Pripadnicima Hrvatske vojske i policije obljetnicu VRO „Bljesak“ čestitali admiral Hranj i ministri Krstičević i Medved

1379 0

ZAGREB, 1.svibnja 2020. – Pripadnicima Hrvatske vojske i policije 25. obljetnicu VRO „Bljesak“ čestitali su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i  ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Čestitka ministra Krstičevića povodom 25. obljetnice VRO Bljesak

Ministar Krstičević čestitao 25. obljetnicu VRO Bljesak: Ključ pobjede bili su hrabri hrvatski branitelji, veliko hvala njihovim obiteljima koji su dali sve za našu jedinu Hrvatsku!

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uputio je u petak, 1. svibnja 2020. godine čestitku povodom obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak:

„Poštovani pripadnici Hrvatske vojske i policije,

dragi hrvatski branitelji,

poštovane obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja,

s osobitim ponosom i poštovanjem upućujem vam čestitke za dvadeset petu obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Posebno želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote za samostalnu i slobodnu Hrvatsku.

Prije 25 godina, u munjevitoj akciji Hrvatske vojske i policije u manje od trideset dva sata oslobođeno je 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija zapadne Slavonije, a nakon četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

Hrabrost, odlučnost i zajedništvo hrvatskih branitelja slomili su otpor neprijateljskih snaga.

Bljesak i Oluja bile su ključne završne oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu koje su hrvatskom narodu donijele mir i dugo željenu slobodu.

Ključ pobjede bili su ljudi, hrabri hrvatski branitelji koji su oslobodili našu Domovinu, a veliko hvala obiteljima, poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja koji su dali sve za našu jedinu Hrvatsku.

Naša je trajna obveza čuvati uspomene na njih i Domovinski rat, temelj moderne hrvatske države.

Neka im je vječna slava i hvala.“

 

Čestitka načelnika Glavnog stožera za 25. obljetnicu VRO Bljesak

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj uputio je čestitku povodom 25. obljetnice vojno-redarstvene obljetnice Bljesak

“Poštovani vojnici, mornari, dočasnici, časnici, generali i admirali, pripadnici OS RH u mirovnim misijama, operacijama, i aktivnostima, kadeti, državni službenici i namještenici, pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, čestitam vam 25. obljetnicu VRO Bljesak.

Ovih dana, u kojima se prisjećamo 1. svibnja 1995. godine kada su u ranim jutarnjim satima Hrvatska vojska i Specijalna policija RH krenule u oslobađanje zapadne Slavonije, naše misli i zahvalnost okrenute su prema svim onim hrabrim hrvatskim vojnicima koji su svoje živote i zdravlje utkali u slobodu i samostalnost Republike Hrvatske i postali uzor svim pripadnicima Oružanih snaga RH.

Vojno–redarstvenom operacijom Bljesak, hrvatske snage oslobodile su dotad okupirani zapadnoslavonski teritorij za samo četiri dana. Jakim udarima naših snaga presječeno je okupirano područje i slomljen otpor neprijateljskih snaga te je uspostavljen nadzor nad autocestom prema istočnoj Slavoniji. Operacijom Bljesak Hrvatska vojska pokazala je visoku razinu koordinacije i spremnosti za izvršenje najzahtjevnijih napadnih djelovanja koji su kulminirali operacijom Oluja i konačnim oslobađanjem okupiranih područja naše Domovine.

Neka nam VRO Bljesak, koja je ostvarila iznimne ciljeve, bude inspiracija i danas u prihvaćanju i svladavanju novih izazova u daljnjoj izgradnji boljeg i sigurnijeg društva.

Svim pripadnicima Hrvatske vojske u domovini i u misijama, operacijama i aktivnostima potpore miru diljem svijeta upućujem iskrene čestitke te vama i vašim obiteljima želim obilje zdravlja, zadovoljstva i svako dobro.”

 

Čestitka ministra Medveda povodom VRO Bljesak

Vi ste temelj, uzor i svjetionik novim generacijama. Nakon 25 godina očuvajmo zajedništvo koje nas je dovelo do pobjede, prisjetimo se kako smo čistog srca, nezaustavljivo obranili Domovinu i neka nam to zajedništvo bude vodilja u svakodnevnom djelovanju

Poštovani članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja,

poštovani hrvatski branitelji,

dragi prijatelji,

prisjećamo se veličanstvene vojno-redarstvene operacije Bljesak u kojoj su združene snage Hrvatske vojske i policije, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, prije 25 godina oslobodile okupirani teritorij zapadne Slavonije i prognanom hrvatskom stanovništvu omogućile povratak domovima, a hrvatsku državu uvele u novu eru njezine povijesti, u čin konačnog oslobođenja i toliko stoljeća sanjane slobode.

Jubilarnu obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak nismo u mogućnosti obilježiti kao ranijih godina, ali u našim srcima i danas živi osjećaj ponosa na najslavnije dane naše povijesti.

Slaveći pobjedu, sjećamo se hrvatskih branitelja koji su od istoka do juga Hrvatske svoje živote položili na Oltar Domovine za našu slobodu, za slobodu naše djece i unuka. Njihova žrtva zlatnim je slovima upisana u povijest hrvatskog naroda, a njihova ljubav prema Domovini trajan je znamen nesebičnosti. S tugom, zahvalnošću i ponosom, u molitvama smo s njihovim obiteljima.

Zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak. Vi ste temelj, uzor i svjetionik novim generacijama. Nakon 25 godina očuvajmo zajedništvo koje nas je dovelo do pobjede, prisjetimo se kako smo čistog srca, nezaustavljivo obranili Domovinu i neka nam to zajedništvo bude vodilja u svakodnevnom djelovanju.

U sjećanje na veličanstvenu pobjedu i u znak vječne zahvalnosti poginulim hrvatskim braniteljima, istaknimo zastave na svojim domovima.

Čestitam vam jubilarnu, 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Related Post