SOS DJEČJE SELO HRVATSKA: Projekt ‘Skrb temeljena na znanjima o traumi’

785 0

Petak, 1. listopada 2021. – U sklopu međunarodnog projekta ‘Skrb temeljena na znanjima o traumi’ Udruga SOS Dječje selo Hrvatska provodi edukacije za stručnjake koji rade s djecom i mladima u alternativnoj skrbi. Tako je ovoga četvrtka, 30.rujna, treća grupa od 23 stručnjaka iz Zagreba završila edukaciju. Osim u Zagrebu, edukacije su održane u Splitu, Rijeci i Osijeku te u njima sudjeluje 100 stručnjaka.

 

Stručnjaci koji su sudjelovali u edukacijama svakodnevno rade s najranjivijom skupinom djece. Istraživanja pokazuju da je troje od četvero djece, koji se nalaze u sustavu alternativne skrbi imalo iskustvo traume. Stoga, uz problematiku same tematike dodatni izazov predstavlja i povećanje broja djece u institucijama, dugotrajno trajanje epidemije i potresi koji su zahvatili velik dio Hrvatske. Za oporavak djeteta i prevenciju retraumatizacije potrebna je suradnja i podrška cijele zajednice. Praksa temeljena na znanjima o traumi obaveza je i dužnost svih nas odraslih. 

Iz tog razloga sudionici naše edukacije prepoznaju njezinu izuzetnu vrijednost i pomoć, te ističu:

 

“Ova edukacija mi je posvijestila da je trauma i nešto što sam do tada smatrala nečim manje utjecajnim na dijete… Uočila sam kako i sama sada vidim brže neke stvari i što je bilo okidač ili pak da trebam stati, ne tražit odmah i sad odgovore…“

Osobito su me nadahnule mlade osobe Kruno i Ivan. Baš autentično. To me motivira da se prisjetim zašto radim taj posao i kako on ima smisla i podsjeća me kako je zapravo jednostavno to što naša djeca trebaju’.

 

Posebna dragocjenost ovih edukacija je i sudjelovanje mladih osoba koje prenose svoje iskustvo odrastanja u alternativnoj skrbi i imaju priliku stručnjacima dati pogled na život u ustanovi iz drugih “cipela”, “cipela” onih kojima stručnjaci pružaju svoju skrb.  Jedan od mladih koji na edukacijama sudjeluje u ulozi ko-trenera, stručnjaka po iskustvu je i Ivan Šarić koji je i s nama odlučio podijeliti svoje iskustvo odrastanja u alternativnoj skrbi. 

Ivan smatra da je za svako dijete bitno da njegov Dom zbilja predstavlja dom, a dom čine ljudi. Cijeli intervju s Ivanom pročitajte na linku i saznajte iz prve ruke kako je to odrastati u alternativnoj skrbi: https://tinyurl.com/c94extz4.

Završetkom edukacija uživo za stručnjake projekt nastavljamo e-učenjem koje će biti dostupno od 10.listopada 2021. Ovaj oblik edukacije namijenjen je djelatnicima različitih sustava – školstvo, zdravstvo, pravosuđe, koji također svakodnevno rade s djecom s iskustvom traume, ali i cijeloj zainteresiranoj javnosti. Uz e-učenje koje je namijenjeno široj populaciji u ustanovama alternativne skrbi koje su iskazale interes nastavljamo s radionicama organizacijskog razvoja. Cilj ovih radionica je podrška u integraciji znanja o traumi na razini cjelokupne organizacije.

Projekt Skrb temeljena na znanjima o traumama sufinanciran je sredstvima s Europske unije iz programa REC (Rights, Equality and Citizenship), a SOS Dječje selo Hrvatska provodi ga u partnerstvu sa organizacijama SOS Kinderdorf International, CELCIS i SOS Dječjim selima iz još 5 europskih država. 

Related Post