SKUPŠTINA UDRUGE UDOMITELJA – Obavljaju hvale vrijedan, humanitaran i nedovoljno priznat posao

1094 0

NOVA GRADIŠKA, 26. ožujak 2011. – Katarina Bojšić ponovo je izabrana za predsjednicu Udruge udomitelja djece, odraslih, starijih i nemoćnih osoba Brodsko-posavske županije „Leptirić“. Za zamjenika je izabran Vlado Blažetić, a za tajnicu Đurđica Štivić. Izborna skupština usvojila je izvješća o radu, izabrala novi Izvršni odbor i odredila aktivnosti koje će se

odvijati u narednom četverogodišnjem razdoblju. Udruga skrbi za oko 200 udomljenih osoba, što nije beznačajan broj, posebno ako se ima u vidu činjenica da se radi o osobama za koje njihove biološke obitelji ili srodnici ne mogu ili ne žele skrbiti. Zbog djelatnosti koju obavlja Ministarstvo rada i socijalne skrbi udruzi je dodijelilo status humanitarne udruge.

– Članovi udruge udomitelja su se u proteklom periodu redovito mjesečno okupljali i razmatrali problematiku vezanu za udomiteljstvo, razmjenjivali mišljenja i donosili zaključke i odluke. Po potrebi su u radu udruge sudjelovali ravnatelj i članovi Tima za udomiteljstvo Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška – navela je u izvješću Katarina Bojšić i navela niz aktivnosti koje je udruga organizirala, ponajprije za djecu, kojoj su udomitelji postali drugi roditelji.

To su izleti i druženja, likovne radionice, pokloni i priredbe u povodu blagdana sv. Nikole, Božića i Uskrsa. Organizirana je i raspodjela humanitarne pomoći.

Dakako da nisu izostale ni aktivnosti koje za cilj imaju poboljšati i definirati status udomitelja kroz zakonsku regulativu. Kroz Savez udruga udomitelja RH, na čijem je čelu Katarina Bojšić, inicirane su izmjene Zakona o udemoteljstvu i Pravilnika o stambenim, socijalnim i drugim uvjetima za obavljanje udomiteljstva jer su u praksi uočeni nedostatci i nepravilnosti.

Dodajmo da su u jedinicama lokalne samouprave pokrenute aktivnosti za zbrinjavanja nakon završetka školovanja djece koja nemaju roditeljsku skrb kako bi ih se zaposlilo i riješio njihov stambeni problem.

– Ne želeći da mi udomitelji jednog dana budemo zaboravljeni naša udruga na sva svoja značajnija okupljanja poziva i naše „stare“ udomitelje koji se zbog starosti ili bolesti više ne mogu baviti udomiteljstvom – zaključila je Kartarina Bojšić.

Podršku u radu zahvalnost zbog djelatnosti kojom se bave članovima Udruge udomitelja djece, odraslih, starijih i nemoćnih osoba „Leptirić“ dali su zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Branko Medunić. Na Skupštini su bili nazočni Miroslav Šokić i dr. Daibor Marić, predsjednik i zamjenik predsjednika Udruge za zaštitu i promicanje prava pacijenata Nova Gradiška.   

 

Related Post