ŠTO JE ANOREKSIJA ?

2058 0

U anoreksiji ne pomažu uvjeravanja i dokazivanja, prijetnje ili molbe, davanje usporednih primjera ili kažnjavanje. Više pomaže promjena ponašanja u obitelji, pravovremeno primjetiti promjene u prehrani i naći PSIHOLOŠKU PODRŠKU

ISKUSNOG LIJEČNIKA. Sasvim suprotno od pretilosti – debljine, postoji SAMOOPASAN gubitak tjelesne mase, sve do ekstremnog mršavljenja koje ugrožava srce, zdravlje, pa i život. Živimo u svakodnevnom kultu vitke linije. Šezdesetih godina engleska manekenka TWIGY, nazvana mršava ljepotica, postala je uzor nove mode i HIT. Pregledavajući modne žurnale i revije, reklame u tisku, na tv-u, prodaji automobila, pojavljuju se vitke djevojke u bikini kostimima, koje su izabrane između 1000 djevojaka. Treba li ugroziti svoje zdravlje samo radi vitke linije? Poznato je da bi se mlada djevojka razvila u zdraviju i ljepšu, potrebna je raznolika prehrana. Smanjenjem unosa visokokalorične hrane slijedi gubitak tjelesne mase.

 

U nas je još nova bolest ANOREKSIJA koja pogađa mlade djevojke i u dječjoj dobi predstavlja prijetnju njihovom zdravlju. Problem je za obitelj i za liječnike. U britaniji su konstatirali da 4 od 5 liječnika opće prakse, jedan od dva pedijatra ne dijagnosticiraju kod djece ANOREKSIJU. Izgovaraju se da mnoga djeca „neće jesti“, pa propisuju vitamine i na tome se završava ali problem ostaje. Međutim, ANOREKSIJA je poznata već oko 300 godina pod imenom KLOROZA!

To je bolest gubitka apetita ili odsutnost okusa hrane i volje za jelom!Ona dovodi do teške mršavosti, iscrpljenosti i oštećenja cijelog organizma i do smrti. Pretežno zahvaća naivne djevojke između 13 i 19 godina, ali i mlade žene, i to 9 : 1 u odnosu na muškarce. U anoreksiji nema bilo kakvih promjena u endokrinološkom sustavu ili u drugima organima tijela ni u laboratorijskim nalazima.

Ona je skoro u svim slučajevima PSIHIČKO STANJE! Ona je velika zagonetka jer je rezultat niza socijalnih, obiteljskih, psiholoških, emocionalnih, fizičkih i genetskih čimbenika kao i posebnih karakteristika i ličnosti.

Osobnost je važnija od vanjskog izgleda, ali djevojke iz raznih razloga počnu smatrati presudnim IZGLED SVOGA TIJELA. Bez obzira jesu li sportašice, glumice, manekenke i balerine, htjele bi brzo postati vitke vođene idejom koja se svakodnevno u društvu nameće da samo vitki, mršavi i lijepi uspijevaju u životnoj utrci k uspjehu, zanemarujući da su skoro u 50% pretile osobe nekima simpatične i poželjne.

ANOREKSIJA počinje postupno, kada dijete postane žrtvom gladovanja uz neutaženu želju za mršavljenjem. Postupno upada u depresiju, strah, počne povraćati, izostajanje mjesečnice, pa kada svi to primijete onda je već kasno. Takva opsjednutost izgladnjivanjem, ako ne prestane, oštećuje srce i zdravlje i može biti smrtna. Odbijanje hrane nije samo INAT, već je to nastali otpor sa sigurnim posljedicama. U tijelu trpe i propadaju svi organi, snižava se krvni tlak i temperatura tijela, ugrožena je funkcija probavnog trakta i krvi sa nizom posljedica. Na mjestu mišića i masti nakuplja se voda pa se javljaju oticanja nogu i tijela.

Nije jednostavno odgovoriti zašto neka djevojka počne s izgladnjivanjem.

Možda je to pobuna prema roditeljima? Možda je samo STRAH od odrastanja, kao posljedica ugušene samostalnosti u obitelji.

Vidjevši se u zrcalu, zaključi da je debela ili da ima okruglo lice i ako ima i samo 6 godina zaključi da se treba odricati hrane s izgovorom da nije dobrog okusa.

Tada se počne otuđivati od prijatelja, iscrpljuje se fizičkom aktivnošću, pa vježba od 8 do 10 sati. Postaje hiperaktivna, a tvrdi da nije gladna, a ako joj prigovaraju ljuti se. Ta kose ako izgubi 10 % tjelesne mase nalazi u krizi i majka mora pokazati IZUZETNO RAZUMIJEVANJE. Ne smije se osuđivati već mora razgovarati uz analizu SVOGA PONAŠANJA i drugih u obitelji.

Djevojčice sklone anoreksiji obično su uzorne kćeri koje slušaju roditelje, a kada same trebaju odlučivati, ne znaju reagirati. U tom slučaju DIJETA je najjednostavnije rješenje koje bi trebalo odagnati nesigurnost. Postati mršava daje joj sigurnost i osjećanje snage posebice kada se zaljubi u mladića kome je njezin izgled važan, ali i ako se razočara, želi biti savršena da nitko nije bolji od nje. Svaki poremećaj prehrane u adolescenta sa psihičkim tegobama treba izazvati pozornost jer je to samo jedan korak do anoreksije. Brojidba u 300 škola u Britaniji pokazala je da je mnogo jedanaestogodišnjaka zabrinuto zbog svoje težine. Do napunjenen16-e godine broj se udvostručuje. Oni gladovanje doživljavaju kao USPJEH u ono što sami mogu kontrolirati! Zato ustraju uz sve simptome i mnogi se kasnije prevare. Isto tako pokazalo se da je u teškim slučajevima i PSIHOTERAPIJA bezuspješna. U stacionarnoj ustanovi anoreksičnu osobu prije treba „FIZIČKI“ oporaviti uz specijalistički nadzor. PRISILNO liječenje nije preporučljivo! Od 50 anoreksičnih 70% se izliječi, 10% se liječi bezuspješno, a oko 20% umire, tako ova bolest spada u skupinu bolesti vrlo visoke smrtnosti. Naglo hranjenje iscrpljenog anoreksičara može dovesti do šoka koji izaziva prestanak rada srca i smrt. Anoreksične osobe zaborave što čine sebi, roditeljima, liječnicima i okolini, a sami ne znaju odgovor zašto to rade!

Igrajući se svojom tjelesnom masom, igrate se svojim zdravljem.

Cilj dobrog zdravlja je održavati razumnu tjelesnu masu zdravim životom i pravilnom ishranom.

Related Post

NAŠE NAVIKE I NAŠE ZDRAVLJE

Autor - 14/12/2011 0
Može li se zaista promjenom loših navika, koje smo polako stekli tijekom života, zaista bitno utjecati na naše zdravlje, raspoloženje…

KOMUNIKACIJA I NAŠE ZDRAVLJE 2

Autor - 07/11/2012 0
SVJETSKI HUMANITARNI DAN – DAN ZABORAVLJENIH LJUDI – OBILJEŽAVA SE SVAKE GODINE 23.STUDENOG,A 25.ZAPOČINJE MEĐUNARODNI TJEDAN PRIJATELJSTVA I MEĐUNARODNI DAN…