UTJEČU LI KLIMATSKE I METOROLOGIJSKE PROMJENE NA NAŠE ZDRAVLJE?

847 0

Ove sušne 2012.godine svjedoci smo vrlo visokih temperatura, kao u Africi, čak do 41C,što nije u prošlih 100 godina zabilježeno u Slavoniji. Mnogi su te promjene vrlo teško doživljavali,a bilo je više toplotnih udara čak i smrti.

Sada ulazimo u jesen.

 

Svake godine u ožujku je Svjetski meteorološki dan.Meteorologija je znanost koja proučava promjene i stanje u atmosferi i promjene vremena.Klimatologija je znanost koja proučava utjecaj vremenskih promjena na sve organizme, pa tako i na ljude tijekom sezonskih promjena ,utjecaj kozmičkog zračenja,sadržaj plinova i prašina u zraku,kao i utjecaj smjene noći i dana na naše zdravlje.Meteorologija se bavi vremenskim promjenama u zdravih i bolesnih osoba.Osjetljivost na klimatske i vremenske sezonske promjene najviše je od svih bića zastupljena u ljudi.koji se često žale na poteškoće sa zdravljem za koje ne znaju uzrok.

 

Najčešće se tuže da ih „boli proljeće“,a neke jesen ili pred kišu.

Još su stari Rimljani i Grci opazili djelovanje klime na ljudsko zdravlje, što je i otac medicine Hipokrat dobro znao mnogo ranije.U nas je malo poznato da je u XVII stoljeću istarski liječnik Santorio konstruirao termometar,anemometar i higrometar za mjerenje temperature, vjetrove i vlagu u zraku. Ti su se njegovi instrumenti počeli koristiti poslije 200 godina tek u XIX stoljeću. Manje ili više svi osjećamo vremenske promjene,na koje neki od nas reagiraju a neki ne,dok pojedincima one jako smetaju. Često čujemo kad netko kaže:“Bole me križa,bit će promjene!“ Zaista,3% pučanstva,svaka četvrta mlada osoba,a svaka druga ili treća starija osoba osjeća svake vremenske promjene.

 

Moram istaknuti da meteoropatija nije bolest, ali izaziva tegobe i utječe na ljudsko raspoloženje,na ugode i na zdravlje i to u bilo koje doba godine. Tegobe mogu biti ko što je toplotni udar,gubitak tjelesne tekućine(dehidratacija), težina u nogama,“reumatski“ bolovi,promjene na koži,ili dišnom traktu. Tako se dolaskom proljeća u zraku mijenjaju elektroliti,zrak za južnog vjetra prepun je pozitivnim ionima (ubojicama),pa se promjene jače osjećaju kao neugodne.

 

U takvim neprijatnim danima kirurzi izbjegavaju operirati. S kišom tegobe obično nestaju.,jer je klima biološki aktivna samo kada s mijenja!Promjene počinju 2 do 3 dana prije ili nakon promjene vremena. Promjene se javljaju na „frontama“iz tople ciklone u hladnu,što vidimo svaku večer u prognozi na televiziji.Najviše promjene utječu na tijelo u prolazu preko područja gdje se nalazimo. One osobe koje jako osjećaju meteorološke promjene u to vrijeme ne bi trebali izlaziti iz kuće.,dakle jedan dan prije i jedan dan nakon nagle promjene. Svojom meteorologijskim promjenama ne bi trebalo davati previše pozornosti da ne pređe u psihičke promijene.

 

Kako izbjeći promjene vremena,odnosno nevremena? Potrebna je AKLIMATIZACIJA,a to je prilagodljivost na klimu i klimatske promjene tamo gdje se živi. Na visinama za prilagodbu potrebno je 3 dana. Na moru potrebno je 3 tjedna,a inače može se pojaviti nesanica, glavobolja,gubitak apetita i dr. Trajnu prilagođenost klimi nazivamo INKIMATIZACIJA.

 

U mikroklimatskim uvjetima može pomoći umjetna klimatizacija! Može i jonizatorima.

Kako bi izbjegli djelovanje vremena na psihički labilne osobe ,potrebno je naučiti se prilagođavati se prema praćenju klimatskih promjena tijekom godine i istovremeno vremenske prognoze. Jeste li „meteooropat“ ili niste provjerite u slijedećem testu:

 

PROMJENE                                         ZNAKOVI-SIMPTOMI:

 

Prelazak toplog u hladnio vrijeme         vrtoglavica,zlo žar topline DA-NE

 

Vjetar                                              nekoncentriranost,nestrpljenje DA-NE

 

Nekoliko dan prije nevremena,            blagi bolovi DA-NE

snijeg, magla, vlaga kiša

 

Prije vjetrovitog dana                         glavobolja, nesanica  DA-NE

 

Tijekom vlažnih dana-omara                umor,manjak zraka,gušenje DA-NE

 

Ciča zima                                       stalno hladne ruke, noge DA-NE

 

Osjećate da će nastupiti                 nemate simptoma DA-NE

vremenske promjene

 

Odgovor utječu li vremenske promjene na Vaše zdravlje zaokružite Da ili NE. Rezultat: 2 odgovora DA na vas ne utječu i niste meteoropat 4 odgovora DA reagirate na promjene vremena,potrebno je duže praćenje 6 odgovora DA potrebna Vam je pozornost na vremenske promjene,Vi ste meteoropat!

 

Posavjetujte se sa svojim liječnikom.započnite prilagodbu.

 

Piše: mr.sc.Dragoljub Kocić,dr.med. internist-emeritus

Related Post

KRETANJE DO ZDRAVLJA

Autor - 22/02/2012 0
Prošlo je deset godina od kada je Svjetska zdravstvena organizacija 2002. godine pokrenula inicijativu za buđenje pučanstva u sprječavanju neprenosivih…

DIJETA I NAŠE ZDRAVLJE

Autor - 16/11/2011 0
16.11.2011 svjetski dan hrane ! Što znamo, a što bismo još trebali znati o dijetama? Današnje se društvo udaljilo od…