UZ DAN OPĆINE NOVA KAPELA

1533 0

NOVA KAPELA, 14. kolovoz 2012. – Dan općine Nova Kapela, obilježen u subotu, bio je prigoda da se nakon više godina obnove i dogradnje, te brojnih problema s izvođačima radova, napokon otvori Hrvatski dom u Novoj Kapeli.

Svečana sjednica općinskog vijeća, održan pod predsjedanjem Damira Ocvireka, bila je pak prigoda da općinski načelnik Josip Benić, govori o projektima koji se realiziraju i koji će promijeniti nabolje život stanovništva. Budući da je posljednjih godina sve manje novca u općinskom proračunu načelnik Benić nije propustio prigodu da se zavali svima koji su doprinijeli da se završe radovi na Hrvatskom domu i financira izgradnja zgrade osnovne škole, vodovodne mreže i cestovne infrastrukture.

 

-Za period između dva obilježavanja Dana općine mogu reći da je to bila teška godina. Velik i značajan pad općinskog proračuna u protekle dvije godine bio je za našu općinu veoma značajan. Samo u poreznim prihodima izgubili smo dva milijuna kuna ili smo manje dobili nego 2008. i 2009. godine. Skroman proračun kakav je naš dovoljno govori u kakvim uvjetima radimo. U tom periodu koji nije ni jednostavan, a ni lagano, u čovjeku nešto probudi. Bili smo uporniji i dobili neku dodatnu snagu i energiju da i u tim vremenima nešto napravimo.

 

Konačno smo završili Hrvatski dom u Novoj Kapeli, uz njega je uređen i prostor koji koristi nogometni klub, opremljena je i knjižnica, koja nažalost nema dovoljan fond knjiga da bi ju stavili u funkciju.

 

Ono što je najvažnije protekle, ali nekoliko proteklih godina, riješen je najveći problem ovog kraja, a to je vodoopskrba. Iako su radovi i dalje u tijeku privode se kraju jer je najveći dio vodovodne mreže izgrađen. Izgrađen je u potpunosti magistralni cjevovod Batrina-Nova Klapela-Bili Brig, pri završetku radova su dionice Nova Kapela–Donji Lipovac i Batrina – Dragovci. Za otprilike mjesec dana radovi će biti završeni. Posavini, Uz probleme koje imam bez vode neće biti ni Posavina. Opskrba vodom ovisi o završetku radova na vodospremi u Oštrom Vrhu i njenom stavljanju u funkciju. Izgrađen je magistralni cjevovod od Bilog Briga do Oštrog Vrha i tada ćemo bit ćemo biti spojeni na vodocrpilište u Davoru. Do sada imamo dvjestotinjak priključaka, građani dolaze i izlazimo im u susret koliko možemo. Prošle godine smo također imali sušu pa smo oko 700 vatrogasnih cisterni vode isporučili građanima. Isto radimo i ove godine i to bez naknade.

 

Iako je iz godine u godinu sve manje djece za nas je veoma značajna gradnja zgrade matične osnovne škole. Bilo je vrijeme da konačno i Nova Kapela, koja je uvijek bila centar da dobije jednu modernu školu. Škola i Hrvatski dom su veliki projekti za našu općinu, svaki po 8 milijuna kuna, a vodoopskrba zapadnog dijela županije je 115 milijuna kuna. To su projekti kojima smo dali prioritet u posljednjih godinu dana. Zahvalni smo stoga svima koji sudjeluju u njihovom financiranju.

 

Koliko u ovakvim uvjetima budemo mogli i dalje ćemo podržavati rad svih udruga društava na području općine, a aktivno ih djeluje preko 30. Imamo puno naselja i puno obveza u komunalnom dijelu pa i o tome vodimo računa – kazao je, ističući najznačajnije aktivnosti općinski načelnik Josip Benić.

Related Post

OPĆINA NOVA KAEPLA

Autor - 23/03/2016 0
NOVA KAPELA, 23. ožujak 2016. – Zahvaljujući Općini Nova Kapela DVD Srednji Lipovac dobilo je vatrogasno vozilo Opel Vivano. Općina…

“Kairos” u Ludbregu

Autor - 29/08/2011 0
30. kolovoz 2011. – Nakon uspješnog cjelovečernjeg koncerta uz Dan općine Nova Kapela, zbor mladih novokapelačke župe “Kairos” sudjelovao je…