Predstavljen Priručnik za gljivare i ljubitelje prirode – planira se reaktivacija gljivarskog društva

807 0

NOVA GRADIŠKA 11. svibanj 2011. – Sinoć je u prostoru gradske knjižnice održano vrlo zanimljivo predstavljanje knjige „Priručnik za gljivare i ljubitelje prirode“. Autor knjige Matija Josipović gljive proučava već 40 godina, a kao potpredsjednik udruge za zaštitu ptica „Novska“ i veliku zaljubljenik u prirodu tokom predavanja doticao se i spomenutog. U knjizi

je predstavljeno 223 gljive sa područja Hrvatske. Inače, u Hrvatskoj ima oko 2000 vrsta gljiva što dokazuje, s obzirom da su puno njih i otrovne, da je gljivarstvo prava nauka koju se ne može naučiti u kratkom vremenskom periodu. Kako je autor istaknuo – „Ja i nakon 40 godina još uvijek učim i znam da puno ne znam“. Priručnik je podjeljen na tematske cjeline poput imenovanja gljiva, zaštite prirode, ljekovitosti glkjiva te gljivarskog kodeksa i zapovijedi.

 

Interesantno je to što su se za razliku od nekih drugih predavanja posjetitelji, među njima također i vrsni poznavatelji gljiva, uključili u dijalog gdje su s autorom ovog opriručnika dijelili iskustva i čak pozitivno oponirali neke njegove tvrdnje. Uz predsjednika gljivarskog društva „Našice“ Hrvoja Kneževića na predavanju nazočni su bili i stjepan Pintarić, Zdravko Sokić, i Željka Trusić, također gljivari, i mnogi drugi. Zdravko Sokić dao je i predložio autoru dobru ideju da napravi džepno izdanje priručnika koje bi bilo od velike pomoći na samom terenu. Od pitanja najzanimljivije je bilo koliko gljive apsorbiraju radijaciju i koliko raznim tretiranjima, npr. kuhanjem, gube na ljekovitosti. Sa znanstvenog stajališta autor nije mogao dati precizan odgovor no nabrojio je nekoliko vrsta koje više upijaju radijaciju od drugih. No, kako je autor rekao, ne može znati da li je to puno više ili manje od npr. zelene salate. Što se tiče drugog pitanja na to je autor rekao kako je ionako poznato da se gljive kratko tretiraju, pa samim time i ne gube puno svojstava.

Stjepan Pintarić je istaknuo da je vrlo važno educirati djecu u školama što je uz pomoć gđe. Trusić i učinjeno u OŠ Adžamovci. Autor je u svom izlaganju otkrio mnogo korisna svojstva gljiva kao što su npr. ljekovitost, jestivost, ali i ona otrovna zbog kojih su neke gljive jako opasne i zbog kojih su i same gljive često spominjane u negativnom kontekstu. Josipović je također letimično predstavio i svoju knjigu s raznim gurmanskim delicijama od gljiva zbog čega su svima počele rasti zazubice. Za vrijeme predstavljanja ove knjige doznali smo da će se u suradnji s gljivarskim društvom iz Našica reaktivirati i gljivarsko društvo Nove Gradiške jer postoji vrlo velik interes. Početak izlaganja upotpunila je kao domaćin Biljana Dakić koja je predstavila autora, a događaj su uljepšale i dvije mlade gitaristice Dorotea Bigović i Laura Bušić svojim nastupom. Događaj su također i upriličile učenice 7. razreda OŠ „Ljudevit gaj“, polaznice predmeta biologije kao dodatne aktivnosti. Moto autora glasi – „Budite glasni i dajte svoj doprinos u zaštiti prirode“.

Related Post

DANI GRIGORA VITEZA

Autor - 26/02/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 26. veljače 2013. – Jučer i danas u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška Dječjeg vrtića Nova Gradiška („Radost“…