike s najnovijim tehnološkim dostignućima u proizvodnji i šansama koje pružaju fondovi namijenjeni poljoprivrednom i ruralnom razvoju, a poljoprivrednim gospodarstvima omogući da na izložbenom prostoru pokažu što sve proizvode i mogu ponuditi tržištu. Dakako, ova je manifestacija time bila prilika i za struku da prenese svoja znanja.

Poljoprivredno-poduzetničke ideje su prilika i za građane da danas i sutra dođu u Društveni dom, razgledaju ponudu poljoprivrednih gospodarstva, zadruga i udruga te kupe nešto autohtono i kvalitetno.

Poljoprivredno-poduzetničke ideje otvorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Pozdravljajući sudionike ove manifestacije okupljene u Domu kulture govorio je o Programu ruralnog razvoja RH 2014. – 2012., glavnoj ovogodišnjoj temi.

Istaknuo je značaj ovog programa za pokretanje ukupne poljoprivredne djelatnosti i razvoj ruralnih prostora, te o financiranju kroz EU fondove za koje su, kako je naglasio, potrebni kvalitetni projekti i angažiranje jedinica lokalne samouprave. Ministar se pohvalio kvalitetno odrađenim poslom u Ministarstvu poljoprivrede.

Zadovoljstvo zbog tradicije ove edukativno-izložbene manifestacije, koja se ove godine održava po 17. puta, a naredne će steći „punoljetnost“, izrazili su župan Danijel Marušić i zamjenik gradonačelnika Dario Ban.

Osim o Programu ruralnog razvoja RH 2014. – 2020., o čemu su izlagali predstavnici Uprave za poljoprivredu, poljoprivrednici i poduzetnici su se mogli pobliže upoznati s Mjerom 4 koja govori o potporama za ulaganja i poljoprivredna gospodarstva, potporama za ulaganja u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih gospodarstava, te mjerama 6 i 19 koje govore o ruralnom turizmu i pripremnoj pomoći. Bilo je riječi o izobrazbi profesionalnih korisnika, distributera i i savjetnika za održivu uporabu sredstava za zaštitu biljka te redovitih pregleda prskalica i raspršivača.

 

Related Post

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Autor - 27/08/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 27. kolovoza 2015. – Na jučerašnjoj maratonskoj sjednici Gradskog vijeća SDP i HDSSB su još jednom pokazali da…