SLAVONSKA GASTRONOMIJA: DRUGA NOVOGRADIŠKA SARMIJADA I PROVIJADA (FOTO)

1411 0

NOVA GRADIŠKA, 2. travanj 2011. – Hrvatska kultrurno umjetnička udruga „Trenk“ Nova Gradiška imla je najbolju proju, a Udruga žena „Brđani“ najbolju sarmu na 2. sarmijadi i provijadi održanoj u restoranu „Slavonski biser“. U konkurenciji osam ekipa u natjecanju za najbolju sarmu drugo mjesto pripalo je „Smotanim Malčanima“ iz Male, a treće

 KUD-u Drežnik. U natjecanju za najbolju proju drugo mjesto osvojio je KUD Vrbje, a treće „Veseli Pauri“ kulturno-umjetničkog društva iz Požege. U obje kategorije ove se godine natjecalo po osam ekipa, a posebni gosti bili su članovi KUD-a „Kralj Tomilsav“ iz Biograda na Moru, koji su zajedno s mladim tamburašima iz KUD-a Drežnik ugodnim učinili poslijepodne i večer natjecateljima, ali i svima onima koji su navratili u poznati novogradiški restoran popratiti ovu jedinstvenu gastronomsku manifestaciju.

Udruga žena “Brđani”

 

U želji da promoviraju sarmu i provu i uvrste ih u nezaobilaznu gastronomsku ponudu našeg kraja restoran Slavonski biser i gradska Turistička zajednica organizirali su i drugu Sarmijada i provijada.

 

KLIKNITE NA DONJU SLIKU! 

Za razliku od sarme, koja se može svrstati uz bok kulinu, šunki, švarglu, slanini i čvarcima, te čobancu i specijalitetima od ribe koji su bili, a i sada su, sastavni dio života ljudi uz Savu, prova je gotovo zaboravljeno jelo, koje se rijetko pripravlja i kojega se sjećamo kao dio egzotične prošlosti vezane uz siromašan seljački stol. Provu ili proju, kako je zovu, danas su po prvi puta kušali gosti iz Dalmacije ali i neki domaći posjetitelji. Proja i sarma danas su dobro prijele uz Novogradiško pivo Alojza Bićanića i zvuke tambure mladih tamburaša iz Drežnika.  

 

 

 

 

Related Post

TZGNG

Autor - 29/03/2013 0
NOVA GRADIŠKA 28. ožujka 2013. – U prostorijama gradske vijećnice grada Nova Gradiška jučer je održana sjednica Turističkog vijeća i…