VODENI VAL STIGAO U NOVOGRADIŠKU POSAVINU

730 0

Stanje nije kritično i djelatnici Hrvatskih voda imaju pod kontrolom nasip na Savi na području cijele novogradiške Posavine

NOVA GRADIŠKA, 6. travanj 2013. – Uvedene su izvanredne mjera obrane od poplave na području općine Stara Gradiška. Vodostaj Save kod Stare Gradiške

jučer je u 19 sati iznosio je 804 centimetra, a jutros u 7 sati 813 centimetara.

Kako doznajemo iz priopćenja Maria Žeruka, mag. Ing.aedif., voditelja Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Šumetlica-Crnac“ na terenu su ekipe vodočuvara i djelatnika Hrvatskih voda koji saniraju oštećenje nasipa na dionici D.4.14. s vrećama pijeska.

– Pripremljene su i dodatne vreće s pijeskom koje se nalaze na vozilima i po potrebi se raspoređuju po kritičnim mjestima.

U suradnji s predstavnicima lokalne samouprave vrši se ispumpavanje potopljene kanalizacije koja je uslijed pojačavanja procjeđivanja potpuno potopljena jer lokalna komunalna tvrtka nema dovoljno kapaciteta da ispumpava velike količine vode.

Dionicu obilaze djelatnici VGI-a i vodočuvari, te po potrebi uz potporu tvrtke Vodoprivreda d.d. provode pojačanja nasipa, a provodi se i stalno dežurstvo – navodio Mario Žeruk.

Kako doznajemo od Velimira Paušića, općinskog načelnika u Staroj Gradiški stanje nije kritično i nema razloga za zabrinutost. U Staroj Gradiški postoji stara kanalizacija građena ciglom koja se napunila vodom uslijed visokog vodostaja Save i podzemnih voda.

 

Redovne mjere od poplave kod Mačkovca i Davora DAVOR

 

– Na dionicama D.4.1., D.4.2, D.4.9., D.4.10. (vodomjer Davor) na snazi su redovne mjere obrane od poplave. Vodostaj Save kod Davora 05.04.2013. u 19 sati iznosio je 934 centimetra, a jutros u 7:00 sati je bio 942 centimetra. Zabilježena su manja procjeđivanja na obrambenom nasipu, koja se pojačano prate, nisu zabilježena oštećenja nasipa niti zapornih objekata. U blizini crpne Stanice Crnac uočeno izviranje vode kroz nasip, u tijeku je sanacija izvedbom rasteretnog zdenca. Uslijed većih oborina porast zaobalnih voda, Crpna stanica Davor radi u dnevnoj tarifi

 

MAČKOVAC – Na dionicama D.4.3, D.4.10., D.4.11. (vodomjer Mačkovac) na snazi su također redovne mjere obrane od poplave. Vodostaj Save kod Mačkovca 05.04.2013. u 19 sati iznosio je 941 cm; a jutros u 7:00 je 948 centimetara. Zabilježena su manja procjeđivanja na obrambenom nasipu, koja se pojačano prate, nisu zabilježena oštećenja nasipa niti zapornih objekata. U porastu su zaobalne vode, a crpna stanica Ljufina radi u dnevnoj tarifi Na terenu su vodočuvari i djelatnici VGI-a koji prate stabilnost nasipa rijeke Save.

Sava je i 2004. godine prijetila G. Varošu

 

 

Related Post

DAN LOGORA STARA GRADIŠKA

Autor - 06/02/2017 0
STARA GRADIŠKA – Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnice Sisačko moslavačke županije, obilježava danas zatvaranje logora u Staroj Gradiški.…