Projekti koji život znače

1168 0

OTVORENA OBNOVLJENA ŠKOLA I DOM U PODRVRŠKOM I ZAPOČELA KATASTARSKA IZMJERA U K.O. BANIĆEVAC I PODVRŠKO

CERNIK, 10. listopada 2011. – Za općinu Cernik 7. listopada  je bio velik dan. Ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić i načelnik Nikola

 Jugović otvorili su radovi na katastarskoj izmjeri u katastarskim općinama Podrvrško i Banićevac, a u Podvrškom su na svečan način i veliko zadovoljstvo mještana župan Danijel Marušić i načelnik općine Nikola Jugović obnovljenu zgradu škole i društveni dom.

 

Katastarska izmjera

 

– Izgleda da ova općina puno radi pa i mi dolazimo i zajedno s njima radimo. Nakon što smo izvršili katastarsku izmjeru ostalim katastarskim općinama nastavljamo radove u k.o. Banićevac i Podvrško. Radovi stoji 2,5 milijuna kuna s njima će se riješiti pitanje katastra i zemljišnih knjiga. Selo i takve sredine mogu ne mogu opstati bez sređenog katastra i zemljišnih knjiga. Bez njih nema perspektive. Zadovoljstvo mi je što s općinom i uz podršku Županije realiziramo ovaj projekt. Za dvije godine ćemo krenuti u izlaganje i imati sređeno stanje i mogućnost razvoja. Građani će dobiti svoje vlasništvo i uredne papire što je preduvjet za ostanak na selu i razvoj sela- kazao je Željko Bačić i zadovoljno dodao da će taj posao odraditi Katastarski ured u Novoj Gradiški i njegovi djelatnici koji su se već dokazali na tom poslu, zajedno s Općinskim sudom.

– S izmjerom ove dvije katastarske općine područje općine bit će katastarski riješeno s novim kartama i posjedovnim listovima i dakako riješenim imovinsko pravnim odnosima. Danas je zadovoljstvo otići u katastar i pogledati nove karte u katastarskim općinama Cernik, Cernička Šagovina, Giletinci, Opatovac, Šumetlica i Baćindol gdje je obavljena katastarska izmjera. U naredne dvije do tri godine u katastarskim općinama Podvrško i Banićevac će se rješavati imovinsko pravni odnosi i riješiti problemi i stvoriti uvjeti za promet nekretnina i razvoj.

Zadovoljna je i Mira Jurišić, predsjednica Mjesnog odbora Podrvrško, jer smatra da je to e projekt od velike važnosti za selo. Naglašava da, unatoč tome što je Podvrško u području od posebne državne skrbi mještani nismo mogli koristiti sredstva za obnovu i izgradnju kuća, a ni druge poticaje jer nisu bili riješeni imovinsko pravni odnosi. Smatra da će katastarska izmjera puno značiti za mlade ljude u selu ali i za ostale mještane.

Dom i škola

 

Da svečano bude otvaranje obnovljene zgrade područne škole i mjesnog doma potrudili su se učenici matične OŠ „Matija Gubec“ Cernik, koji su priredili scenski prikaz i nastupom članovi KUD-a Cernik.

-Trebalo je dosta vremena da se krene s radovima na obnovi ove škole. Prvi razlog su bili veliki troškovi, a drugi što škola nije bila u vlasništvu opčine. Kada smo s Županijom dogovorili s u suvlasništvo mogli smo krenuti s radovima. Pokojni Đuro Mikanović prvi se zalagao za njenu obnocu i zahvaljujući njemu ova je škola obnovljena. Vrijednost radova je oko 1,7 milijuna kuna. Zahvaljujem Županiji i mještanima na pomoći koju su dali i trudu da se ova škola obnovi. Sedamdeset posto sredstava osigurala je Općina Cernik, a ostalo su osigurali Županija i mještani – kazao je Nikola Jugović

Priznanja

 

– Treba puno zahvaliti načelniku općine Nikoli Jugoviću i njegovim suradnicima na suradnji i pomoći. Ovakvi projekti se mogu napraviti samo ako ih lokalna uprava osmisli financira i potiče. Obećao sam da ću pomoći u izgradnji igrališta koje ovo selo nema – kazao je župan Danijel Marušić.

U ime mještana Podvrškog, svima koji su doprinijeli da se zgrada škole obnovi zahvalila se predsjednica mjesnog odbora Mira Jurišić. I sama je dobila pohvale na dobrom vođenju Mjesnog odbora, a od žena Podvrškog i prigodan poklon.

Općinska priznanja načelnik Nikola Jugović uručio je Miri Jurišić, ravnatelju škole Mati Ordaniću, Zdravku Mihanoviću, posmrtno Đuri Mikanoviću, tvrtki Grading, Tomislavu Šimiću i tvrtki Lim-mont.

Related Post

U RALJAMA NEPOŠTENJA

Autor - 03/06/2012 0
Obitelji Mikanović iz Podvrškog Mljekara Staro Petrovo Selo ostala  je dužna 317.000 kuna, koje im sigurno, budući je u stečaju,…