U POVODU MEĐUNARODNOG DANA MLADIH

1710 0

– Iskreno vjerujemo u vas, doživljavamo vas kao kapacitet u ovom gradu i želimo da nam pomognete u osmišljavanju kreativnih programa prilagođenih vašim problemima i potrebama – kazala je mr. Ljiljana Lukačević.

NOVA GRADIŠKA, 12. kolovoza 2013. – U povodu 12. kolovoza Međunarodnog dana mladih zamjenica gradonačelnika mr. sci. Ljiljana Lukačević danas je organizirala prijem za članove Savjeta mladih Grada Nova Gradiška i članove Savjeta mladih Brodsko-posavske županije s novogradiškog područja.

Inicijativa zamjenice gradonačelnika da pozove predstavnike mladih na razgovor s ciljem da čuje njihovo mišljenje, uvaži ga i aktivira rad Savjeta mladih u najmanju je ruku neobična, ali zato hvale vrijedna. Savjete mladih, naime, osnivaju jedinice lokalne samouprave kako bi se mladi uključili u javni život i unaprijedio njihov položaj u društvu ali i da imaju utjecaja na donošenje i provedbu odluka, u ovom slučaju, Gradskog vijeća koje su od interesa za mlade. Zašto je to neobično? U prošlom sazivu Savjet mladih Grada Nova Gradiška nije imao nikakvih aktivnosti. Osnovan je i konstituiran samo kao zakonska obveza pa se nije ni raspravljalo o pitanjima značajnima za rad savjeta mladih, o pitanjima iz djelokruga rada Gradskog vijeća koja su od interesa za mlade, pa stoga nije bilo na Gradskom vijeću donošenje odluka, programa i drugih akata od značenja za unapređivanje položaja mladih. Znamo o čemu je i kako raspravljalo Gradsko vijeće na svojim sjednicama.

– Čestitam vam vaš dan i želim se ujedno zahvaliti vama, udrugama mladih i svima onima kojima se njima bave na svemu dosada učinjenom. Kao predstavnicima mladih i ravnopravnim partnerima želim naglasiti da ćemo u ovom mandatu nastojati imati sluha za sve vaše probleme i nastojati naći rješenje za njih. Iskreno vjerujemo u vas, doživljavamo vas kao kapacitet u ovom gradu i želimo da nam pomognete u osmišljavanju kreativnih programa prilagođenih vašim problemima i potrebama. Očekujemo od vas energiju, prijedloge, mi smo tu da vam pomognemo i prema mogućnosti financijski popratimo konkretne projekte i programe – kazala je zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević.

Na mladima je da prihvate pruženu ruku, suradnju i potporu koja se nudi i osmisle programe. Neki od prijedloga mogli su se čuti u razmjeni informacija u neformalnom razgovoru koji je zamjenica gradonačelnika vodila s predstavnicima mladih, Tomislavom Žerukom, predsjednikom Savjeta mladih grada Nova Gradiška, Fanikom Lukačević, te Dejanom Ivankovićem, jedinim članom Savjeta mladih Brodsko-posavske županije iz Nove Gradiške.

Uključivanje mladih u društveni i politički život, školovanje, zapošljavanje, kulturni i zabavni život samo su neki od segmenata društva i društvenih problema u koji se mladi žele više uključiti.

– Budite naši savjetodavci, dajte nam konkretne prijedloge i neka ovo bude prvi korak u realizaciji svih vaših budućih aktivnosti – zaključila je zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljana Lukačević.

Related Post