STVARA SE ELDIN MUZEJ DUHANA, PRVI TAKAV MUZEJ U SVIJETU

2158 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 9. studeni 2017. – U Gradskom muzeju Nova Gradiška jučer je ocjenjivački sud odabrao idejna rješenja reljefa koji su pristigli na javni i pozivni natječaj koji je raspisala Elda d.o.o., a koji će biti dio stalnog postava suvremenog multimedijalnog muzeja duhana čiji je osnivač tvrtka ELDA.

Cilj ovog natječaja je uz pomoć kvalitetnog, originalnog reljefa steći uvid u povijest duhanske industrije i njen razvoj od početaka do danas. U ocjenjivačkom sudu su, uz Daria Marenića, predsjednika Uprave ELDE, kao predstavnika investitora, bili Tomislav Kršnjavi, akademski kipar, Darko Starešina, predsjednik Fortune ART udruge likovnih umjetnika i Duško Babić, predsjednik HDU – Hrvatsko društvo umjetnosti.

Pozvani su akademski kipari i kiparice, a na raspisani javni natječaj su se mogli javiti ostali umjetnici. Od 9 pozvanih autora 8 se odazvalo na natječaj, a javilo se još deset drugih umjetnika što je, kako kaže Karolina Burtulović, sve fasciniralo. Ukupno je stiglo 30 reljefa od kojih je 14 odabrano za budući postav.

-Svi su radovi kvalitetno izvedeni. To su modeli od gipsa po kojima će se raditi brončani odljevi koji će biti dio stalnog postava budućeg Muzeja duhana, koji će biti prvi takav muzej u svijetu. Smatram da će on biti velika stvar za Novu Gradišku i mjesto u koji će se dolaziti kao u druge poznate muzeje – kazao je Tomislav Kršnjavi.

Za prihvaćen i otkupljen rad za lijevanje u bronci autoru pripada naknada u iznosu od 18.500 kuna bruto po reljefu. Za neprihvaćen rad (za poslano jedno ili više rješenja) autoru će se isplatiti obeštećenje u visini od 5.000 kuna neto.

Ideju o osnivanju Muzeja duhana obrazložio je Dario Marenić.

– S proizvodnju tekućina za elektroničke cigarete krenuli smo 2008. godine, a prije šest godina rodila se ideja za izdanje našeg kalendara koji se nalazi kod svih naših kupaca u veleprodaji u 82 zemlje. Autori kalendara su slikari. I ove godine idemo na izdavanje još jednog kalendara. Ideja o Muzeju duhana rođena je prije tri godine u trenutku kada sam shvatio da moramo riješit prostor u kojem bismo izložili umjetničke slike koje su na kalendarima. Ove smo godine imali likovnu koloniju, a imati ćemo je i ubuduće sa zadanom temom pušenje cigareta. U daljnjem razmišljanju došlo se do ideje da se zaokruži cjelina, jer uz slikarstvo ide i kiparstvo. Na osnovu naših dobrih kontakata s Hrvatskim društvom umjetnosti, Udrugom umjetnika i gospodinom Keršovanijem došlo se do ideje da idemo u javni natječaj na koji ćemo pozvati najkvalitetnije živuće hrvatske kipare.

Danas je izbrao 14 djela na kojima je iskazana povijest duhana i koja će biti dio stalnog postava budućeg muzeja duhana. To je današnji trenutak, a što će razvit u idućih 200 do 330 godina iz toga to tek treba vidjeti – kaže Dario Marenić i dodaje da se radi o multimedijalnom prostoru, u kome će uz kiparska i slikarska djela biti i njegova osobna zbirka od preko 500 modela elektronskih cigara, od prvih do današnjih modela. Isto tako bit će i tekućine, koje ELDA proizvodi, od prvih bočica 2008. godine sa sačuvanom dokumentacijom i fotografijama. Što se tiče postava muzeja Dario Marenić kaže da im još dosta ideja.

Za Muzej duhana treba i prostor, a tu, ne ide sve po planu, pa se može desiti da on ne bude u Novoj Gradiški već u Zadru.

-Prostor bi trebao biti u Novoj Gradiški. Kupili smo prizemlje bivše zgrade Trgoprometa veličine oko 500 četvornih metara. Ima tu nekih otegotnih okolnosti oko priključka plina ali očekujem da će se to riješiti jer ne vidim što je nelegalno u tom prostoru. U slučaju da problem ne bude riješen stoji ponuda Grada Zadra, koji 200 metara od orgulja, u najam nudi prostor po cijeni od 200 eura mjesečno. Nadam se da se to neće desiti. Zahvaljujem se Muzeju grada Nove Gradiške. Htjeli smo da ocjenjivanje bude u njegovom prostoru da bi se pokazalo da se i u ovakvim sredinama u kojima javnost nije senzibilizirana prema umjetnosti, čast pojedincima, mogu okupiti u ovom trenutku vrhunska imena hrvatskog kiparstva – kaže Marenić.

 

 

Related Post

Knjižnica u gostima

Autor - 05/04/2017 0
Autor I. Herceg SMRTIĆ – Uskrsni zeko stigao je u Područnu školu Smrtić. Zanimljivu, vedru, veselu i kreativnu radionicu za…