U KATOLIČKOJ BOLNICI SV. RAFELA NA STRMCU

1429 0

STRMAC – Na blagdan sv. Ivana od Boga, utemeljitelja Bolničkog reda milosrdne braće, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 8. ožujka euharistijsko slavlje u crkvi Psihijatrijske bolnice Sv. Rafael na Strmcu.

Uputio je blagdansku čestitku prioru i ravnatelju bolnice fra Dariju Vermiju i subratu Giovanniju Giemuli, pozdravio nazočne svećenike Novogradiškog dekanata kao i druge svećenike, sestre redovnice te bolničko osoblje i ostale vjernike. Podsjetio je na čovjekovu krhkost i ranjivost te istaknuo kako to nije njegova konačna sudbina jer mu je Bog u Isusu Kristu, po svojoj slabosti i trpljenju na križu posvjedočio da nije sam u tom stanju i svojom ljubavlju donio pobjedu nad zlom i smrću. Dodao je kako je to Božje djelo prepoznao sv. Ivan od Boga te je u svome služenju bolesnima bio snažan po Isusu Kristu kojem je povjerovao i sebe posvema predao. Pozvao je prisutne vjernike da u euharistijskom slavlju napose mole za vodstvo i djelatnike Bolnice kao i za sve bolesnike.

 

U homiliji biskup je postavio pitanje o stanju u Bolnici sv. Rafael te kazao da u njoj može biti loše ako se njezini djelatnici i pacijenti pouzdaju samo u ljudska sredstva i dosege u liječenju bolesti. Istaknuo je kako je čovjek po svojoj osobi, duhu i srcu dublji od svih ljudskih mogućnosti i zahvata, da je u njegovu egzistenciju ušao Sin Božji, moćan Božjom ljubavlju uspostaviti u njemu pobjedu nad smrću.

Spomenuo je kako je nemirni mladenački duh odveo sv. Ivana od Boga iz Portugala u Španjolsku i druge zemlje, ponukao da promijeni različita zanimanja, od čuvara stoke i zemljoradnika, do vojnika i knjižara. Podsjetio je da je veličina sv. Ivana od Boga u tome što je nakon mladenačkih lutanja i različitih iskustava imao hrabrosti prihvatiti Isusovo poimanje čovjeka kao bića koje je Bog smislio, dao mu dostojanstvo, stavio u središte svoga interesa, iz ljubavi prema njemu poslao Sina svoga da smrću na križu uspostavi pobjedu života. Naglasio je da je po svjedočanstvu koje nam daje evanđelje o milosrdnom Samarijancu najteže stanje onoga čovjeka koji je zaobiđen od drugih, ostao sam u svojim patnjama i umiranju, ali da Bog nikoga od nas nije zaobišao nego u Isusu Kristu sve prigrlio svojom ljubavlju, najsnažnijim lijekom, da je sv. Ivan od Boga Isusovim putem služenja bolesnima svjedočio tu Isusovu pobjedu nad ljudskim uvjetovanostima zlom i smrću te tako postigao i vlastiti smisao i puninu, da je to djelo ostalo živo do danas po bolničkom redu Milosrdne braće, po njima doprlo i u našu domovinu.

Biskup je istaknuo da suvremeni globalizacijski procesi promiču određenu antropologiju, čovjeka skrojenog po mjeri potreba nekih društvenih ideologa, te da nam je sv. Ivan od Boga snažan primjer kako valja biti vjeran Isusovoj antropologiji ljubavi. Spomenuo je da se u Hrvatskoj na svim stranama čuje kako se ništa ne može napraviti jer nema materijalnih sredstava i ustvrdio da je pravo pitanje što se u Hrvatskoj može ostvariti ljubavlju i koje se promjene kod nas mogu po njoj dogoditi. Kazao je kako hrvatski čovjek nije nikada pogriješio kad se opredijelio za taj put. Iskazao je zahvalnost svim djelatnicima Bolnice te ih pozvao da u svoje služenje bolesnima unose ljubav, Isusa Krista, Božja ljekovitost, jamstvo Božje pobjede nad smrću te zamolio sv. Ivana od Boga da im pomogne u tom plemenitom djelu.

Related Post

PREDUSKRSNI PRIJAM NOVINARA

Autor - 04/04/2012 0
Biskup požeški, msgr dr Antun Škvorčević, upriličio je 3. travnja, tradicionalni, preduskrsni prijam novinara s područja Požeške biskupije. Zahvalio je…