Palenta kompirica i ovčji sir oduševili Cerničane

2409 0

Autor Franjo Samardžić
Ovo grobničko jelo je jednostavno za napraviti, a ako se radi o kotlu palentaru, kakav su Grobničari donijeli u Cernik, nije ni malo lako. Ekipa kuhara, u kojoj nije bilo pojedinca teškog ispod stotinu kilograma, dobro se namiješala i uznojila dok nije napravila kompiricu
CERNIK, 31. svibnja 2019. – Prijatelji, iz Cerničanima prijateljske općine Čavle, jučer su im prenijeli dio svoje gastronomske tradicije i pogostili ih palentom kompiricom i ovčjim sirom, autohtonim jelom za koje se kaže da je othranila naraštaje Grobničanki i Grobničana. Načelnica općine Ivana Cvitan Polić dovela je u Cernik prave, ali i snažne majstore koji su dvorcu Kulmer spravili palentu kompiricu koju su gošće iz Čavla, zajedno sa slanim ovčjom sirom, podijelile svima koji su se zatekli u prostoru Kulmerovog dvorca. Ni kiša nije pokvarila ovaj gastro događaj.
Ovo grobničko jelo je jednostavno za napraviti, a ako se radi o kotlu palentaru, kakav su Grobničari donijeli u Cernik, nije ni malo lako. Ekipa kuhara, u kojoj nije bilo pojedinca teškog ispod stotinu kilograma, dobro se namiješala i uznojila dok nije napravila kompiricu, jelo koje se pravi od kukuruznog brašna i krumpira. Uvjerili su se u to načelnik Vitomir Žakić i njegov gost Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetari i brzo odustali od miješanja.
Kompirica i slani sir u slast su pojedeni, a svi oni koji nisu došli mogu požaliti što nisu kušali ovo opjevano autohtono grobničko jelo i zalili ga kvalitetnim cerničkim vinima. Palenta kompirica i sir imaju i svoj festival koji će se po 13. put u Čavlima održati 29. lipnja. Tko ih je propustio jučer kušati, a ima volje, želje i druženja može se uputiti s u Čalve na ovu tradicionalnu gastro manifestaciju.

Related Post