ZDRAVLJE ŽENE U XXI. STOLJEĆU

1654 0

Je li zdravlje žene jednako kao zdravlje muškarca? Točno je da je zdravlje jedinstveno za svakog čovjeka, ali se ne može zanemariti činjenica da postoje razlike vezane za spol.

Danas čitamo o uvjetima i razlikama života žene nekad i sad.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) redovito objavljuje podatke i sve čimbenike koji utječu na zdravlje ljudi i što treba uraditi za očuvanje zdravlja s većom pozornosti na žene.

Poznato je da nasljedni (genetski) čimbenici 27% utječu na ljudsko zdravlje. Na njih će se moći utjecati tek u budućnosti. Žene se, primjerice, nikad ne razbole od hemofilije, ali je prenose svojim potomcima.

Danas društveni i socijalni čimbenici, ali i OKOLIŠ 19% utječu na zdravlje. Medicina i kakvoća zdravstvene službe utječu na naše zdravlje samo 11%. Međutim, presudni rizični čimbenik za zdravlje 43% čine NAČIN I STIL ŽIVOTA!To su i čimbenici na koje mi sami možemo utjecati i mijenjati ih u skoro polovicu rizika koji oštećuju naše zdravlje. Zadnjih godina sve više se ukazuje na probleme zdravlja žene. Nema žene koju ne muče brojna pitanja, počevši od djetinjstva – njezine spolnosti, prve mjesečnice, intimnog života i fizičkog izgleda, higijene preko oplodnje, trudnoće, poroda, dojenja, njege djece, redovitosti mjesečnica pa sve do menopauze i klimakterija. Sve to i mnogo drugog muškarci nemaju u svojem životu, ali često i ne razumiju.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za 6 do 8 godina. Zašto dolazi do te razlike? Odgovor je pronađen. Žene imaju takozvani “dobar” kolesterol – HDL viši nego muškarci, čime se manje oštećuju krvne žile.

Žene, dok traju mjesečnice, manje boluju od srčanog udara, ali je nakon klimakterija rizik veći 4 puta. Tromboza vena, migrena, rak maternice zbog papiloma virusa – HPV-a samo su ženski problemi. U svijetu naglo raste broj žena s HIV pozitivnim nalazom, ali bez simptoma SIDE. Još se drži u tajnosti da je 8% žena za koje se smatralo da su HIV negativne ipak HIV pozitivno što povećava opasnost od širenja SIDE. Žene češće imaju povišen krvni tlak i češće pate od debljine – bolesti današnjice koja postaje značajan zdravstveni problem.

Žene povećavaju svoju tjelesnu težinu sjedeći noću uz frižider i prejedajući se u želji da smanje frustracije i stresne situacije. Anoreksija i bulimija kao i depresija mnogo su češće kod žena. Dugim sjedenjem i sve manjim kretanjem znatno se ranije nego nekada ubrzava nastajanje osteoporoze od koje muškarci znatno rijeđe boluju.

Žene češće pate od takozvanih imunosnih bolesti kao što je eritematodes-lupus, multipla skleroza i reumatoidni artritis koji je vrlo rijedak kod muškaraca. Češće pate od žučnih kamenaca, posebice žene koje su rađale jer se u trudnoći povisuje kolesterol i stvara jezgra za nastajanje kamenca u žučnom mjehuru. Žene mnogo češće od muškaraca imaju upale mokraćnih puteva i mjehura i to s otežanim izlječenjem. One češće pate od alergija, probavnih tegoba, mučnine i povraćanja. Žene imaju mnogo učestalije i brojnije psihičke smetnje koje muškarci uopće nemaju, počevši od poremećaja ili izostajanja mjesečnice, straha od neplodnosti ili neželjene trudnoće, obilnijeg krvarenja, slabokrvnosti zbog endometrioze, problema i komplikacija u trudnoći svih devet mjeseci, poroda i eventualnih operacija carskim rezom koje mogu biti i po život opasne. Poslije se opet javljaju problemi kod dojenja i problemi s dojkama.Briga i njega o novorođenom djetetu i briga o njegovom zdravlju također može biti uzrok psihičkih smetnji.

U ženi postoje tisuće strahova o kojima muškarci ne razmišljaju, ali često i ne vjeruju što često dovodi do nesporazuma.

Žene drugačije reagiraju na lijekove i češće imaju nuspojave.

Žene koriste bolovanja 40% više od muškaraca, ali su bolovanja znatno kraća. Nažalost, vodeći je uzrok smrtnosti žena rak dojke i pluća. Pušenje je još jedan čimbenik i rušitelj zdravlja žene koje danas u sve većem broju puše od početka puberteta i time znatno pogoršavaju svoje zdravlje. Broj pušača muškaraca se znatno smanjuje, a žena polagano raste. Nažalost, duhanska je industrija proizvela takozvane “LIGHT” ženske cigarete, navodno s manje nikotina i štetnih stvari, iako je dokazano da je u tim cigaretama isti sastav i da imaju istu štetnost – čak i povećanu. U Americi godišnje umire 400.000 žena od posljedica pušenja.

Sumnja se da žene više piju alkoholna pića, ali potajno i manje javno, ali se ne napijaju često. Činjenica je da nakon ispijanja istih količina alkohola kao muškarci one u krvi imaju veće količine alkohola. Na emocionalne i psihičke smetnje žene su do četiri puta osjetljivije od muškaraca i četiri puta više plaču, ali skoro 90% žena izjavljuje da se bolje osjećaju nakon plakanja.Treba se čuvati onih koji ne plaču! Suze pri rezanju luka nemaju isti sastav kao suze zbog patnji ili veselja što su Japanci znanstveno dokazali. Zanimljivo je da do puberteta i dečki i curice jednako plaču. Kasnije, zbog hormona prolaktina kod žena, one četiri puta više plaču od muškaraca. Ipak, svaku tugu treba isplakati, a ne zadržavati u sebi.

Žene bolje čuju od muškaraca, a mozak žena reagira drugačije. Žene koriste i jednu i drugu polovicu mozga, a muškarci samo jednu. Muškarci, primjerice, gledaju televiziju i slušaju utakmicu i ne čuju dok žena govori! Žene to, pak, ne znaju i ljute se pa kažu – on me nikad ne sluša dok govorim – iako muž nije zbog te razlike ništa kriv jer je takve građe.

Žene su tri puta sklonije kupovati od muškaraca, posebno kad su deprimirane, pa im kupovina služi kao psihoterapija, iako se sreća ne nalazi i ne prolazi u trgovinama, niti u cigareti, banci ili čaši!

Povećana emancipacija žena u ovom stoljeću dovela je i do povećanih obveza i odgovornosti prema obitelji i društvu uz povećanje napora kako u karijeri, tako i okruženju u kojem živi i radi.

Kako bi se unaprijedilo zdravlje i život, spriječilo bolesti žene, treba pozitivno utjecati na novi način i stil života žene uz razumijevanje i članova obitelji i društva. Danas je ugroženost ženskog zdravlja povećana zbog nasilja nad ženama u kući i na radnom mjestu, a ne poduzimaju se uvijek potrebne mjere da se to spriječi. Žene su posebno opterećene, posebice ako su zaposlene, pa u njoj životne nedaće izazivaju snažna uzbuđenja, zabrinutost, umor i premor. Ako stres traje onda utječe i na fizički i psihički status žene, promjene mjesečnice a čak i dojke reagiraju na duševnu patnju. Žensko zdravlje je osjetljivije i krhkije. Danas je još teže jer i društveni i socijalni čimbenici diskriminiraju žene, pa je, na primjer, više nezaposlenih žena, rade na manje plaćenim takozvanim “ženskim” poslovima. Što su to “ženski poslovi”? Koristimo li to za diskriminaciju žene? Potrebno je da muškarci shvate ove razlike i razumijevanjem pomognu u očuvanju zdravlja žene! Poštivati žene treba ne samo sutra (8. ožujka) na Međunarodni dan žena već svakodnevno jer one to zaslužuju!

 

Za 7. ožujka Piše: mr.sc. Dragoljub Kocić, dr.med.

Related Post