RAZLIČITI OD DRUGIH: INDUSTRIJSKO OBRTNIČKA ŠKOLA NOVA GRADIŠKA

2259 0

Želimo našim nastavnicima omogućiti daljnje usavršavanje, stjecanje novih didaktičko-metodičkih principa u području obrazovanja. Na taj način će učenici steći potrebne kompetencije,

poslodavci dobiti stručnu i kvalitetnu radnu snagu za svoje potrebe – kazao je prof. Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška.

 

NOVA GRADIŠKA, 6. studenog 2013. – Industrijsko- obrtnička škola posljednjih se godina svrstala među najbolje srednje škole u Hrvatskoj u kojoj se učenici obrazuju za zanatska zanimanja. Škola je to u kojoj se redovito održavaju međužupanijska i državna natjecanja, škola koja uspješno ostvaruje suradnju sa sličnim strukovnim školama u Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj te tvrtkama kao što je INA Schaeffler iz Herzogenauracha. Djelatnike i učenike škole obradovalo je nedavno osvojeno priznanje na Internacionalnoj ecoMEDIAeurope Conference u gradu Wolfsbergu u Austriji.

 

U konkurenciji 25 projekata na području CNC tehnologije osvojila je prvo mjesto za projekt „Nova metodologija poučavanja i komunikacije u izvođenju praktične nastave u području CNC tehnologije“. Radi se o projektu Europske unije u sklopu programa IPA IV komponenta (Razvoj ljudskih resursa): Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva. Projekt je realiziran zajedno sa Industrijsko-obrtničkom školom iz Slavonskog Broda i Obrazovnim centrom Firme Schaeffler iz Herzogenauracha. Sudionici u projektu bili su Industrijski park Nova Gradiška i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Ravnatelja škole prof. Miju Matoševića upitali po čemu se to Industrijsko-obrtničku školu Nova Gradiška razlikuje od ostalih škola.

 

-Ponosni smo i sretni što smo to postigli. Ovo priznanje je potvrdilo da je ovo put kojim trebamo ići dalje i povezati obrazovanje i gospodarstvo, nove tehnologije i nove metode rada.

 

Po čemu smo različiti u odnosu na druge?

U većini projekata trebalo je nešto napraviti, izraditi određene dijelove i povezati škole iz nekoliko zemalja da zajedno nešto naprave. Mi smo išli ulagati u ljude. Objašnjenje je bilo da se stroj može kupiti ako ima novaca, ali se ljudi ne mogu kupiti i u njih treba ulagati. Jedno tako obrazloženje njih je privuklo jer smo željeli da kroz taj projekt 20 nastavnika iz naše i slavonskobrodske škole dobije nove spoznaje i informacije. Želimo da se točno zna što su učenici u stanju napraviti, ne što su učili, već što su naučili, ne samo stručne vještine nego i jezične, informatičke i komunikacijske što je na kraju ta nova metodologija.

 

Ponosni smo što smo bili sudionici , što su nas prepoznali naš rad. Iskustva sa Internacionalne ecoMEDIAeurope Conference želimo prenijeti u našu sredinu. Želimo našim nastavnicima omogućiti daljnje usavršavanje, stjecanje novih didaktičko-metodičkih principa u području obrazovanja. Na taj način će učenici steći potrebne kompetencije, poslodavci dobiti stručnu i kvalitetnu radnu snagu za svoje potrebe, a lokalna politika povećati konkurentnost za nove potencijalne ulagače i investitore – kazao je prof. Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška.

 

Treba dodati da je posljednjih godina obnovljena zgrada škole i opremljene su strukovne radionice, a djelatnicima i učenicima stvoreni primjereni uvjeti za nastavu i boravak u školi.

Related Post

INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA

Autor - 29/10/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 29. listopada 2013. – Učenici i djelatnici Industrijsko-obrtničke škole danas su obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove…

INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA

Autor - 05/05/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 5. svibanj. – Učenici pomoćnih zanimanja Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška danas prijepodne pekli su palačinke i kiflice brojnim…