TRIBINA HNS-a – ČAČIĆ NE ŽELI DOKAZIVATI DA JE SADAŠNJA VLAST NESPOSOBNA I KORUMPIRANA

1335 0

NOVA GRADIŠKA, 2. prosinac 2010. – Svi zastupamo temeljne vrijednosti, kao što su antifašizam i pravna država, i u oporbi smo. Prepoznajemo nužnost promjene načina vođenja ove zemlje. Ono što se ovog trenutka pred Hrvatskom otvara kao zadatak je promjena načina upravljanja državom. Kada do promjene dođe, ali ne treba

podcjenjivati HDZ-e, i ako se potvrdi ono što vjeruje zdrav razum, a to je da ova Vlada zaista mora otići, onda pred nama, u koaliciji SDP-a , HNS-s HSU-a i IDS-a stoje zadaci koji neće biti laki – kazao je Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, na tribini koju je u „Slavonskom biseru“ sinoć organizirala podružnica HNS-a Nova Gradiška. Uz novogradiške haenesovce bili i su nazočni i novogradiški esdepeovci predvođeni Marijanom Radićem, tajnikom GO SDP-a Nova Gradiška i gradonačelnikom Josipom Vukovićem. Nazočan je bio i Jozo Radoš, zamjenik predsjednika HNS-a, županijski predsjednik Domagoj Bartek i regionalni čelnici HNS-a. Radomir je Čaćić govorio o aktualnoj političkoj i gospodarskoj situaciji , stanju u državi i namjerama koalicijskih partnera da nakon preuzimanja vlasti, kao temeljne mjere oporavka i izlaska iz krize, smanje državnu potrošnju i osiguraju gospodarski rast i zapošljavanje.

 

SDP-e lider pozicije

 

– Činjenica je da nikad do sada nismo otvorili temu, visokih mjesta ili pozicija u budućoj Vladi. I u suštini za to nema neke posebne potrebe jer su poznati demokratski standardi. Kad se izlazi na izbore s zajedničkim listama onda te liste definiraju pozicije. Na nacionalnoj razini imamo ključnu stranku koja se zove SDP i ona će imati lidersku poziciju. Strateški partner na nacionalnoj razini je HNS, koja ima drugu najjaču poziciju. Stranka koja pokriva prostog vrlo značajan u hrvatskom društvu su umirovljenici HSU, koji će imati priliku zaštiti njihove interese. IDS kao regionalna stranka na segmentima koje dobro poznaje. Ključne resore vodit će ljudi koji za to imaju sposobnosti i biti u stanju suočiti s izazovima – kazao je Čačić o odnosima među koalicijskim partnerima.

 

Pila naopako

 

– Nije potrebni dolijevati crnilo u pesimizam hrvatskih građana, u osjećaj depresije i beznađa. Stoga je na ovakvim tribinama i razgovorima potrebno smanjiti prostor kritike prema postojećoj vlasti. Ako do sada netko nije uspio razumjeti da je vlast dokazano nesposobna i dokazano korumpirana onda će to teško biti objasniti onima koji to do danas nisu razumjeli. Kada govorim o današnjoj Vladi ne govorim da je kritiziram jer ne vidim za to potrebe. Govorim samo zato da dobijemo jasniju sliku naše startne pozicije. Slijedećih mjeseci ili slijedeće godine će nas dovesti na još jednu stepenicu dublju u krizu od stanja u kom smo danas.

 

Štef kupuje strojeve, a Franc pije i kurva se

 

Govorimo o dugu države s jamstvima na razini od 175, 5 milijardi kuna , govorimo i o rastu od 25 milijardi kuna u godinu dana, govorimo o dugu po zaposlenom i zadnje da će vanjski dug ove godine biti na razini od 106 posto bruto društvenog proizvoda. Govorimo da bi rast morao rasti od 6 do 7 posto da bi uspijevali platiti samo kamate. Sada tonemo u dug i skupo za budućnost ove zemlje u kojoj polako postaje neizdrživo. Pojednostavljeno nama se godišnje dug povećava za milijardu kuna samo iznos za kamate i sužava prostor za bilo što drugo. Nismo najzaduženija država, ali novac trošimo na krivi način – kazao je Čačić i slikovito objasnio trošenje novca u hrvatskoj državi. – Šetf , mali obrtnik, je novac dobiven od banke uložio u strojeve, a Franc popio i prokurvao. Imali su isto kreditno zaduženje i različitu stopu rizika kod banke. Štef 2,5 a Franc 6,75 što je odnos između Slovenije i Hrvatske – kazao je Čaćić, analizirajući stanje sadašnje zaduženosti države. Sinoć je održana i izborna Skupština novogradiške podružnice HNS-a na kojoj je za predsjednika izabran Ivan Žeruk, mag. ing. aedif..

 

Related Post

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Autor - 02/06/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 2. lipanj 2012. – Dobili smo priopćenje za javnost Gradske organizacije Hrvatske narodne stranke vezano uz posljednja događanja…