ROKOVO U VRBJU

2046 0

VRBJE, 16. kolovoza 2012. – Rokovo u Vrbju, sada već tradicionalna kulturna i zabavna manifestacija, koja se održava uz potporu Općine Vrbje, pokazala se i ove godine značajnom ne samo za Vrbje već i za cijelu općinu.

 

Iako se na ražnju već vrtio vol težak 400 kilograma i za pečenje bili spremni janjci i prasci, a mirisala kotlovina i specijaliteti s roštilja, Vrbjani i njihovi gosti tradicionalno su blagdan Sv. Roka započeli svetom misom na otvorenom. Predvodio ju je, kao i prošle godine, misionar pater Josaphat Nmimonyi, a na misi je svirali mladi tamburaši Tamburaškog sastava „Šokci za 5“ iz Slavonskog Broda.

 

Poslije mise uslijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća, a potom okupljanje Vrbjana i njihovih gostiju pod šatorom gdje se uz glazbu uživalo u gastronomskim specijalitetima koje su pripremili članovi NK Vrbje.

 

Na postavljenim štandovima mogle su se razgledati i kupiti rukotvorine s tradicionalnim slavonskim obilježjima, a mogla se razgledati i izložba fotografija na temu konji „Slavonski konji“ Igora Hercega, člana Foto kluba „F4“ iz Nove Gradiške.

 

Za večernji dio programa pobrinulo se Kulturno-umjetničko društvo Vrbje. Okupljeni u središtu Vrbja mogli su uživati u ljepoti konja i konjskih zaprega, ljepoti narodnih nošnji, folklornim običajima, pjesmi i plesu. Na smotri folklora, koju je otvorio općinski načelnik Igor Jurišić, a nazočne pozdravila predsjednica KUD-a Marijana Sekulić, uz domaće folkloraše, nastupila su kulturno-umjetnička društva iz Rešetara, Dragalića i Jakšića te Pjevačka skupina „Slavča“ iz Nove Gradiške. Pjesmama i plesovima Slavonije predstavili su se i najmlađi folkoloraši Kulturno umjetničkog društva „Vrbje“ uz pjesme i plesove Slavonije.

 

Slavilo se i blagovalo u središtu Vrbja do kasnih noćnih sati.

Related Post