Udruga „Suncokret“ obilježila Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

1599 0

Autorica Ivanka Herceg, Foto Moca
Njihov cilj je bio i ostao uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice i sve njezine segmente kako bi bili njezini aktivni i ravnopravni članovi
NOVA GRADIŠKA, 17. svibanj 2019. – Novogradiška udruga „Suncokret“ druženjem članova- djece, mladih, roditelja, udomitelja i njihovih gostiju, u Pansionu „Slavonski biser“, obilježila je 16. svibanj, Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama.
Koliko im znači ovo okupljanje u njihovu čast, druženje, razgovor pokazala su nasmiješena lica članova našega „Suncokreta“, a u ime svih njih brojnim je gostima, podupirateljima i prijateljima dobrodošlicu poželjela i riječi zahvalnosti uputila Kata Vukšić, predsjednica Udruge.
Koliko je važan rad i djelovanje „Suncokreta“, redovito okupljanje u prostorima, koje su oplemenili vlastitim radovima, potvrđeno je i na ovom skupu te naglašeno kako svih 18 godina koliko postoje uvelike doprinose kvaliteti i sadržajnosti života svojih članova, ali i sve one koji im se pridružuju volonterski i prijateljski sigurno čine boljim ljudima.
Njihov cilj je svakako bio i ostao uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice u kojoj žive, u sve njezine segmente kako bi bili njezini aktivni i ravnopravni članovi. Rade i na jačanju socijalnog uključivanja i zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama.
A prva među jednakima već 14 godina je Kata Vukšić, koja je svim članovima poput majke, okuplja ih, uči, osmišljava uz pomoć mnogih dobrih ljudi različite aktivnosti, dugo godina ih je i dovozila u Udrugu i vraćala poslije druženja njihovim kućama, uspostavila je kontakte i partnerstva s drugim udrugama, institucijama i ustanovama, a svakako je velika pomoć i njihova sestriska Udruga iz prijateljskog grada Herzogenauracha koja ih ne zaboravlja i u donatorskom smislu. Prigodom ovoga druženja zahvala je upućena i njima, kao i Marku Lončar, čovjeku koji se pobrinuo da se ostvare prvi kontakti, ali da se suradnja i nastavi.
U ime grada Nova Gradiška potporu Udruzi dala je Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika te istaknula i korake u području zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama, a također najavila i buduću suradnju u projektima koji bi olakšali život ovih dragih ljudi. Dugogodišnju uspješnu suradnju istaknuo je i Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb NG te najavio i buduće zajedničke projekte. Veliku i značajnu ulogu Udruge i sve što se čini kako bi se život njezinih članova učinio sadržajnijim i ljepšim istaknula je i Katarina Bojšić, predsjednica Udruge udomitelja „Leptirić“ BPŽ i predsjednica Saveza udomitelja RH, te ih ujedno pozvala 15. lipnja na zajedničko druženje na Strmac.
Koliko vode brigu o uključivanju u svakodnevni život u zajednici i budućim zanimanjima osoba s intelektualnim teškoćama posvjedočio je i ovoga puta prof. Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole NG koja je prošle godine proslavila 130. godina postojanja. Inače u ovoj školi 40 godina se školuju i učenici u pomoćnim zanimanjima, koji su izuzetno vrijedni i kreativni, što su potvrdili i ove godine na državnoj Smotri učenika u Zagrebu kada su za svoje radove osvojili i brončanu medalju. A „hrvatsku ružu“ izrađenu od metala pokonili su i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović koja je posjetila njihov izložbeni štand na što su izuzetno ponosni.
Dugogodišnju suradnju Udruga „Suncokret“ i njezini članovi imaju i u stručnom, ali i prijateljskom smislu i s magistrom Ljiljanom Lukačević,kliničkim psihologom u novogradiškoj Općoj bolnici, koja im je velika potpora, kako djeci tako i roditeljima i udomiteljima. I ovoga puta ove lijepe trenutke podijelila je s njima i toplim riječima poželjela sretan i uspješan daljnji rad.
Potporu su dali i Evica i Zvonko Kraljić i u ime svojih Udruga-stvaratelja u kulturi grada NG, Udruge hrv. branitelja Domovinskog rata 121. Brigade/pukovnije, novogradiškog Ogranka Matice hrvatske; potom Vlado Radošić, u ime Udruge hrvatskih branitelja policije BPŽ.
Toplim se riječima obratila okupljenima i Nikolina Jureković u ime Udruge gluhih i nagluhih NG kao i u ime Udruge „Studio B“ te istaknula uspješnu dosadašnju projektnu suradnju sa udrugom „Suncokret“, a najavila i mogućnost daljnjih partnerskih odnosa.
Naglasila je među ostalim, kako želi osobama s intelektualnim teškoćama, kao i svima drugima s različitim oblicima invaliditeta da se uvijek slobodno mogu izraziti, i svoje mišljenje i svoje želje. –Ta izjava me je posebno dirnula u jednoj od aktivnosti u kojoj smo zajedno sudjelovali i mislim da je to poanta svega što radimo- naglasila je, među ostalim Nikolina Jureković.
Predstavnici PZ „Prvče“ Igor Lazić i Valentina Aždajić poštovanje ovoj Udruzi iskazali su svojim dolaskom, ali i najavom daljnje suradnje i pomoći prema njihovim mogućnostima.
Svakako treba reći kako Udruga „Suncokret“ i u sportskim natjecanjima ima uspjeha, a na tomu su treneru Zlatku Vukšiću, velikim pljeskom zahvalili svi članovi. Dugogodišnji rad s najmlađima u Dječjem vrtiću NG, odlaskom u mirovinu, Marija Kičić, zamjenila je volontiranjem u Udruzi „Suncokret“ u kojoj redovito vodi kreativne radionice. Time je život njezinih štićenika svakako učinila radosnijim. Vlastiti ispunila, kako je rekla, istinskim smislom.
U znak sjećanja na ovo lijepo i vrijedno druženje svim su gostima uručeni kreativni radovi članova Udruge „Suncokret“.

Related Post