„Youth for inclusion, inclusion for youth“ Mladi za inkluziju, inkluzija za mlade

872 0

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška sredinom siječnja je započela provedbu još jednog projekta unutar Erasmus+ Programa. Projekt je odobrila Agencija za mobilnost i programe Europske Unije. Riječ je o projektu unutar Ključne akcije 1 – Mobilnost pojedinaca u svrhu učenja; stručnom osposobljavanju pod nazivom „Mladi za inkluziju, inkluzija za mlade“. Projekt će trajati do listopada 2017.

Projekt je razvijen u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako sljedi: PlanBe, Plan it, Be it s Cipra, Baltic Regional fundiz Latvije, Zavod Mladinska Mreža MAMA iz Slovenije, AC Amics de la Biblioteca de la Fonteta iz Španjolske, Connect iz Italije i RE:Mediuiz Rumunjske.

Projektne aktivnosti počinju sutra, 18. travnja, kad ćemo okupiti ukupno 26 osoba aktivnih u radu s mladima iz 7 europskih zemalja, koji će do 26. travnja raditi na temi društvene inkluzije, time odgovarajući na rezultate analize potreba koji su pokazali kako se mladi koji bivaju isključeni ili marginalizirani često pokušavaju suočiti s tim tako da isključuju druge.

Treningom “Mladi za inkluziju, inkluzija za mlade” (Y4II4Y) želimo istražiti drugačiji pristup temi inkluzije, pružajući prostor za razmjenu prakse, mišljenja i novih ideja. Program će pružiti sudionicima kreativni prostor za učenje s naglaskom na inkluziju kao alat za spriječavanje radikalizacije mladih. Iskustvene metode učenja i participativni pristup će omogućiti sudionicima stjecanje stručnih kompetencija i sposobnosti, vještina i znanja potrebnih za adresiranje teme inkluzije koristeći inovativni pristup. Sudionici će steći iskustvo, znanja i vještine potrebne za dizajniranje novih metoda unutar seta metodologije usmjerene inkluziji, te se osnažiti kako bi doprinijeli njihovom osobnom i profesionalnom razvoju, čime ćemo doprinijeti povećanju kvalitete rada s mladima.

Tijekom treninga sudionici će osmisliti nove metode neformalnog učenja koje će pristupiti temi inkluzije na inovativan način. Napominjemo kako će sve metode korištene na ovom treningu biti dostupne svim relevantnim dionicima u formi priručnika na engleskom jeziku.

Također, sredstvima Grada Nova Gradiška osigurali smo prijevod ovog priručnika koji će omogućiti osobama aktivnima u neformalnom obrazovanju pristup novim znanjima i metodama rada, koje su im zbog jezične barijere inače nedostupne.

Čvrsto smo uvjereni da će ovaj projekt imati dugoročnu korist, jer će dovesti do većih napora u razvoju i primjeni kvalitetnih inkluzijskih strategija koje će osigurati postizanje veće razine socijalne kohezije u cijeloj Europi.

Nikolina Jureković Voditeljica projekta

Related Post