U Gradskom muzeju otvorena izložba „Vino pije ko vinograd sadi”

939 0

Autor Franjo Samardžić

Izložba će biti postavljena do kraja listopada, a bit će organizirana kušaonica vina vinogradara i članova udruga vinogradara i voćara s novogradiškog područja

NOVA GRADIŠKA, 5. listopada 2019. – Nakon promocije knjige Vino pije ko vinograd sadi, autorice Vesne Kolić Klikić, sinoć je u Gradskom muzeju otvorena i istoimena na izložba, koja govori, kao i knjiga, o povijesti vinogradarstva i vinarstva u novogradiškom kraju.
Autor postava je Miroslav Pišonić, a Vesna Kolić Klikić je pripremila izloške čiji je odabir obavila je Jelana Kovre. U postavu izložbe sudjelovali su i drugi djelatnici Gradskog muzeja i vanjski suradnici. Izložbu je otvorio Franjo Matijašević, predsjednik novogradiške Udruge vinogradara i voćara „Slavča“
Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja zahvalila je svima na doprinosu.
Ispred Grada Nova Gradiška okupljene je pozdravila gradska vijećnica Jelena Kovre.
-Ova izložba pokazuje povijesni razvoj jedne gospodarske grane na našem području, koja je nekada bila poznati brend na prostorima Hrvatske, a danas je u tragovima sa blagim trendom oživljavanja. Sretan sam što danas postoji inicijativa da se nastave aktivnosti na revitalizaciji vinogradarstva i voćarstva, kako bi ostvarili ono što smo nekad imali. Iz sadržaja izložbe jasno je vidljivo da je vinogradarstvo bila značajna djelatnost koju su naši preci promovirali na velikim gospodarskim izložbama na kojima su dobivali značajna priznanja- kazao je Franjo Matiješavić.
Okupljenima su se obratili Stjepan Pavlagić i Zvonko Živković, predsjednici Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Staro Petrovo Selo o Udruge vinogradara i voćara općine Cernik. Govoreći o vinogradarstvu i proizvodnji vina u svojoj obitelji povijesti vinogradarstva u Novoj Gradiški velo emotivno je govorila Željka Trusić čija je obitelj šezdesetih godina prošlog stoljeća bila jedan od najvećih proizvođača vina.
Izložba će biti postavljena do kraja listopada, a bit će organizirana kušaonica vina vinogradara i članova udruga vinogradara i voćara s novogradiškog područja.

Related Post