REGATA SJEĆANJA I PONOSA

1750 0

DOLINA, 5. kolovoza 2012. – Danas se, kao i prošlih godina u Dolini na jedinstven način slavio Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Slavila se velika pobjeda hrvatske oružane sile i oslobađanje okupiranih područja domovine.

 

Tradicionalnom regatom rijekom Savom, petom po redu, od Siska do Doline branitelji novogradiškog kraja, njihovi prijatelji i članovi obitelji još su jednom obilježili „Oluju“, vojnu operaciju kojom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. U Dolini su ih dočekali Dolinci i brojni stanovnici novogradiškog kraja. Organizator regate je bila Braniteljska druga „Prijatelji rijeke Save“, osnovana prije tri mjeseca. Kod spomen ploče poginulim braniteljima na mjesnom domu u Dolini položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a za sve poginule branitelje služena je i sveta misa zadušnica.

 

Kako kaže Željko Ivašković, tajnik Braniteljske udruge „Prijatelji rijeke Save“ u deset čamaca 24 sudionika regate, duge 153 kilometra, plovili su Savom u spomen na briljantnu vojnu akciju „Oluja“, sjećajući se svih branitelja koji su branili i oslobodili domovinu, odajući posebnu počast poginulim braniteljima. Željko Ivašković zahvaljuje se svima koji su pomogli da se regata organizira i ove godine.

-Čestitam braniteljskoj udruzi koja je organizirala regatu i svim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te Općini Vrbje. Županija je po peti puta pokrovitelj i zato sam ovdje. Uz financijsku podršku, želim biti s njima u prigodi kada obilježavamo Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Pozdravljam sve branitelje i sve obitelji poginulih branitelja. Drago mi je da se ovdje, u općini Vrbje, prisjećamo naših suboraca i naših poginulih prijatelja koji su dali nemjerljiv doprinosu u oslobađanju okupiranih područja dajući život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku – kazao je Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana.

 

-Danas slavimo „Oluju“ i odajemo počast hrvatskim braniteljima posebno poginulim braniteljima koji su u Domovinskom rati dali najviše za slobodnu i neovisnu domovinu. Ova manifestacija pokazuje u kakve se sve turističke svrhe može koristiti rijeka Sava, afirmira tradicije mještana, od gastronomskih mogućnosti do običaja. Održavanje regate je bio povod da se ponovo afirmira Vreba, stara pučka igra koju su, nakon 35 godina, ponovo počeli u Dolini igrati stariji ljudi koji su se sjećali kako se ona igra. Sada je to preraslo u jednu veliku atrakciju i ima dosta zainteresiranih starijih i mlađih mještana za tu igru – kazao je načelnik općine Vrbje Igor Jurišić.

 

Dodajmo da su članovi DVD Dolina, predvođeni zapovjednikom Stjepanom Matijevićem, uz podršku Općine Vrbje, bili uspješan organizator dočeka regate. Na zadovoljstvo svih onih koji su došli na doček sudionika regate osigurali su, uz glazbu, dovoljno hladnih napitaka, pečenu janjetinu, ribu na rašljama i ćevape.

Related Post