TRADICIJSKA UDRUGA „VREBA“ DOLINA

1525 0

DOLINA, 8. kolovoza 2016. – Članovi Tradicijske udruge „Vreba“, zajedno sa gotovo svim mještanima Doline, još su se jednom iskazali u organizaciji dočeka sudionika tradicionalne regate rijekom Savom koju već deset godina

organizira Braniteljska udruga „Prijatelji rijeke Save“. Bili su vrsni domaćini sudionicima regate, mještanima i svima drugima koji su ih došli dočekati na obali Save. Bilo je hladnih pića, janjetina i jela s roštilja, a igrala se stara sportska igra Vrepčanje koja se ne igra nigdje osim u Dolini.

 

Kako kaže Igor Jurišić, načelnik Općine Vrbje, Tradicijska udruge „Vreba“ osnovana je prije tri godine i njeni članovi su oda tada preuzeli organizaciju ove manifestacije.

 

Osim obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te čuvanja digniteta Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja i ove se godine 5. kolovoza igrala Vreba. Nakon 35 godina Dolinci su 2010. godine obnovili VREPČANJE. Nije jednostavno neupućenima objasniti o kakvoj se sportskoj igri radi. Slična je nekim starim igrama koje se igraju u Slavoniji uz pomoć drvene palice s kojom se napucava komad drveta. Vrepčanje je slično američkom bejzbolu koji je isto tako momčadski sport, ima bazu i lopticu koja se udara drvenom palicom. Mato Galić se sjeća da se vrepčanje, prije 2010. godine, posljednji puta igralo 1974. godine. Kaže da je igra stara koliko i Dolina.

Related Post

PRVI NASTUP KUD-a „VRBJE“

Autor - 30/12/2010 0
VRBJE, 28. prosinac 2010. – Kada su prije četiri mjeseca ljubitelji folklora i kulturne baštine u Vrbju odlučili osnovati kulturno-umjetničko društvo…